RO EN
The cart is empty

CITR: Aplicarea OUG 6/2019 ajuta companiile sa depaseasca impasul financiar

Companiile cu dificultati financiare, cu datorii la bugetul de stat, pot depasi impasul financiar prin accesarea prevederilor OG nr.6 / 2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, adoptata de Guvernul Romaniei si publicata in M.OF. 648 din 05.08.2019. Actul normativ creeaza un mecanism care faciliteaza restructurarea obligatiilor datorate de contribuabili la bugetul de stat in vederea revitalizarii si evitarii insolventei. Termenul limita de depunere este 30.09.2019.
Restructurarea obligatiilor bugetare presupune intocmirea unui plan de restructurare de catre un specialist independent, alaturi de testul creditorului privat, ce analizeaza gradul de recuperare al creditorului bugetar printr-o astfel de masura, fata de o procedura de faliment / executare silita, daca ar fi creditor privat. Responsabilitatea crearii unui plan de restructurare viabil este a expertului independent.
„Planul are obiectivul clar de a asigura plata datoriilor la buget. Cu toate acestea, in realizarea sa, expertul independent va analiza si datoriile restante catre alti creditori. Un factor esential este faptul ca prin planurile de restructurare, expertul trebuie sa se asigure de profitabilitatea companiilor si, odata echilibrata, societatea va fi sustenabila pentru a ramane pe piata. Analiza este similara cu cea pe care o facem pentru un plan de reorganizare atunci cand compania este in insolventa. Si din acest punct de vedere, practic, acest plan devine o sansa pentru salvarea companiilor care au datorii la stat.”, precizeaza Vasile Godinca-Herlea, CEO CITR.
Pe parcursul derularii planului, ANAF va supraveghea toate masurile incluse in plan, nu doar pe acelea referitoare la plata datoriilor.
In cazul in care la 20 februarie 2020 debitorii eligibili (2.600 de companii) nu vor fi depus planul de restructurare, ANAF are la dispozitie 60 de zile pentru a analiza si apoi pentru a cere deschiderea procedurii de insolventa.
„Recomandam companiilor eligibile sa profite de acest context favorabil si sa se pregateasca pentru echilibrarea propriului business. Astfel de ocazii nu apar tot timpul si cu siguranta vor simti beneficiile ulterior”, a adaugat CEO-ul CITR.
Exista 3 beneficii majore ale OG 6:
1. Anularea tuturor accesoriilor (dobanzi si penalitati de intarziere la plata) datorate pentru obligatiile bugetare principale la data de 31.12.2018.
2. Anularea a pana la 50% din obligatiile principale datorate la data de 31.12.2018, conditionata de achitarea a pana la 15 % din obligatiile principale ramase de achitat anterior depunerii cererii de restructurare (nota bene - pe anul 2019).
3. Esalonarea obligatiilor principale ce urmeaza a se achita dupa restructurare, pe parcursul a sapte ani, primul an putand fi un an de gratie.
Profilul beneficiarilor
- Compania inregistreaza obligatii bugetare restante la 31.12.2018, compuse din principal si accesorii, in special in situatia in care valoarea accesoriilor este semnificativa in componenta datoriilor. Beneficiul asupra acestor companii este substantial.
- Compania nu inregistreaza obligatii fiscale aferente anului 2019 sau are capacitatea de a se finanta pentru achitarea lor.
- Compania are obligatii bugetare stabilite suplimentar in baza unor decizii de control fiscal pentru anul 2018, chiar daca aceste sume sunt contestate in instanta sau plata lor a fost suspendata pana la solutionarea contestatiilor.
- Activitatea desfasurata de companie este viabila din punct de vedere operational, compania avand capacitatea de a-si finanta capitalul de lucru pentru operatiunile curente, dar neavand capacitatea de a sustine achitarea datoriilor istorice fata de bugetul de stat.
- Compania nu poate opta pentru reesalonarea obligatiilor bugetare potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala, in principal din cauza lipsei garantiilor pentru acordarea reesalonarii.
- Are datorii fiscale care exced valoarea activelor libere din patrimoniul propriu.
- Datriile bugetare sa nu reprezinte ajutoare de stat de recuperat care nu fac obiectul restructurarii.
Conditiile pentru a beneficia de restructurarea obligatiilor bugetare sunt:
- Compania sa nu se afle in insolventa;
- Compania sa nu fie dizolvata;
- Compania sa nu poata beneficia de esalonarea datoriilor potrivit Codului de procedura fiscala;
- Compania sa achite obligatiile aferente anului 2019 pana la data depunerii cererii de restructurare;
- Compania sa prezinte in termen de maxim 6 luni de la intrarea in vigoare a ordonantei un Plan de restructurare si a un Test al creditorului privat intocmite de catre un expert independent;

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter