RO EN
The cart is empty

COFACE: Intensificare a competitiei pe segmentul lucrarilor de instalatii electrice

Aflat in stransa legatura cu evolutia constructiilor, sectorul lucrarilor de instalatii electrice a inregistrat in 2016 o crestere cu doar 1% a veniturilor fata de 2015, in timp ce numarul companiilor a crescut cu 10%
Puncte forte:
- Scaderea duratei de incasare a creantelor de la 147 la 143 zile
- 33% dintre companii au inregistrat un profit de peste 20%
- Reducere a numarului de companii cu datorii la Bugetul de Stat in 2017, cu aproximativ 70%
Vulnerabilitati:
- Cresterea cu doar 1% a veniturilor consolidate, in timp ce numarul companiilor din sector a crescut cu 10%
- Aproape jumatate dintre companiile analizate (45%) au avut o scadere a cifrei de afaceri
- Peste jumatate dintre companiile din sector au un risc de insolventa peste medie
Pentru analiza curenta au fost agregate datele a 5.524 de companii care au depus datele financiare pentru 2016 si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 6,01 MLD RON. Companiile din sectorul analizat au inregistrat in 2016 o evolutie pozitiva a veniturilor, acestea crescand cu doar 1% fata de 2015, in timp ce numarul companiilor din sector a crescut cu 10%.
„Cu toate ca profitabilitatea consolidata a sectorului a ramas relativ constanta, jumatate dintre firme au marcat o deteriorare a rezultatului net. Mai mult de un sfert dintre companii se confrunta cu probleme de lichiditate, iar 32% au un grad de indatorare peste 80%, in conditiile in care 69% din totalul datoriilor este reprezentat de datorii curente”, a declarat Nicoleta Maruntelu, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
Avand in vedere gradul ridicat de expunere a companiilor din sectorul analizat la neincasarea creantelor, observam ca firmele care activeaza in sectorul Lucrari de instalatii electrice au raportat o durata medie de incasare a creantelor fluctuanta pentru ultimii cinci ani, la fel ca in constructii, dar peste pragul raportat la nivel national. Durata medie de colectare a creantelor in sectorul analizat a scazut de la 157 de zile, nivelul din 2012, la 143 zile in 2016, in timp ce media la nivel national in aceeasi perioada analizata a scazut de la 100 de zile pana la 93.
Risc de insolventa peste medie
Din totalul celor 5.524 de companii active in 2016, Coface a analizat 484, adica aproximativ 9%, dar care au o pondere de 75% in cifra de afaceri consolidata la nivel de sector. In acest context, cele mai multe companii (43%) sunt incadrate de Coface drept companii cu un risc mediu-mare, tendinta urmata si de lucrarile de constructii. La extreme se afla cu procentaje de 9% companii care au un risc mare de insolventa, respectiv 39% cu risc scazut.
„Se remarca, din punct de vedere al comportamentului de plata, scaderea numarului de companii cu datorii la Bugetul de Stat in ultimii doi ani, foarte probabil datorita pragurilor introduse de ANAF, dar mentinerea unei valori ridicate a sumelor datorate. In plus, in 2017, s-au inregistrat de peste 2 ori mai multe incidente de plata in randul companiilor cu cifra de afaceri mai mare de 1 MIL EUR, numarul incidentelor minore fiind la maximul ultimilor 7 ani. In ceea ce priveste dosarele in instanta deschise impotriva firmelor din sectorul analizat, numarul a fluctuat de-a lungul perioadei analizate, revenind pe un trend crescator incepand din 2016,” a declarat Alexandru Fotia, Senior Financial Analyst, Coface Romania.
Sectorul se afla in stransa legatura cu evolutia constructiilor, iar datele publicate de Institutul National de Statistica cu privire la valoarea lucrarilor de constructii in perioada 2012 - 2016 reflecta volatilitate de la un an la altul, singura exceptie fiind 2013 - 2014, cand a ramas relativ constanta. In perioada 2014 - 2016, marginea de profit a evoluat in aceeasi directie cu valoarea lucrarilor de constructie, indicand dependenta sectorului analizat de acestea.
Preturile in sector au urmat un trend crescator pe parcursul ultimului an comparativ cu 2015, in Mai 2018 fiind cu aproximativ 20% mai mari. Aceasta evolutie poate indica si o crestere a preturilor ce a avut loc in cadrul lucrarilor de instalatii electrice.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter