RO EN
The cart is empty

GPP-STREAM: Achizitiile publice ecologice patrund greu in administratia locala

La sediul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, a avut loc a doua sesiune a grupului de lucru in cadrul Proiectului GPP-STREAM, proiect care isi propune prin obiectivele si rezultatele sale sa promoveze achizitiile publice ecologice in Romania.
Intalnirea a fost deschisa de domnul Mircea Fechet, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor. ’’Este un subiect extrem de interesant, pentru ca achizitiile publice ecologice patrund greu in administratia publica locala si imi doresc foarte mult ca pe de o parte Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor sa fie promotorul si sa coordoneze aceasta problematica a achizitiilor publice ecologice, iar pe de alta parte autoritatile contractante sa constientizeze importanta si obligatiile care decurg din acest proces extrem de complex’’, a declarat acesta.
Proiectul GPP-STREAM Achizitii publice ecologice si instrumente de sustenabilitate in favoarea eficientei utilizarii resurselor face parte din programul Interreg Europe care ajuta guvernele regionale si locale din Europa sa dezvolte si sa furnizeze politici mai bune si mai consolidate. Proiectul se adreseaza autoritatilor publice si politicilor din tarile partenere care coopereaza intre ele cu obiectivul comun de a promova eco-inovarea, eficienta resurselor si cresterea ecologica.
Bugetul total al proiectului este de 1.413.145 euro si este gestionat de cei opt parteneri din cele cinci state membre UE (Romania, Italia, Spania, Bulgaria si Franta), iar lider al proiectului este Italia, prin Regiunea Autonoma Friuli Venezia Giulia.
Printre obiectivele proiectului se numara identificarea, colectarea si familiarizarea cu cele mai bune practici si instrumente de sprijin pentru adoptarea unor achizitii publice ecologice orientate spre eficienta resurselor in cadrul organismelor responsabile de instrumentele de politica, imbunatatirea integrarii obiectivelor si actiunilor APE (Achizitii Publice Ecologice) in cadrul programelor de finantare si al planurilor sectoriale/de dezvoltare, dar si imbunatatirea capacitatii administratiilor nationale, regionale si locale de a-si alinia actiunile in vederea imbunatatirii implementarii APE.
’’Incercam ca si prin acest proiect sa putem sa dezvoltam si sa consolidam cadrul legislativ in ceea ce priveste achizitiile publice ecologice, sa modificam in sensul constructive legea care guverneaza achizitiile publice ecologice, sa putem dezvolta ghidul cu cele sase categorii de servicii pentru achizitiile publice ecologice, dar in acelasi timp sa realizam acel plan national al achizitiilor publice ecologice, care este rezultatul final si livrabilul cel mai important al acestui proiect’’, a declarat doamna Marisanda Piriianu, director al Directiei Accesare Fonduri Externe din cadrul Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor.
Discutiile grupului de lucru de astazi au condus catre ideea necesitatii impunerii unor tinte in cazul achizitiilor publice ecologice, pentru a fi putea fi atinse atat de autoritatile publice centrale, dar si de autoritatile publice locale. De asemenea, s-a adus in discutie cresterea numarului de categorii de servicii din ghidul APE si urgentarea elaborarii unui plan national de achizitii publice ecologice, care va fi aprobat prin Hotarare de Guvern.
La acest grup de lucru au participat, alaturi de reprezentanti ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, reprezentanti ai Garzii Nationale de Mediu, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ai Administratiei Nationale de Meteorologie, ai Administratiei Nationale Apele Romane, ai Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei, ai Curtii de Conturi si ai Primariei Bucuresti.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter