RO EN
The cart is empty

ODORHEIU SECUIESC: 21 milioane lei pentru constructia unui centru cultural

Pe langa scoli, blocuri, centru de varstnici, Municipiul Odorheiu Secuiesc a mai obtinut finantare pentru un proiect dedicat vietii culturale a cetatenilor. Este cel de-al cincilea contract de finantare semnat in acest an, si al noualea pe POR 2014-2020 pentru acest oras, prin care se aloca peste 4,5 milioane euro pentru realizarea unui centru cultural in incinta bastionului Cetatii Székely Tamadt, precum si pentru reabilitarea infrastructurii stradale aferenta strazii Lacului Fondurile nerambursabile necesare pentru realizarea proiectului sunt alocate din bugetul regional al POR 2014-2020, Prioritatea de investitii 13 Obiectivul Specific 13.1 - Imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasele mici si mijlocii din Romania.
”In Strategia Integrata de Dezvoltare Urbana Durabila a Municipiului Odorheiu Secuiesc pentru perioada 2015-2025, se vorbeste despre un municipiu vazut ca centru microregional in zona, care se evidentiaza prin concentrarea capitalului uman - populatia microregiunii reprezinta aproape 40% din totalul populatiei judetului - si ca un nucleu de evolutie pe plan educational, cultural si medical. Intr-o privire de ansamblu, principalele situatii problematice puncteaza tendinta de scadere a populatiei, coroborata cu starea nesatisfacatoare a infrastructurii de drumuri si decalajele inregistrate pe piata fortei de munca. Toate proiectele semnate de noi pentru municipiul Odorheiu Secuiesc, demonstreaza ca Primaria Municipiului si personalul sau sunt dedicati si angajati in atingerea indicatorilor pe care si i-au propus. Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea calitatii vietii populatiei din municipiul Odorheiu Secuiesc, prin imbunatatirea serviciilor culturale si de recreere si avem convingerea ca acest obiectiv va fi atins”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Proiectul cu titlul ”Dezvoltarea integrata a Cetatii Székely Tamadt din Municipiul Odorheiu Secuiesc prin: Ob.1 Realizarea centrului cultural recreativ; Ob. 2 Reabilitarea infrastructurii stradale aferente” are o valoare totala de 21,46 milioane lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 20.99 milioane lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibila a proiectului (aproximativ 4.50 milioane euro). Din bugetul proiectului sunt prevazute o suita de lucrari care se vor realiza cel tarziu pana in decembrie 2022. Amplasamentul proiectului situat in judetul Harghita, in municipiul Odorheiu Secuiesc, unde se regasesc ruinele cetatii Szekely Tamadt, clasata ca si monument istoric de interes national. Prin proiect se propune realizarea unui centru cultural recreativ in interiorul bastionului estic si in incinta cetatii. Investitia prevede executarea de lucrari de consolidare si reabilitare in zonele afectate, precum si lucrari de restaurare a elementelor de piatra, lucrari de amenajari exterioare sub supravegherea arheologilor. In incinta cetatii si in zonele exterioare, pana la cota initiala de calcare - unde este posibil, vor fi executate de consolidare, restaurare si reintregirea volumului ruinelor bastionul estic inclusiv sarpanta, pozitionarea unei structuri metalice in interiorul bastionul estic, cu plansee din metal care delimiteaza cladirea pe 5 nivele. Tot din bugetul proiectului se va introduce un lift pe structura metalica in planul zidului in zona de acces, fara deteriorarea zidului istoric, lasand libera zona din mijloc pentru activitati culturale, instalatii electrice interioare/exterioare, instalatii de incalzire si instalatii sanitare, respectiv inlocuire instalatii de canalizare in incinta cetatii. Lucrarile de interventii propuse vor fi efectuate la toate zidurile fortificatiei cu cele patru bastioane. Proiectul urmareste de asemenea reamenajarea incintei cetatii cu spatiile adiacente in zona extra-muros si demolarea cladirilor anexe C2, C3, C4. In spatiile interioare, pe 5 nivele, vor fi amenajate: spatii expozitionale, birou, sala pentru proiectii filme culturale, spatiu pentru prezentare evenimente culturale.
Reabilitarea infrastructurii stradale aferente Cetatii se refera la strada Lacului, care se afla in imediata vecinatate a Cetatii, initial parte integranta a monumentului, fiind santul de aparare umplut cu apa din raul Tarnava. Strada are lungime de 101,51 m, cu structura nerigida cu partea carosabila pietruita, intr-o stare avansata de degradare. Aleea va fi reabilitata ca alee pietonala, care asigura accesibilitate la monumentul istoric. Structura de rezistenta va fi realizata cu pavaj de piatra naturala, va fi realizat iluminatul stradal si arhitectural potrivit ambientului.
”Cooperarea la nivel decizional intre organismele publice si private din domeniul social a condus la politici coerente si rezultate foarte bune in ceea ce priveste infrastructura si serviciile oferite de municipiu. Activitatile culturale dintr-o localitate pot fi promotorul dezvoltarii sociale, mai ales in randul tinerilor, municipiul nostru fiind si un centru educational. Cu toate ca viata culturala a municipiului este diversificata, se constata si unele lipsuri majore, dintre care enumar: infrastructura culturala subdezvoltata, spatiile culturale interne dotate necorespunzator din cauza lipsei de resurse materiale, sunt de mici dimensiuni, lipsesc spatiile culturale externe, din care rezulta ca unele institutii culturale functioneaza in conditii necorespunzatoare. Caracteristica relatiilor intre institutiile culturale este mai degraba concurenta decat cooperarea, lipsa de cooperare intre institutiile culturale si educationale, iar sfera culturala civila este neglijata, cu o cultura contemporana putin prezenta in oferta serviciilor culturale, fiindca lipsesc metodele inovatoare de dezvoltare a audientei. Realizarea unui centru cultural recreativ, cu spatii culturale interne si externe, este o necesitate primordiala pentru localitate. Locatia aleasa, monumentul Cetatea Székely Tamadt este una ideala pentru realizarea centrului cultural”, a declarat domnul primar Arpad Galfi, in momentul semnarii acestui proiect.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter