RO EN
The cart is empty

IASI: Finantare europeana pentru lucrari de consolidare a cladirilor monument istoric

Primarul Mihai Chirica a semnat cu Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADRNE) contractul de finantare a proiectului „Consolidare si reabilitare Muzeul de Istorie Naturala - Corp A”. Din partea ADRNE au fost prezenti directorii Cristian Gheorghe Zama (Directia Organism Intermediar POR) si Nicolaie Burghelea (Directia Economica). Primarul Mihai Chirica a precizat ca valoarea totala a proiectului este de 13.312.194 lei (circa 2,8 milioane de euro), din care asistenta financiara nerambursabila se ridica la 13.033.757 lei, contributia proprie din bugetul local fiind de 278.436,51 lei.
„Muzeul de Istorie Naturala a fost de-a lungul timpului in jurisdictia Universitatii «Alexandru Ioan Cuza», dupa care, prin efectul legii, acest obiectiv a trecut in administrarea municipalitatii iesene. Odata cu intrarea in proprietate am demarat procedurile necesare pentru intocmirea documentatiilor tehnice, incepand cu expertizarea acestui edificiu si continuand cu proiectul tehnic. Intr-un final am aplicat spre finantare din fonduri europene pe Programul Operational Regional - Axa 5. Initial, pe aceasta axa de finantare am depus doua proiecte, insa pana la urma am depus inca doua, anume pentru Manastirea Frumoasa, Palatul Braustein, Centrul de Arta Contemporana (fosta Baie Turceasca) si Muzeul de Istorie Naturala. Salvarea, conservarea si valorificarea potentialului turistic, istoric si cultural al Iasului face parte din responsabilitatile noastre, mai ales dupa ce Iasul a primit titlul de «Capitala Istorica a Romaniei». Noi vom face tot ce este posibil ca implementarea acestui proiect sa fie una rapida si corecta”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Totodata, edilul a mai precizat ca licitatia pentru executarea lucrarilor de consolidare a Muzeului de Istorie Naturala este in plina desfasurare.
„Nu am mai asteptat semnarea contractului de finantare nerambursabila, ci am demarat din luna octombrie 2018 licitatia pentru executarea lucrarilor. Valoarea estimata a lucrarilor este de 8.177.916 lei, fara TVA, iar data limita de depunere a ofertelor este 14 martie”, a precizat primarul Mihai Chirica.
Pana in prezent, au fost semnate contractele de finantare si cele de lucrari pentru Manastirea Frumoasa (valoarea totala a lucrarilor fiind de 21.001.296,30 lei - circa 4,42 milioane de euro, din care 20.529.907 lei reprezinta finantarea nerambursabila), Baia Turceasca (in valoare totala de 21.862.177,67 lei - circa 4,6 milioane de euro, din care 21.423.009 lei reprezinta asistenta financiara nerambursabila solicitata) si Palatul Braunstein (in valoare totala de 19.095.652 lei, cu TVA - circa 4,1 milioane de euro, din care asistenta financiara nerambursabila de 18.713.739 lei, iar contributia proprie de 381.913 lei).
In ce vor consta lucrarile
Prin proiect se propun masuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinarii zidariei cu stalpisori din beton armat, realizarea unui spatiu administrativ in podul imobilului prin amenajarea partiala a acestuia, restaurarea elementelor artistice inca pastrate pe fatade si refacerea decoratiunilor si profilatirilor ancadramentelor ferestrelor, a braurilor interioare si exterioare, precum si modernizarea integrala a cladirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare si instalatiilor.
Instalatiile se vor reface integral, completandu-se si adaptandu-se legislatiei in vigoare cu privire la cerintele de securitate la incendiu, sigurantei in exploatare, economia de energie, sanatatea utilizatorilor si protectia mediului. Se va urmari cu precadere asigurarea confortului personalului, vizitatorilor si utilizatorilor bibliotecii Societatii de Medici si Naturalisti, dar si conditii optima de pastrare a exponatelor. In acest sens vechile vitrine manufacturate vor fi inlocuite cu vitrine profesionale, care sa creeze microclimatul propice conservarii in conditii optime a exponatelor.
In urma proiectului de restaurare si modernizare se vor pastra suprafetele construita si desfasurata, iar suprafata utila a cladirii va ajunge la valoarea de 1469,98 metri patrati, astfel ca indicatorii urbanistici - procentul de ocupare a terenului si coeficientul de utilizare a terenului - nu se vor modifica. Clasa de importanta este „II” iar categoria de importanta este „B” .
Monument istoric vechi de peste doua secole
Corpul A al Muzeului de Istorie Naturala este o cladire de patrimoniu, inscrisa in Lista Monumentelor Istorice la pozitia 1094 cod IS - II - m - 03915, conform Listei monumentelor istorice 2015 si se afla amplasat pe bulevardul Independentei nr. 16, avand fatada principala orientata spre o frumoasa gradina cu stejari seculari, castani si alte specii de arbori, intre care se evidentiaza un exemplar naturalizat de Gingko Biloba. Aceasta curte plantata a servit candva drept Gradina Botanica pentru oras.
Corpul A al Muzeului de Istorie Naturala din Iasi - fosta casa Rosetti - a fost edificat probabil la sfarsitul secolului al XVIII-lea pe un teren de forma aproximativ dreptunghiulara, avand deschidere la doua vechi artere de circulatie apartinand tramei istorice a orasului.
Suprafata construita actuala este de 852 de metri patrati, suprafata desfasurata de 2.749 de metri patrati, iar suprafata utila actuala este de 1293,80 metri patrati.
Muzeul de Istorie Naturala din Iasi a fost infiintat in 4 februarie 1834, fiind primul de acest fel din Principatele Romane. Institutia muzeala detine peste 300.000 de exemplare din colectiile de insecte, moluste, amfibieni, reptile, pasari, minerale si plante. Interiorul cladirii care va fi reabilitata este compus din biblioteca Societatii de Medici si Naturalisti, sala de conferinte a Societatii de Medici si Naturalisti, trei sali cu expozitii de mamifere, doua sali adapostind colectii stiintifice, o sala cu expozitie de pasari, o sala cu expozitie de nevertebrate inferioare, o sala cu expozitie de nevertebrate si insecte, o sala cu expozitie mineralogie - paleontologie si sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.
In ziua de 5 ianuarie 1859, intr-una din salile de la etajul imobilului a fost ales domn al Moldovei colonelul Alexandru Ioan Cuza, ceea ce a insemnat declansarea procesului unirii Principatelor Romane, preambulul crearii Statului Unitar National Roman.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter