RO EN
The cart is empty

PNRR prevede crearea unui Registru national digital al tuturor cladirilor din Romania

Romania va avea un Registru national digital al cladirilor si va dezvolta centre-pilot destinate recuperarii materialelor de constructii istorice si reutilizarea lor, conform capitolului 5 din Pilonul I al Planului National de Relansare si Rezilienta (PNRR), intitulat “Valul renovarii – Fondul pentru reabilitarea verde si seismica”. Pe aceasta componenta, este prevazut un buget initial de negociere de 2,2 miliarde euro.
Pe aceasta componenta sunt prevazute, astfel:
● Realizarea unui cadru normativ simplificat si actualizat care sa sprijine implementarea investitiilor in tranzitie spre cladiri verzi si reziliente;
● Realizarea registrului national digital al cladirilor;
● Consolidarea capacitatii profesionale a specialistilor si muncitorilor in domeniul constructiilor pentru realizarea de constructii cu performante energetice sporite;
● Dezvoltarea de centre pilot pentru recuperarea materialelor de constructii istorice si reutilizarea lor;
● Schimbarea legislativa in vederea consolidarii seismice a cladirilor din Romania;
● Formarea profesionala pentru interventia pe constructii cu valoare istorica si arhitecturala;
● Instituirea unui fond, "renovation wave", care sa finanteze adecvat lucrari de imbunatatire a fondului construit existent in urmatoarele domenii:
o eficienta energetica si/sau consolidarea seismica a cladirilor rezidentiale multifamiliale;
o eficienta energetica si consolidarea seismica a cladirilor publice ale autoritatilor sau institutiilor publice centrale si locale din domeniile administratie publica, justitie, cultura, sanatate, educatie, ordine publica si securitate nationala;
o cresterea eficientei energetice a cladirilor istorice.
Potrivit documentului citat, se va monitoriza atent implementarea principiului de a nu prejudicia semnificativ.
PNRR este documentul strategic care fundamenteaza prioritatile de reforma si domeniile de investitii la nivel national pentru instituirea Mecanismului de redresare si rezilienta. Planul propune o alocare de 41,1 miliarde euro, reprezentand 141% din alocarea Romaniei atat din granturi, cat si imprumuturi pentru reforme care sa produca schimbari structurale, precum reforma sistemului de pensii, reforma functiei publice, reforma salarizarii in sector public, reforma companiilor de stat si introducerea venitului minim de incluziune. Jaloanele si tintele preconizate potrivit calendarului indicativ pentru implementarea reformelor si a investitiilor trebuie incheiate pana in data de 31 august 2026.
Romania trebuie sa transmita oficial planul de redresare si rezilienta, pana la 30 aprilie 2021, printr-un singur document integrat, potrivit Regulamentului (UE) 2021/241 al parlamentului European si al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare si rezilienta.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter