RO EN
The cart is empty

APORT de 1,6 miliarde euro in produse romanesti la Unitatile 3 si 4 Cernavoda

Studiul ROMATOM privind Capabilitatea Industriei Nucleare Romanesti privind Participarea la Proiectul Unitatilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda, aflat la cea de-a treia editie, a fost realizat in perioada aprilie-august 2018. Studiul este actualizat in contextul in care Romania are in derulare doua proiecte de investitii cu impact economic si social semnificativ si anume Proiectul Unitatilor 3 si 4 si Retehnologizarea Unitatii 1, studiul concentrandu-se in mod deosebit pe inventarierea capacitatilor tehnice, materiale si umane de contributiei a industriei romanesti la Proiectul Unitatilor 3 si 4.
Studiul a fost realizat pe un numar de 42 de societati care au raspuns la chestionarul adresat de ROMATOM (reprezentand un procent majoritar de 60% din numarul total al companiilor identificate), cu o cifra totala de afaceri de 2.73 miliarde lei (cca 590 milioane Euro) si un numar de aproximativ 11.00 angajati, dupa cum urmeaza:
- 11 societati specializate in furnizarea de servicii de project management, inginerie, proiectare, cercetare, consultanta;
- 21 societati specializate in fabricatia de echipamente si componente, inclusiv combustibil nuclear, precum si alte activitati;
- 10 societati specializate in activitati de constructii-montaj, punere in functiune si alte activitati aferente acestora.
In baza studiului, se estimeaza ca potentiala participare a industriei nucleare romanesti la finalizarea proiectului Unitatilor 3 si 4 Cernavoda cu bunurile si serviciile identificate in cadrul acestui studiu poate fi evaluata la cca 1,0…1,6 miliarde Euro, ceea ce ar reprezenta intre 25 si 40 % din valoarea totala a contractului de Inginerie, Procurare, Constructie si Punere in functiune (EPCC), ceea ce reprezinta o contributie importanta, cu impact deosebit asupra economiei nationale si reindustrializarii acesteia. Valoarea efectiva a contributiei depinde de valoarea contractului EPCC insa nu poate scadea sub 25%.
De asemenea, se estimeaza ca industria locala poate asigura un numar maxim de 19.000 locuri de munca dedicate finalizarii Proiectului Unitatilor 3 si 4 (11.000 existente la care se pot adauga 8.000 locuri de munca care se pot crea in conditiile primirii de comenzi).
ROMATOM considera ca realizarea Proiectului Unitatilor 3 si 4 poate conduce la o revigorare a investitiilor directe in firmele romanesti interesate sa participe la finalizarea acestuia, pentru modernizarea si/sau innoirea echipamentelor de productie, inclusiv angajarea si formarea de noi specialisti in domeniul energeticii nucleare si fabricatiei de echipamente. Astfel, se creaza posibilitatea reconectarii unei parti importante a industriei nationale la domeniul de varf al productiei de echipamente si livrarii de servicii destinate centralelor nuclearoelectrice, ceea ce va conduce la ridicarea si consolidarea nivelului tehnic, parte a unei politici nationale de reindustrializare, inclusiv la cresterea competitivitatii pe pietele externe. Pentru studiul complet, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter