RO EN
The cart is empty

BNR se angajeaza sa relaxeze cerintele prudentiale pentru finantarile “verzi”

Banca Nationala a Romaniei (BNR) se angajeaza sa efectueze o analiza a oportunitatii de a relaxa cerintele prudentiale pentru finantarea verde, in conformitate cu eforturile similare si cu cadrul de reglementare la nivelul Uniunii Europene, in vederea promovarii acestei categorii de imprumuturi, fara a afecta stabilitatea financiara. De asemenea, institutia vrea sa introduca, in Centrala Riscului de Credit din cadrul Bancii Nationale a Romaniei, informatiile relevante privind imprumuturile verzi, plecand de la taxonomia europeana si sa construiasca si sa gestioneze date fiabile despre creditele verzi existente in sold. Aceste masuri, dar nu numai, sunt incluse in Declaratia de angajament a BNR, in calitate de membru institutional al Retelei pentru Ecologizarea Sistemului Financiar (Network for Greening the Financial System, NGFS), la care a aderat in septembrie 2020.
Un alt angajament emis de BNR in vederea cresterii de o maniera sustenabila a accesului la finantare pentru proiectele de pe agenda schimbarilor climatice vizeaza comunicarea cu entitatile din aria sa de competenta cu privire la recomandarile pentru o abordare prudenta a riscului climatic. Recomandarile ar trebui sa acopere cel putin urmatoarele domenii: (i) guvernanta, (ii) strategie, (iii) gestionarea riscurilor, (iv) analiza scenariilor si testarea la stres si (v) transparenta. Nu in ultimul rand, Banca Centrala vrea sa construiasca un tablou pentru monitorizarea riscurilor asupra sectorului bancar generate de schimbarile climatice, care ar trebui sa fie actualizat si diseminat periodic, precum si sa efectueze anual exercitii de testare la stres privind problematica riscurilor climatice in sectorul bancar si sa publice rezultatele acestora.
In continuarea declaratiei comune a membrilor NGFS in sprijinul summit-ului UNFCCC, COP26, Banca Nationala a Romaniei isi exprima intentia de angajament, in cadrul mandatului sau legal, urmarind:
  • sa raspunda, in continuare, provocarilor determinate de schimbarile climatice;
  • sa intensifice eforturile pentru o contributie pozitiva la reducerea riscurilor climatice in sectorul bancar;
  • sa sustina eforturile internationale impreuna cu institutiile omoloage, sa extinda cooperarea internationala si sa se alinieze la organismele internationale de stabilire a standardelor privind abordarea domeniului finantelor verzi;
  • sa contribuie la agenda NGFS pentru promovarea actiunilor cu impact pozitiv in domeniul climei si al dezvoltarii finantarii verzi; si
  • sa promoveze si sa contribuie la dezvoltarea finantarii verzi in sectorul bancar romanesc si in cadrul economiei nationale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter