RO EN
The cart is empty

FPSC: Firmele PMB sfideaza ”legal” principiile achizitiilor publice

Dupa modelul capitalei, in tara ia amploare fenomenul ”firmele primariei” , desi nici una din societatiile infiintate nu au demonstrat/ confirmat utilitatea, economiile promise, nici transparenta, eficienta sau calitate. Holdingul municipal "Bucuresti - Capitala europeana” format din 22 de societati a devenit realitate si - desi aflate in perioada de organizare/ achizitii/ angajari - temerile operatorilor economici legate de concurenta neloiala par ca se adeveresc atunci cand vorbim de achizitii publice. Conform Legii 98/2016 privind achizitiile publice, noile companii sunt atat entitati contractante, cat si operatori economici. Asa se face ca o companie a primariei poate atribui direct contracte unei alte companii a primariei, asa cum s-a si intamplat. Compania Municipala Agrement SA Bucuresti a atribuit direct servicii de paza in valoare de 107 280 lei catre Compania Municipala Paza si Securitate Bucuresti S.A. pentru evenimentul ”Bucuresti, inima ta”.
Aceeasi societate atribuie direct Companiei Municipale Iluminat Public Bucuresti SA servicii de iluminat in valoare de 105,128.24 RON, postand un anunt in acest sens la ora 11:18. Raspunsul companiei cu domeniul de activitate iluminat public vine la ora 11.41, iar la 12:47 in aceeasi zi contractul este atribuit. Practica arata ca entitatile contractante studiaza piata si de la momentul in care publica un anunt in SEAP, lasa cel putin 24 de ore (in general 48- 72 ore) pentru ca operatorii economici interesati sa isi prezinte ofertele... In cazul exemplificat, 30 de minute puse la dispozitie de una din firmele primariei pentru ofertare exclude orice concurenta sau posibilitatea de a obtine cel mai bun pret, respectiv de a economisi banul public.
Doamna Primar Firea afirma la un moment dat ca ”au existat o serie de tentative de discreditare a acestui demers, din diverse motive politice sau determinate de faptul ca multe firme abonate la contractele cu statul isi pierd acum contractele incheiate in trecut pe bani grei.”
Cred ca demersul se auto-discrediteaza cand, in loc de o entitate contractanta avem 23 de entitati, care isi atribuie contractele intre ele, sau vizeaza aceleasi ”firme abonate la contractele cu statul”, dar pentru mult mai multe contracte (pana la urma, una este sa dotezi primaria cu laptop-uri pentru cca 800 de angajati, si alta sa dotezi inca 22 de societati, cu 5000 sau 8400 de angajati (conform informatiilor din presa) cu articole IT (bineinteles, prin atribuiri succesive, astfel incat sa nu fie necesara o atribuire transparenta prin procedura simplificata sau licitatie deschisa)
Desi aceste firme supra-dimensionate, cu salarii mult peste medie ar trebui sa aiba personal suficient si capabil sa-si desfasoare toate activitatile pentru care au fost infiintate, fara sa apeleze la serviciile altor societati, iata ca in Compania Municipala Imobiliara Bucuresti S.A. nu exista experti in achizitii publice, astfel incat compania atribuie direct catre un alt agent economic servicii de consultanta in achizitii publice. Desi pretul estimat este de 3500 lei/ luna, contractul se incheie pentru 9,000 lei.
Acestor societati legislatia le mai pregateste o facilitate, caci in forma propusa si disponibila pe site-ul ANAP modificarea Normelor de aplicare a legii achizitiile publice va permite ca achizitiile directe sa fie publicate numai pe site-ul propriu al entitatii contractante, nu in SEAP, cum este acum. Ce va insemna aceasta modificare? Cum niciun operator economic nu poate monitoriza toate site-urile entitatilor contractante, aceste companii vor putea sa atribuie direct cui si cum vor ele contracte de servicii/ produse sub 132.519 lei + TVA, sau lucrari a caror valoare nu depaseste 441.730 + TVA.
In plus, in cazul atribuirilor directe, operatorii/ autoritatile inscrise atat ca ofertant, cat si ca entitate contractanta pot vedea preturile celorlalti competitori. Astfel, daca Compania Municipala X doreste sa acorde Companiei Municipale Y un contract de lucrari de 440 000 lei, cu termen de depunere a ofertelor astazi, ora 15:00, la ora 14:55 Compania Y va verifica ce preturi s-au ofertat si va intra in sistem ca operator, ofertand cu 10 lei mai putin si castigand contractul. Se creeaza un avantaj evident firmelor care figureaza in SEAP in ambele calitati, de ofertant si entitate contractanta.
In aceste conditii, cei mai multi operatorii economici - oricum atat de afectati de masurile fiscale din ultimul an, lipsa fortei de munca sau concurenta neloiala, precum si de lipsa investitiilor - vor ramane simpli spectatori la atribuirea contractelor de achizitie publica, intr-un amfiteatru in care se joaca o drama, regizata de institutia publica numita Primarie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter