RO EN
The cart is empty

IASI: Consiliul Judetean are in implementare si evaluare proiecte de 10 milioane euro

Consiliul Judetean Iasi are in implementare si evaluare proiecte culturale in valoare totala de 10,5 milioane euro. Cel mai vast este ”Consolidarea, refunctionalizarea si mansardarea cladirii monument istoric din Strada Vasile Alecsandri, constructie ridicata la inceputul secolului XX, inclusa in lista monumentelor istorice din 2015, sediul fostei Chesturi de Politie si locul in care a functionat revista “Viata Romaneasca”.
Din anul 2012 si pana in 2015, la cladirea din strada Vasile Alecsandri s-au efectuat lucrari de consolidare si lucrari partiale de reabilitare a instalatiilor, in doua etape de interventie, acestea fiind intrerupte insa in cursul anului 2015. In anul 2017, s-au actualizat solutiile de interventie iar din 2018, aici se executa lucrari de reabilitare. In aceasta saptamana a fost semnat contractul care prevede lucrari de finalizare a compartimentarii spatiilor si realizarea pardoselilor, finisaje, instalatii, dotarea salilor cu mobilier si accesorii specifice muzeelor care urmeaza a functiona in acest imobil.
In ceea ce priveste Casa Dosoftei, lucrarile de reabilitare au ajuns la final. Muzeul a necesitat interventii la pereti, atat la interior cat si la exterior, piatra din structura acestora fiind deteriorata. Au fost restaurate usile exterioare din lemn de stejar si inlocuite ferestrele precum si feroneria aferenta acestora. Totodata au fost schimbate complet vechile instalatii termice si electrice, intrucat erau incompatibile cu necesitatile unui spatiu muzeal amplu care adaposteste valori mari de patrimoniu. Cladirea nu avea dotarile necesare accesului persoanelor cu dizabilitati si nici panouri care sa contina informatii in alfabetul Braille, destinat nevazatorilor. Muzeul urmeaza a fi dotat cu mobilier specific amenajarii expozitiilor permanente.Termenul limita de finalizare a proiectului este luna noiembrie.
Restaurarea Muzeului”Vasile Pogor” este in plina desfasurare. La inceputul lucrarilor cladirea prezenta zone afectate de infiltratiile de apa atat din subsol cat si din tavan fiind necesare interventii la fundatia cladirii, la pereti, acoperis si la jgheaburile de scurgere a apei. Instalatiile electrice si termice vor fi refacute complet, iar sarpanta din lemn va fi inlocuita cu una metalica. Elementele decorative ale fatadelor vor fi restaurate si se vor realiza injectari cu solutii hidrofobizante, la nivelul soclului, pentru a preveni ascensiunea apei in ziduri. Una dintre cele mai importante interventii este crearea accesului persoanelor cu dizabilitati la etajul muzeului, prin montarea unui lift. Cladirea a fost construita de vornicul Vasile Pogor, in anul 1850. Aici a fost fondata, dupa anul 1863, Societatea „Junimea”, precum si revista „Convorbiri literare”, in anul 1867. Proiectul are ca termen de finalizare luna noiembrie 2020.
Din anul 2006, Casa Memoriala “Nicolae Gane” este in conservare deoarece structura de rezistenta este afectata complet. Imobilul a fost construit in secolul al XIX-lea si a apartinut scriitorului si omului politic Nicolae Gane, primar al Iasului intre anii 1872-1911. Incepand cu anul 1993, cladirea a devenit muzeu. Casa Memoriala “Nicolae Gane” a primit fondurile necesare pentru reabilitare si reintroducerea in circuitul turistic (5.752.209,05 lei). Zidurile cladirii, sarpanta, sistemul de preluare si evacuare a apelor pluviale si trotuarele vor fi refacute si va fi achizitionat mobilier nou pentru exponate. Muzeul va gazdui expozitii permanente si temporare (fotografie, arta plastica, colectii de manuscrise, arhitectura si design), un laborator de restaurare a cartilor si activitati de legatorie. Acest proiect va fi finalizat in noiembrie 2022. Totodata sunt depuse si se afla in evaluare proiecte culturale in parteneriat cu Republica Moldova in valoare totala de 6.599.442,87 euro, din care judetului Iasi ii vor reveni 4.018.526,69 euro.
Calator pe meridiane culturale – are drept obiectiv restaurarea Muzeul Ion Creanga.
Construita in anul 1842, casuta din Ticau a devenit la 15 aprilie 1918 primul muzeu memorial din Romania. Bojdeuca necesita interventii la structura de rezistenta si la acoperisul din dranita, sisteme de supraveghere, asigurare antiefractie si antiincendiu in toate incaperile (conforme cu noile cerinte ISU), refacerea instalatiei electrice in interior si amplasarea unui sistem de iluminat exterior. Se impun dotari moderne de iluminare a spatiilor muzeale. Imobilul nou, (cladirea muzeu) construit in 1989, gazduieste libraria si expozitia foto-documentara. Acesta are nevoie de reparatii la acoperis si terase deoarece s-au constatat infiltratii ale apelor pluviale. Spatiul expozitional trebuie modernizat iar tamplaria interioara si exterioara inlocuite. Sunt necesare lucrari de refacere a amfiteatrului din piatra precum si a treptelor.
In cadrul proiectului ”Educatie si cultura fara frontiere” este prevazuta modernizarea cladirii in care functioneaza muzeul Mihai Eminescu din parcul Copou. Se vor efectua interventii la acoperis, iar instalatiile electrice, sanitare si termice vor fi reabilitate. De asemenea, sunt necesare montarea balustradelor si a indicatoarelor pentru persoanele cu dizabilitati, inlocuirea tamplariei exterioare si amenajarea trotuarelor si aleilor. Muzeul a fost deschis in anul 1989, la implinirea a 100 de ani de la trecerea in nefiinta a poetului Mihai Eminescu.
Un alt proiect este cel denumit ”Circuit turistic international de promovare a patrimoniului cultural istoric - obiectiv cultural Casa Memoriala Costache Negruzzi de la Hermeziu” prin care se va reabilita si moderniza conacul familiei Negruzzi, construit in perioada 1807-1810 si inaugurat ca muzeu in anul 1995. Ansamblul a fost inclus pe lista monumentelor istorice din judetul Iasi in 2015 si are in componenta casele familiei Negruzzi, Biserica “Sf. Imparati Constantin si Elena” si un parc. Se va inlocui tamplaria, vor fi refacute instalatiile electrice, sanitare si termice si vor fi reabilitate instalatiile exterioare de apa si canalizare, vor fi amenajate trotuare si alei in jurul cladirii iar acoperisul imobilului va fi reaparat. Staretia Manastirii Golia va fi si ea reabilitata tot in cadrul unui proiect transfrontalier, valoarea estimata a investitiilor fiind de 1.517.039 Euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter