RO EN
The cart is empty

CE: Acord preliminar privind crearea programului InvestEU de 650 miliarde euro

Comisia Europeana saluta acordul preliminar privind InvestEU, programul propus pentru stimularea investitiilor private si publice din Europa in cadrul urmatorului buget pe termen lung al UE pentru 2021-2027. Proiectele din Romania au obtinut finantari in valoare totala de 676 milioane de euro din Fondul european pentru investitii strategice (FEIS). Aceste sume ar urma sa atraga investitii suplimentare de 2.6 miliarde de euro. Proiectele se adreseaza domeniilor:
- Infrastructura si inovare - 16 proiecte aprobate si finantate cu 561 de milioane EUR de Banca Europeana de Investitii (BEI) cu sprijinul FEIS. Fondurile ar urma sa atraga investitii de inca 1.4 milioane de euro.
- Intreprinderi mici si mijlocii - 13 acorduri aprobate, cu o finantare de 115 de milioane de euro, incheiate cu banci sau fonduri intermediare si finantate de catre Fondul european de investitii (FEI) cu sprijinul FEIS. Fondurile ar urma sa atraga inca 1.2 miliarde de euro, ceea ce ar putea facilita accesul la finantare pentru circa 16 089 IMM-uri si intreprinderi cu capitalizare medie.
Acest acord preliminar intre Parlamentul European, statele membre si Comisie este un pas esential in directia crearii programului InvestEU care va reuni sub o singura umbrela Fondul european pentru investitii strategice si alte 13 instrumente financiare ale UE care sprijina in prezent investitiile din UE, facilitand accesul la finantare.
Presedintele Jean-Claude Juncker a declarat:„Europa se afla in prezent intr-o situatie mult mai buna decat in urma cu cativa ani. Datorita Planului de investitii pentru Europa, pe care l-am lansat la finele anului 2014, investitiile au revenit. Insa in ceea ce priveste stimularea crearii de locuri de munca si a cresterii economice, putem si trebuie sa facem mai mult. Aici intervine InvestEU. Pornind de la succesele deja inregistrate, el ne va permite sa folosim finantarea publica pentru a sprijini proiecte de importanta strategica pe tot cuprinsul UE. Acordul de astazi nu putea veni intr-un moment mai potrivit. Datorita lui, in scurt timp, fondurile UE vor putea incepe sa produca deja rezultate pe teren.”
Vicepresedintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de munca, crestere, investitii si competitivitate, a declarat: „InvestEU va fi programul nostru emblematic pentru o economie europeana sustenabila, rezilienta si competitiva. El va atrage investitii suplimentare in domenii-cheie precum inteligenta artificiala, economia circulara, politicile climatice, dar si incluziunea si competentele sociale, oferindu-le in plus beneficiarilor avantajul unui acces mai usor si mai transparent la finantare. Dati-mi voie sa multumesc si sa felicit Parlamentul si statele membre pentru eforturile lor neobosite care au condus la incheierea acordului de astazi.”
InvestEU se bazeaza pe succesul Planului Juncker cunoscut si sub denumirea „Planul de investitii pentru Europa”. In mod similar Planului Juncker, InvestEU este o garantie bugetara a UE. Garantia va fi de cel putin 38 de miliarde EUR, ea avand ca obiectiv mobilizarea unei sume de minimum 650 de miliarde EUR. Fondul InvestEU va fi insotit de Platforma de consiliere InvestEU - sprijin adaptat promotorilor de proiecte - si de portalul InvestEU — o rezerva de proiecte mature usor accesibila, destinata potentialilor investitori. InvestEU reprezinta un parteneriat cu Grupul Bancii Europene de Investitii (BEI) - Banca UE - dar va fi deschis si altor parteneri de implementare.
Acest acord preliminar va face obiectul aprobarii formale a Parlamentului European si a Consiliului. Aspectele bugetare ale InvestEU fac obiectul acordului global privind urmatorul buget pe termen lung al UE, propus de Comisie in mai 2018.
Ultimele cifre furnizate de Banca Europeana de Investitii - partenerul strategic al Comisiei in cadrul planului Juncker - arata ca, pana in martie 2019, Fondul european pentru investitii strategice (FEIS) a mobilizat investitii in valoare de aproape 390 de miliarde EUR. Operatiunile aprobate pana in prezent in cadrul FEIS reprezinta un volum total de finantare de 72,5 miliarde EUR la nivelul celor 28 de state membre. BEI a aprobat 518 proiecte de infrastructura sprijinite de FEIS, in valoare de 53,9 miliarde EUR, in timp ce Fondul european de investitii a aprobat 537 de acorduri de finantare pentru IMM-uri, in valoare de 18,6 miliarde EUR. 929 000 de intreprinderi mici si mijlocii vor beneficia de aceste acorduri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter