RO EN
The cart is empty

Clean Recycle: Plan de 2,3 mld. euro pentru trecerea Romaniei la economia circulara

Performantele Romaniei privind Economia Circulara sunt printre cele mai slabe din Uniunea Europeana, potrivit datelor publice analizate de specialistii Clean Recycle,* iar pana in 2030, mediul privat si cel public ar putea trece treptat de la Economia Liniara la modelul de dezvoltare durabila, potrivit Strategiei Nationale privind Economia Circulara. Printre planurile autoritatilor se numara si scheme de sprijin prin care vor putea fi accesate fonduri guvernamentale si europene.
Astfel, companii din 14 sectoare de activitate vor putea sa urmeze, in urmatorii 8 ani, planuri majore de transformare, iar cele mai multe fac parte din sectoare precum FMCG, retail, deseuri, constructii sau agricultura.
Economia Circulara inseamna consum si productie responsabila, iar Strategia Nationala propune, printre altele, cresterea productivitatii resurselor, reducerea generarii cantitatilor de deseurilor si cresterea gradului de reciclare, potrivit analizei Clean Recycle.
 
Gestionarea eficienta a deseurilor si reciclarea, componente principale in tranzitia spre Economia Circulara
Implementarea acestei strategii se va face concomitent cu implementarea Planului National de Gestionare a Deseurilor, tot pana in 2030, cu o valoare de 2,3 mld. EUR. Obiectivele prinicipale ale acestui plan sunt reciclarea a 55% dintre deseurile municipale pana in 2025 si a 60% pana in 2030, reciclarea a 65% din deseurile de ambalaje pana in 2025 (hartie si carton 75%; plastic 50%; , sticla 70%; metale feroase 70%; aluminiu 50%), colectarea separata a deseurilor periculoase, instituirea unor sisteme obligatorii de responsabilitate extinsa a producatorilor pentru toate ambalajele pana in 2024.
Antreprenorii si consumatorii care nu se conformeaza cu regulile cuprinse in Strategia Nationala pentru Economia Circulara ar putea plati taxe si impozite mai mari in urmatorii ani.
“Din zona de Est a Europei, deja exista tari precum Cehia sau Polonia care au adoptat astfel de strategii pentru tranzitia catre Economia Circulara. Trebuie sa fie un efort comun, sustinut, din partea generatorilor de deseuri, dar si din partea consumatorilor finali. Prin colectare selectiva si reciclare putem contribui la o econimie mai stabila si mai rezistenta in timp”, declara Cosmin Monda, fondator si CEO Clean Recycle.
 
Romania, pe ultimele locuri in UE la capitolul reciclare
Romania se claseaza intre ultimele locuri in randul tarilor din Uniunea Europeana privind reciclarea deseurilor municipale. Media europeana a fost in 2020 de 48%, in timp ce in tara noastra procentul a fost de 14%.
 
700.000 de noi locuri de munca la nivelul Uniunii Europene
Economia Circulara este un obiectiv important la nivelul Uniunii Europene si ar putea genera, in medie, un PIB cu 0.5% mai mare pana in 2030 si ar putea crea in jur de 700 de mii de noi locuri de munca in statele membre, in fabricile de reciclare sau in unitatile de reparatii.
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucatori pe piata locala a transferului de responsabilitate privind deseurile de ambalaje (OIREP). Clean Recycle gestioneaza un portofoliu de peste 700 de companii care produc si pun pe piata deseuri de ambalaje, active pe intreg teritoriul Romaniei, din domenii precum FMCG si retail, agribusiness, automotive, distributie, productie industriala, farmaceutice s.a.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter