RO EN
The cart is empty

FII3M vrea sa sustina proiecte ale regiunii celor Trei Mari de 100 miliarde euro

Fondul de Investitii al Initiativei celor Trei Mari este considerat un adevarat vehicul de investitii pentru finantarea proiectelor de infrastructura, se arata intr-un comunicat al EximBank, emis la Bucuresti, la data de 28 noiembrie 2019. In document se mai arata ca stabilirea strategiei si a cadrului legal pentru functionarea Fondului de Investitii al Initiativei celor Trei Mari (FII3M) creeaza premisele pozitionarii acestui organism ca accelerator al implementarii ambitioaselor proiecte din domeniile prioritare ale regiunii celor Trei Mari, precum infrastructura de transport, energia si infrastructura digitala, dupa cum au spus oficialii Fondului, care au organizat recent, in Capitala Romaniei, conferinta „Region’s needs and the role of the Three Seas Initiative Investment Fund”.
Acesta este primul eveniment de promovare a activitatii FII3M, care a fost infiintat in luna mai 2019 de catre banca de dezvoltare a Poloniei, Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK), si Guvernul Romaniei, prin EximBank, ca expresie economica a deciziei sefilor de state si guverne din regiunea Marii Baltice, Marii Adriatice si Marii Negre de a stimula activitatea investitionala in proiecte de anvergura in aceasta zona.
Evenimentul are un format itinerant si in alte capitale ale statelor afiliate initiativei si reprezinta o oportunitate pentru mediul investitional de a cunoaste in mod direct mecanismele de functionare ale fondului de investitii, obiectivele sale comerciale si de piata, companiile care acorda consultanta in investitii si fluxurile prin care proiectele mature vor fi propuse pentru finantare.
Sursele de finantare ale FII3M provin din partea institutiilor fondatoare, BGK si EximBank Romania, cu o contributie totala de peste 500 milioane de euro. Fondul este insa deschis investitorilor nationali sau supranationali din tarile regiunii, celor institutionali din intreaga lume, precum si colaborarii si sustinerii internationale prin Banca Mondiala, Banca Europeana de Investitii si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
„Conferinta de la Bucuresti marcheaza inceputul procesului de crestere a notorietatii Fondului celor Trei Mari – un nou instrument financiar, complementar fondurilor structurale ale Uniunii Europene, dar bazat pe reguli comerciale. Fondul celor Trei Mari este dedicat sustinerii investitiilor, care vor reduce decalajele de infrastructura inca existente intre Vestul si Estul Europei. Impreuna cu Romania, am infiintat acest vehicul la care alte 10 state se afla in proces de aderare. Romania este un partener foarte important pentru noi in regiunea celor Trei Mari, iar dezvoltarea sa rapida este in interesul intregii Uniuni Europene”, a declarat Beata Daszyńska-Muzyczka, presedintele Consiliului de Supraveghere al FII3M.
”Am infiintat Fondul de Investitii al celor Trei Mari pentru a contribui la implementarea mai multor proiecte de infrastructura in domeniul transporturilor, energiei si digitalizarii in Romania, precum si in alte state din regiunea celor Trei Mari. Dezvoltarea infrastructurii de transport va conduce la extinderea relatiilor comerciale, iar securitatea regiunii se va imbunatati printr-o mai buna conectivitate a infrastructurii energetice de la nord la sud. Avem cu adevarat nevoie de cresterea competitivitatii regiunii noastre, ca factor decisiv pentru o Europa unita si dezvoltata sustenabil”, a adaugat Daszyńska-Muzyczka.
”Datorita eforturilor exceptionale din ultimele luni ale fondatorilor sai, BGK din Polonia si EximBank din Romania, FII3M este pe punctul de a deveni operational in totalitate, demonstrand angajamentul nostru ferm pentru un instrument investitional care poate contribui semnificativ la dezvoltarea economica si sociala a regiunii. In acest moment, ne aflam in diferite stadii de negociere cu alte state din regiunea celor Trei Mari care doresc sa se alature fondului, context in care am initiat aceasta serie de evenimente de promovare a cadrului, scopului si a obiectivelor FII3M”, a spus, la randul sau, Nicolae Albu, membru al Consiliului de Supraveghere al Fondului.
„Dincolo insa de promovare, aceste evenimente se constituie si intr-o invitatie adresata decidentilor din statele regiunii de a concepe si promova proiecte majore, bancabile, in infrastructura, pentru ca FII3M isi propune sa reduca decalajele de dezvoltare dintre diferite zone ale Europei si, astfel, avand aceasta misiune ambitioasa, sa aduca beneficii nu numai tarilor din regiunea celor Trei Mari, ci si intregii Uniuni Europene”, a adaugat Nicolae Albu.
FII3M isi propune sa deruleze proiecte in domenii prioritare ale regiunii celor Trei Mari, precum infrastructura de transport (de exemplu: cai ferate, navigatie interna, porturi, autostrazi etc.), energie si infrastructura digitala, cu o valoare agregata de pana la 100 miliarde euro. Proiectele se pot afla in stadii diferite de implementare, iar modalitatea de finantare acopera o plaja larga de investitii tip greenfield sau aflate deja in primele stadii, achizitie de actiuni, participare in vehicule investitionale cu scopuri speciale sau datorii subordonate.
Fondul de Investitii al Initiativei celor Trei Mari va sustine si suplimenta programele finantate cu fonduri europene, contribuind astfel la cresterea competitivitatii la nivelul intregii Uniuni Europene. Resursele fondului  vor avea rolul de a potenta bugetele nationale si fondurile structurale prezente in regiune, strategia de investitii permitand investirea in mai multe proiecte in acelasi timp.
Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) este o banca de dezvoltare de stat care initiaza si implementeaza proiecte ce sustin cresterea economica a Poloniei si imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor. BGK implementeaza scheme de garantare si asigurare care contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri. O caracteristica definitorie a activitatii BGK este si sustinerea companiilor poloneze in afara tarii. BGK implementeaza programe europene si distribuie fonduri europene la nivel regional si national, fiind de asemenea implicata in programe de sustinere a accesului la locuinte pe piata rezidentiala.
EximBank Romania se implica activ in sustinerea si promovarea mediului de afaceri romanesc, sprijinind proiectele companiilor locale. Infiintata ca agentie de export, EximBank a urmat un parcurs ce i-a permis sa depaseasca acest statut, pastrandu-si in acelasi timp unicitatea. Pentru ca actioneaza ca agent al statului pe piata romaneasca de garantii si asigurari, EximBank este unul dintre canalele prin care fondurile publice, puse la dispozitie de statul roman, se infuzeaza in economia reala, contribuind la cresterea competitivitatii companiilor locale.
Initiativa celor Trei Mari este o platforma politica formata din 12 state situate intre Marea Baltica, Adriatica si Marea Neagra – Austria, Bulgaria, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia. Aceste tari totalizeaza 28% din teritoriul Uniunii Europene si 22% din populatia acesteia (114 milioane de persoane).
Obiectivele Initiativei celor Trei Mari sunt:
- cresterea puternica a dezvoltarii economice;
- intarirea coeziunii Uniunii Europene;
- imbogatirea legaturilor transatlantice.
Comisia Europeana a recunoscut contributia Initiativei celor Trei Mari la dezvoltarea regionala, care va conduce la cresterea coeziunii Uniunii Europene ca intreg.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter