RO EN
The cart is empty

Symbiotic Offices: Ce si cum folosim din inteligenta artificiala in arhitectura?

Filiala Teritoriala Bucuresti a OAR, prin Grupul de lucru educatie, stagiu si pregatire profesionala, a organizat in data de 14 decembrie conferinta dezbatere Symbiotic Offices. Evenimentul a fost gandit in contextul in care implicarea inteligentei artificiale (AI) si a tehnologiilor de automatizare au adus o schimbare semnificativa in modul in care arhitectii gandesc si implementeaza proiectele. Invitati la conferinta dezbatere au fost arh. Mali Vlad Andrei si arh. stagiar Astancai Madalina Maria – ambii de la de la Mobius Design Birou de Arhitectura SRL – si arh. Dragos Florian Pitu, cel care a infiintat in 2015 Qube Twenty Two SRL si care este pasionat de felul in care inteligenta artificiala poate fi aplicata in sfera proiectarii de arhitectura. 
Moderatorul evenimentului a fost arh. Yvonne Toader, vicepresedinte educatie, stagiu si pregatire profesionala al Filialei Teritoriale Bucuresti a OAR. 
 
Platforme AI care functioneaza ca ajutor in proiectare si coordonare proiecte
Arh. Dragos Pitu a facut o prezentare succinta a elementelor de nisa pe care le utilizeaza inteligenta artificiala. Arhitectul a vorbit despre reticenta arhitectilor in a folosi AI in contextul in care este nevoie de deschidere si integrare in proiecte a ceea ce este bun din tehnologie. Pitu a indemnat arhitectii sa foloseasca platforme precum Midjourney, Vizcom.AI, PromeAI, Evolve Lab, architectures.com. Sunt platforme gandite pentru arhitecti si designeri, unele dintre ele genereaza imagini realiste pe baza informatiilor introduse si care ajuta mult in fazele incipiente ale unui proiect. De regula, comenzile pe aceste platforme se fac pe baza de inserare a unui text, cu informatii precise care vin din partea clientului. Pitu a insistat asupra faptului ca este important sa fie date comenzile corecte, uneori fiind nevoie de mai multe incercari pentru a elimina erorile.  Inteligenta artificiala trebuie tratata ca un ajutor in etapele proiectarii si coordonarii proiectelor pentru eficientizarea resurselor (timp, costuri), nu ca un substitut al arhitectului.
Siteuri ce pot fi utilizate cu incredere: PromeAIVizcom AIEvolve LabArchitecturesNotionAsanaD5 renderStable Diffusion AIArchicad AI Visualizer
 
Eficientizarea productivitatii si a costurilor in birourile de arhitectura
Cei doi arhitecti de la Mobius Design Birou de Arhitectura SRL arh. Vlad Mali si arh. stagiar Madalina Astancai au prezentat pe larg, bazat pe misiunile arhitectului, pe modul de lucru din biroul lor de proiectare si unde/cum se pot utiliza tehnologii moderne pentru eficientizarea productivitatii si a costurilor in birourile de arhitectura.
Vlad Mali a vorbit despre felul in care foloseste modulul AI de la Microsoft Project pentru a imbunatati felul in care decurg activitatile intr-o firma. De exemplu, Microsoft Project poate scrie tema de proiectare pe baza informatiilor de la client. Astfel, pot fi stabilite cu usurinta activitatile prioritare intr-un proiect. Un alt exemplu a fost platforma Asana care permite crearea de automatizari pe zone de activitati, putand fi monitorizate in totalitate. Cel mai important aspect al utilizarii platformelor care folosesc AI pe componenta de management a firmei este transparenta obtinuta. Este scurtat timpul alocat unui proiect si pot fi detectate propriile greseli, rezultand o imbunatatire semnificativa a productivitatii. 
Arh. stagiar Madalina Astancai a prezentat felul in care Asana ajuta la nivelul de transparenta a proiectului la care lucrezi sau cum poate fi obtinuta ilustrarea de tema, dat fiind ca platforma poate genera imagini si schite pe baza informatiilor introduse. De asemenea, Asana poate fi folosita cu incredere atunci cand se fac temele pentru specialisti. Libertatea de creatie ramane la arhitect dat fiind ca uneltele sunt la cel care foloseste platforma AI. 
 
Beneficiile AI
Inteligenta artificiala trebuie privita ca un instrument de care ne putem folosi asa cum ne folosim de un creion. Tehnologia te poate ajuta sa devii mai productiv, fiind deocamdata la nivel de asistent intr-un birou de proiectare, fiind capabila sa preia o parte din taskuri repetitive. AI este un ajutor binecuvenit pe care arhitectii il pot folosi. Evolutia este una foarte rapida, astfel ca cei care folosesc inteligenta artificiala sunt autodidacti, pasionati de tehnologie. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter