ROCA Industry, primul holdingul industrial de materiale de constructii, lanseaza Industria Faptelor Bune - platforma de proiecte cu impact comunitar real, parte a strategiei de sustenabilitate a grupului. In cadrul primului proiect, companiile din cadrul holdingului sustin cu fonduri in valoare de 50.000 de euro, materiale de constructii de calitate si aport de know-how ale echipelor din grup, transformarea pentru viitor a Scolii Gimnaziale din Salcioara, jud. Ialomita, incepand cu anul scolar 2023-2024.
Proiectul de transformare, derulat pe parcursul verii si realizat cu sustinerea companiilor ROCA Industry - BICO Industries, EVOLOR, DIAL, ECO EURO DOORS, ELECTROPLAST - a vizat nu doar imbunatatiri in zona salilor de clasa, ci si crearea de spatii multifunctionale, care vor fi echipate cu mobilier nou, echipamente moderne si design tematic, care sa raspunda nevoilor de dezvoltare dintr-un mediu educational stimulativ, generand valoare pe termen lung in comunitate. De asemenea, ROCA Industry a donat, prin companiile sale, materiale de constructii precum vopseluri, diluanti, panouri de gard, stalpi rectangulari, usi si alte materiale necesare renovarii, produse in fabrici performante din Romania.
Apelul pentru renovarea unitatii scolare din Salcioara a fost lansat de Organizatia Narada, prin platforma HartaEdu, care mapeaza nevoile scolilor din Romania si mobilizeaza comunitatile locale si mediul de business pentru a oferi sustinere, misiunea organizatiei fiind de a imbunatati actul educational din tara noastra.
“In business, dar si in proiectele noastre adresate comunitatii, urmarim sa facem investitii strategice, sa dezvoltam relatii solide si sinergii care sa aduca performante si perspective de dezvoltare. Lansam Industria Faptelor Bune convinsi ca este important nu doar ce este de facut, ci si cum este facut, pentru a genera valoare reala, pe termen lung. Astfel, ne implicam in dezvoltarea de campioni inca din bancile scolii, punand la dispozitie resurse financiare esentiale, materiale de calitate produse in fabricile noastre si know-how in constructii si gandire sustenabila pe termen lung, pentru transformarea pentru viitor a acestei scoli,” a declarat Ionut Bindea, CEO ROCA Industry.
Cum arata educatia in mediul rural: 80% dintre elevi manifesta teama de a se exprima, de frica etichetarii in colectiv
O analiza tip diagnoza realizata de Organizatia Narada pentru Scoala din Salcioara arata ca 50% dintre elevi nu sunt multumiti de relatiile construite cu colegii si cadrele didactice, un procent de 65% afirma ca le este greu sa lege prietenii, iar 80% vorbesc despre teama de a se exprima, de frica etichetarii in colectiv. Aceste date reflecta realitatea din scolile aflate in satele si comunele Romaniei, unde lipsa de finantare se traduce in lipsuri majore in acest sistem de instruire si dezvoltare socio-emotionala. Mai departe, efectele se fac resimtite in piata muncii din toate domeniile de activitate, de la industrie la IT.
Abordarea proiectului urmareste sa aduca beneficii actului educational si sa creasca randamentul scolar, facand posibile activitati centrate pe nevoile individuale ale fiecarui elev, stimularea colaborarii, comunicarii, dar si adaptarea procesului de predare diferentiat, in cazul elevilor cu grad mare de risc de esec scolar, sau a celor cu cu dificultati de invatare. Initiativa apartine Organizatiei Narada, care este coordonatorul proiectului, iar fondurile sunt donate de catre companiile ROCA Industry cu sprijinul Fundatiei Impetum.
La nivel national, 15% din totalul populatiei cu varste intre 18-24 ani intrerupe studiile, sistemul de educatie din Romania ocupand primul loc la nivelul Uniunii Europene la abandonul scolar timpuriu, conform celor mai recente date Eurostat.
“Ne dorim ca acest proiect sa nu ramana o initiativa singulara, ci un exemplu pozitiv care poate fi multiplicat, pentru ca sansa Romaniei de a creste este prin evidentierea modelelor de succes si crearea de sisteme care sa preia si sa multiplice aceste modele. Romania poate si trebuie sa sa dezvolte campioni regionali, iar educatia este un pas obligatoriu pentru aceasta,” a mai declarat Ionut Bindea.
Scoala transformata intr-un mediu educational stimulativ, la standarde europene, incepand cu anul scolar 2023 - 2024
Lucrarile de renovare la scoala din judetul Ialomita au inceput in luna iunie, santierul de lucru avand ca termen de finalizare luna august, pentru ca elevii sa beneficieze de noile spatii si dotari la inceperea anului scolar 2023 - 2024. Proiectul de transformare de la Salcioara isi propune sa creeze un cadru bazat pe siguranta fizica si emotionala, pentru a asigura copiilor suportul necesar pentru a-si atinge potentialul academic, social si personal.
Planul proiectului de transformare a vizat amenajarea unei clasei multifunctionale pentru interventie timpurie, sali de clasa echipate pentru derularea activitatilor non-formale, de invatare prin colaborare, precum si statii tematice pe hol, in clase si amenajarea curtii pentru stimularea si exersarea cooperarii, relationarii pozitive.
Pana acum, peste 100 de elevii din Salcioara au participat, in cadrul proiectului, la activitati diverse cu rol de largire a orizontului de cunoastere. Fabricile detinute de ROCA Industry si-au deschis portile de Saptamana Altfel, cand elevii au vizitat facilitatile de productie BICO Industries, EVOLOR, DIAL pentru a explora viitoare cariere in industrie intr-o forma de training real, dar si obiectivele culturale din apropierea fabricilor.
Companiile ROCA Industry, performeri in sectoarele specifice de activitate, se alatura proiectului de transformare a scolii, directionand 50.000 de euro, dar si materiale produse in fabricile holding-ului, pentru renovarea spatiilor interioare si exterioare: BICO Industries - primul si cel mai mare producator national de plasa din fibra de sticla si singurul producator autohton de armaturi din fibra de sticla, EVOLOR - unul dintre cei mai mari jucatori din industria de productie de vopseluri si lacuri, ECO EURO DOORS - cel mai mare producator roman de usi destinate constructiilor rezidentiale, DIAL - producator de produse din fir metalic, ELECTROPLAST - unul dintre cei mai mari producatori de cabluri electrice.