RO EN
The cart is empty

ANRE: Trebuie identificate noi surse de finantare a lucrarilor de reabilitare termica

In ultimii ani cladirile (publice si private) au devenit un subiect de actualitate atunci cand se discuta despre potentialul de economie a energiei disponibile in diferite sectoare de activitate. Odata cu restructurarea sectorului industrial, acesta si-a redus considerabil consumul de energie, ceea ce determina o schimbare a prioritatilor ce vizeaza valorificarea potentialului national de economisire a energiei. In acest context, domeniul cladirilor devine prioritar din punct de vedere al reducerii consumului de energie, insa, in afara investitiilor financiare, trebuie luati in considerare mai multi factori care au reprezentat bariere in dezvoltarea sectorului:
* investitia specifica pentru implementarea proiectelor ce presupun economisirea energiei poate fi de pana la 5 ori mai mare decat cea realizata intr-un proiect industrial, ceea ce genereaza durate extinse de recuperare a fondurilor alocate initial. Astfel, finantarea din credite bancare este mai putin atractiva;
* proprietarii cladirilor (autoritati publice sau persoane fizice/juridice) reprezinta categorii de consumatori de energie avand capacitate redusa de investitie deoarece atat sumele proprii disponibile cat si accesul la credite sunt limitate de procedurile legale (la institutiile publice) si neinteresant pentru institutiile financiare in ceea ce priveste proiectele private.

Modernizarea sistemului de iluminat reduce consumul de energie cu 30%
In aceste conditii se impune identificarea unor noi mecanisme financiare care sa permita depasirea acestor dificultati, sa creasca participatia finantarii private in reabilitarea cladirilor si sa faciliteze proprietarului imobilului externalizarea unor operatiuni, cum ar fi evaluarea potentialului de economie energetica, gasirea solutiilor tehnice de valorificare a acestuia, negocierea cu institutiile financiare etc. Un astfel de mecanism aplicabil, cel putin in cazul reabilitarii cladirilor publice, este Contractul de Performanta Energetica (CPE). Ideea de baza a acestuia este reprezentata de rambursarea investitiei pentru reabilitarea termica a cladirii din valoarea economiei de energie obtinuta prin lucrarile executate. Acest tip de contract intervine intre proprietarul cladirii si o companie de servicii energetice (ESCO). Pentru ca astfel de contracte sa fie atractive pentru compania de servicii, acestea trebuie sa genereze o economie suficient de mare pentru rambursarea investitiei intr-un timp rezonabil si sa asigure profitul companiei de servicii. In acest context, modernizarea sistemului de iluminat al cladirii poate determina economii de peste 30%, insa sunt insuficiente ca valoare absoluta pentru acoperirea contractului. Economiile substantiale se obtin numai la reabilitarea generala si in special la anveloparea cladirii.
 
Noile materiale si tehnologii de pe piata incurajeaza termoizolarea
Datorita noilor tehnologii, echipamente si materiale termoizolante (izolatii pentru pereti, ferestre termoizolante) este din ce in ce mai atractiva utilizarea CPE pentru reabilitari complexe. Un alt factor favorizant este faptul ca in domeniul cladirilor se pot realiza proiecte de anvergura, care implica mai multe cladiri similare, ceea ce permite diminuarea costurilor. Trecerea de la reabilitari realizate de proprietari prin CPE presupune abilitatea beneficiarului de a trece de la achizitia de bunuri la achizitia de servicii, lucru care nu s-a dovedit a fi simplu. Totodata, furnizorii de echipamente si materiale trebuie sa-si redirectioneze politica de marketing de la proprietarul cladirii catre companiile de servicii energetice. In vederea cresterii increderii proprietarilor de cladiri publice in noul mecanism (CPE) si familiarizarii cu procedurile de aplicare, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a participat in cadrul proiectului Initiativa Europeana pentru Servicii Energetice finantat din programul Intelligent Energy Europe, al Comisiei Europene. Prin acest proiect au fost instruiti peste 200 de reprezentanti ai autoritatilor locale, s-au pus la dispozitia celor interesati atat informatii specifice si modele de contract de performanta, cat si documente standard pentru procedurile ce trebuie urmate. Prin acest proiect au fost deja realizate actiuni pilot de reabilitare a unor cladiri publice care au demonstrat economii de energie cuprinse intre 25% si 50%.
In perioada 18-22 Iunie 2012 la Bruxelles se va desfasura "Saptamana energiei durabile-EUSEW", eveniment in cadrul caruia va fi decernat Premiul European pentru Servicii Energetice - EESA 2011, la data de 20 iunie 2012. Informatii suplimentare, la www.anre.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter