RO EN
The cart is empty

Crestere a vanzarilor BOSCH Rexroth pana la 5,5 miliarde de euro

Singurele elemente fixe sunt podeaua, peretii si acoperisul. In rest, totul este mobil si conectat. Utilajele intra si ies dupa cum este nevoie, liniile de asamblare devin mai lungi sau mai scurte, robotii autonomi de transport livreaza componente catre lucratori. Robotii lucreaza alaturi de oameni, preluand de la acestia sarcinile periculoase sau solicitante. Alimentarea electrica este realizata fara fir prin intermediul buclelor de inductie din podeaua fabricii. Lucratorii, utilajele si componentele sunt conectate prin sisteme software si dispozitive mobile inteligente. O retea wireless 5G ultra-rapida asigura transferul de date in timp real, in timp ce inteligenta artificiala imbunatateste calitatea produselor prin detectarea din timp a defectelor. Acest lucru reduce efortul lucratorilor, acestia avand la dispozitie mai mult timp pentru alte sarcini, cum ar fi programarea algoritmilor, crearea de noi modele de afaceri sau intreprinderea altor activitati creative. Asa isi imagineaza Bosch fabricile din viitor. La targul de la Hanovra de la finalul lunii aprilie, Bosch a prezentat, sub sloganul „Fabrica viitorului. Acum. In curand. In viitor”, ceea ce compania ofera deja (acum) pentru fabricile conectate, ce solutii vor fi disponibile in urmatoarea perioada (in curand) si ce dezvolta pe termen lung (in viitor).
Oameni, utilaje si date: cei trei piloni ai succesului intr-o fabrica conectata
Si factorul conectivitate pentru fabricile si echipamentele existente este unul esential pentru succesul Industriei 4.0. Pe o suprafata de 1.300 de metri patrati in cadrul targului de la Hanovra, Bosch a prezentat ambele aspecte: fabrica inteligenta, eficienta si flexibila a viitorului, precum si solutii conectate utilizate deja in productie si logistica. Ambele scenarii au ceva in comun: interactiunea dintre hardware, software si servicii - orchestrata de oameni. „Cei trei piloni ai succesului fabricii viitorului sunt oamenii, utilajele si datele”, a declarat Dr. Stefan Hartung, membru in consiliul de administratie Bosch cu responsabilitati in sectorul Tehnologie industriala.
Crestere stabila a vanzarilor cu Industria 4.0
Datorita solutiilor conectate, vanzarile companiei Bosch in sectorul Tehnologie industriala au crescut cu 7,7%, ajungand la 6,7 miliarde de euro in 2017. „Portofoliul nostru de solutii pentru productie si logistica se mareste constant, ceea ce inseamna ca putem transforma treptat in realitate viziunea unui flux de valoare complet conectat”, a afirmat Hartung. Infiintarea in 2018 a diviziei Industrie conectata in cadrul Bosch cu 500 de angajati, plus noul portofoliu software Nexeed, subliniaza importanta conectivitatii pentru compania Bosch. „Suntem tot mai aproape de a ne atinge obiectivul, acela de a profita de Industria 4.0 pentru a ne creste vanzarile globale cu peste un miliard de euro in 2020”, a declarat Hartung. Si rezultatele exceptionale inregistrate de Bosch Rexroth contribuie la atingerea acestui obiectiv, compania specializata in tehnologie de actionare si control generand vanzari de 5,5 miliarde de euro in 2017 - o crestere de 10,4% fata de anul precedent. Realinierea strategica din ultimii ani a sporit competitivitatea si cota de piata a companiei Bosch Rexroth.
O noua fabrica inteligenta in Mexic
In plus, Bosch realizeaza investitii mari in Mexic, tara partenera la targul de la Hanovra de anul acesta: compania investeste aproximativ 100 de milioane de euro intr-o fabrica inteligenta pentru componente electronice din Celaya, centrul Mexicului, care va fi finalizata in 2019. Cu o suprafata de 21.000 de metri patrati, fabrica va produce unitati de comanda a motorului pentru pietele din Mexic si S.U.A. Bosch va crea peste 1.200 de locuri de munca la noua locatie. „Industria 4.0 imbunatateste procesele de afaceri si sporeste productivitatea. Ceea ce inseamna ca vom crea si locuri de munca”, a spus Hartung.
Robotii genereaza locuri de munca
Hartung a subliniat, de asemenea, importanta roboticii, adaugand ca un studiu recent a aratat faptul ca aceasta a atras dupa sine cresterea numarului de locuri de munca in Germania. Economistii de la Centrul pentru Cercetare Economica Europeana (ZEW) estimeaza ca numarul angajatilor va creste anual cu 0,4% pana in 2021. Studiul indica faptul ca, desi robotii inlocuiesc oamenii in anumite sarcini, acest lucru este compensat prin cresterea locurilor de munca in alte domenii. „In era Industriei 4.0, oamenii sunt la fel de indispensabili”, a afirmat Hartung. Robotii pot ajuta la indeplinirea sarcinilor complexe sau la controlul calitatii. Colegi roboti - acesta este mesajul din spatele avatarurilor 3D stil Pixar pe care vizitatorii le-au vazut in centrul standului Bosch. Cu o inaltime de 1,5 m, acestia se plimba prin fabrica virtuala. De exemplu, robotul mobil APAS utilizat in productie lucreaza alaturi de oameni, fara a intra in contact fizic cu acestia. Intre timp, platforma inteligenta de comunicatii ActiveCockpit ii mentine permanent la curent pe angajatii din productie cu privire la starea operatiunilor, in timp ce robotul autonom de transport nu doar transporta piese din punctul A in punctul B, ci si le prelucreaza pe parcurs.
Utilajele invata singure noi aptitudini
Interesant este faptul ca toate aceste avataruri sunt machete ale unor aplicatii pregatite pentru lansarea pe piata sau proiecte-pilot. „Deja ii ajutam pe clientii nostri sa isi gestioneze in mod optim liniile si uzinele de productie”, a declarat Rolf Najork, director general al Bosch Rexroth AG. „Insa in viitor, solicitarile legate de flexibilitate, transparenta si viteza vor fi tot mai mari”. Inteligenta artificiala (IA) va juca un rol esential din acest punct de vedere. Inginerii au gasit un mod distractiv de a demonstra ce poate face inteligenta artificiala intr-un context industrial: KI-cker (KI este abrevierea din limba germana pentru inteligenta artificiala) reprezinta o varianta de foosball unde interactiunea inteligenta dintre tehnologia de actionare si control si inteligenta artificiala transforma treptat portarul si jucatorii de camp in jucatori de fotbal profesionisti talentati. KI-cker este creat pe baza unei retele neurale care invata constant din experienta sa de joc. Acesta este modul in care utilajele vor invata noi aptitudini in viitor. Prin exemple, acestea pot invata singure cum sa identifice defecte si erori, imbunatatindu-si constant performanta.
Nexeed conecteaza procesele de productie si logistica
Aplicatiile hardware au nevoie de solutii software inovatoare care sa ruleze pe fundal pentru a beneficia de conectivitatea necesara. In cadrul targului de la Hanovra, Bosch a prezentat noul portofoliu software Nexeed, care include software si servicii pentru intregul flux de valoare. „Inteligenta fabricii viitorului se va baza pe software si pe creierele angajatilor”, a afirmat Dr. Stefan Aßmann, directorul diviziei Industrie conectata Bosch. Bosch a luat sistematic cunostintele extinse de la cele peste 270 de fabrici ale sale si le-a transformat in solutii software. „Specialisti in productie, logistica si software au colaborat pentru a dezvolta solutii care simplifica activitatea zilnica a lucratorilor, sporesc gradul de eficienta si flexibilitate si reduc impactul proceselor de productie si logistica asupra mediului inconjurator”.
Mereu la curent cu locul si starea produselor
Nexeed Production Performance Manager imbunatateste sistematic procesul de productie ajutandu-i pe angajatii responsabili de controlul calitatii si intretinere sa ia decizii simplu si rapid. In acest scop, colecteaza in timp real si armonizeaza date referitoare la productie si utilaje din mai multe surse din cadrul mediului de productie, le structureaza clar si le prezinta lucratorilor pe dispozitivele lor mobile. Acest lucru economiseste timp si bani. Nexeed Track & Trace este o solutie pentru monitorizarea fluxului de produse. Senzorii montati pe acestea detecteaza in mod autonom pozitia si starea produselor prin intermediul unui cloud din reteaua mobila. Astfel, responsabilii de logistica pot monitoriza fiecare produs si fiecare transportator. De asemenea, utilizatorii pot vedea data exacta de livrare si pot realiza o planificare optima a materialelor si capacitatii. Si acest lucru economiseste timp si bani.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter