RO EN
The cart is empty

Arxia, Bitstone & EfectRO: Companiile pierd circa 3,5 euro la fiecare factura tiparita

In Romania, cei 1,3 milioane de operatori economici activi emit peste un miliard de facturi pe an, arata estimarile ANAF. In acelasi timp, Romania pierde din contributii TVA ne-colectate circa 10 miliarde Euro anual, in principal din cauza fraudei. La nivel european aceasta cifra este de peste 100 de miliarde, tara noastra fiind campioana la incapacitatea de colectare a TVA. Potrivit expertilor, facturarea electronica generalizata ne va ajuta sa salvam acesti bani, potrivit unei analize realizate de un consortiu de companii IT format din Arxia, Bitstone si EfectRO.
Facturarea electronica folosind standardul tehnic european a devenit de la 1 iulie o obligatie pentru o parte din companiile romanesti, cele care lucreaza cu institutiile bugetare sau cele care vand produse cu risc fiscal ridicat. Factura electronica este un format care poate fi procesat automat de catre aplicatiile informatice, atat de partile implicate in tranzactie cat si de ANAF, catre care vanzatorii au obligatia de a raporta facturile dupa ce le emit.
Din pacate totusi, la 1 iulie piata nu a fost pregatita corespunzator pentru introducerea facturarii electronice, atat comerciantii cat si operatorii de sisteme informatice intampinand dificultati de adaptare la noile cerinte, de multe ori cu costuri si eforturi suplimentare semnificative.
"Cine asteapta schimbarile de la 1 ianuarie fara sa se pregateasca risca sa fie o victima si sa plateasca scump luxul de a nu fi proactiv. In schimb, cei care planifica bine de acum vor putea obtine avantaje competitive majore, transformand noile obligatii legale intr-o oportunitate de progres. Fiecare dintre noi, ca cetateni, vom simti efectele benefice ale facturarii electronice. Daca mergem la restaurant de exemplu, cand platim vom putea primi cererea de plata pe telefon si o vom putea achita fara cash si fara card, direct din contul nostru bancar, tranzactia fiind automat inregistrata in contabilitatea vanzatorului si raportata la fisc, fara alte comisioane si fara nici o hartie tiparita. Pentru firme, se elimina nevoia de a genera si trimite facturi prin e-mail, nu mai trebuie sa ne intrebam cu ingrijorare daca au ajuns la destinatar, sau daca nu cumva am ratacit vreo factura pe care trebuia sa o platim", spune Daniel Homorodean, specialist in facturare electronica.
 
O companie pierde in medie 3,5 euro pe fiecare factura pe care o emite pe hartie
Pentru un IMM, totalul timpului cumulat necesar procesarii manuale a facturilor trimise si primite ajunge la 24 - 32 de ore pe luna, adica 3 - 4 zile lucratoare pierdute cu operatiuni care pot fi realizate in mod automat, indica o analiza realizata de un consortiu de companii IT format din Arxia, Bitstone si EfectRO.
Potrivit expertilor, facturarea electronica este un pas mare inainte, care va eficientiza afacerile si le va aduce un plus de confort, prin eliminarea eforturilor de a gestiona facturi pe hartie sau prin email.
In prezent, o companie pierde in medie 3.5 Euro pe fiecare factura pe care o emite pe hartie, prin costuri cu materialele, cu trimiterea, cu procesarea.
De la 1 ianuarie 2023, facturarea electronica se va generaliza ca obligatie pentru toate tranzactiile comerciale intre companii. In anii urmatori, pe plan european, se pregateste trecerea completa la standardul facturii electronice inclusiv in relatia cu cumparatorii persoane fizice si de asemenea se preconizeaza implementarea conectivitatii pan-europene, astfel incat facturile sa poata fi schimbate si raportate in mod unitar in cadrul Uniunii.
 
Companiile de utilitati pierd 15% din venituri pe transmiterea facturilor pe hartie
Pentru companiile de utilitati, care inca trimit majoritatea facturilor pe hartie, costurile totale legate de facturile emise se ridica pana la 15% din totalul incasarilor, bani care ar putea fi salvati prin facturarea electronica generalizata.
Peste 33 de milioane de facturi sunt emise lunar doar de primii 5 furnizori de utilitati din Romania, ca numar de abonati. 90% dintre facturi sunt inca emise pe hartie. Dintr-un copac taiat se pot crea in medie 8333 coli de hartie A4. Doar pentru facturile primilor 5 furnizori de utilitati se taie 142.000 de copaci in fiecare an, care in total ar acoperi 1,2% din suprafata tarii noastre.
Solutiile digitale integrate elimina dificultatile de creare si transmitere a facturilor electronice pentru toti operatorii economici
Pentru a transforma facturarea electronica dintr-o bataie de cap intr-un avantaj direct de cost si timp salvat, este nevoie de o abordare integrata, colaborativa, care sa permita atat firmelor cat si furnizorilor de servicii informatice sa transmita si sa primeasca facturile electronice fara a se preocupa de transformarile tehnice de format si stabilitatea specificatiilor de utilizare a standardului.
La initiativa lui Daniel Homorodean, un consortiu de companii IT format din Arxia, Bitstone si EfectRO a dezvoltat si ofera pietei o platforma integrata de generare, conversie, validare, transmitere, raportare si procesare a facturilor electronice, la care acum se pot conecta gratuit toti cei interesati, prin intermediul interfetelor informatice.
Alaturi de platforma integrata eFactura.online, consortiul condus de Arxia ofera servicii de consultanta specializata pentru planificarea adoptiei facturarii electronice in cadrul organizatiilor mari, cum ar fi banci, companii de utilitati sau lanturi de retail. Pentru toti acestia, si nu numai, introducerea de la 1 ianuarie a obligativitatii dematerializarii complete a facturilor va impune schimbari in procesele organizationale si adaptari semnificative ale sistemelor informatice. In acelasi timp, va crea posibilitatea unei relatii mai eficiente cu clientul, unui control mult mai bun al incasarilor si a oferirii de servicii suplimentare cu valoare adaugata.
In Italia, stat al carui model de implementare este urmat de ANAF, trecerea completa la facturare electronica s-a facut pe parcursul a 3 ani, in 2020 deja 95% din companii folosind facturarea electronica pentru toate facturile emise.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter