RO EN
The cart is empty

CBRE: Impactul negativ al COVID-19 este pe termen scurt, pentru piata imobiliara

Volumul total de investitii s-a dublat in ultimii 6 ani in regiunea CEE extinsa care cuprinde Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Romania, Slovacia, Austria si Serbia.
Majoritatea tarilor din CEE au atins noi praguri ale investitiilor: Polonia detine cea mai mare pondere (38%), urmata de Austria (30%) si Cehia (15%). Austria si Polonia au depasit nivelul de 5 miliarde euro ajungand la 5,98 miliarde euro si respectiv 7,70 miliarde euro, in timp ce Romania, Ungaria si Republica Ceha au inregistrat volume de peste 1 miliard euro (1,06, 1,72 si 2,98 miliarde euro la sfarsitul anului 2019).
Activitatea tranzactionala a fost inca o data dominata de sectorul cladirilor de birouri, acesta reprezentand 44% din volumul total, urmat la o distanta considerabila de sectorul de retail cu 20% si de cel industrial cu 14%. Hotelurile, proiectele rezidentiale si mixte si portofoliile cu multiple utilizari au reprezentat impreuna un procent de 22%. Mai mult de jumatate din volumul total, 59%, a fost tranzactionat in capitalele tarilor din regiunea extinsa CEE.
Principala sursa de capital din ultimii sase ani a provenit din Europa de Vest, cu o pondere medie de 35%, urmata de investitorii locali cu o pondere de 28%. Investitorii din alte destinatii internationale, inclusiv China, Rusia, Australia si Canada, au cheltuit 14,27 miliarde euro in intervalul 2014-2019, reprezentand o pondere de 16%. In aceeasi perioada, investitorii americani au revendicat 11% din volumul total, urmati de sud-africani, de cei din tarile CEE cat si de investitorii israelieni cu o pondere combinata de 10%, potrivit celui mai recent raport asupra perspectivelor de investitii lansat de CBRE in aceasta luna, Real Estate Investment Market Outlook 2020, privind regiunea CEE extinsa .
„Inregistram al patrulea an de crestere consecutiva, cu un nou volum record de tranzactii pentru tarile principale CEE dar si cu o performanta excelenta pentru regiunea extinsa. In 2020, ne asteptam sa vedem in continuare un interes crescut din partea investitorilor pentru produsele de pe pietele CEE, ceea ce va necesita un nivel mai ridicat de abilitati de consultanta si intelegere a pietelor in context. CBRE previzioneaza ca impactul COVID-19 vafi negativ pe un termen scurt asupra unor anumite sectoare ale pietei imobiliare comerciale din Europa, cu conditia insp ca focarul sa fie controlat intr-un interval de timp rezonabil“ a explicat Anthony Selman, Head of Investment Properties CEE in cadrul CBRE, liderul pietei de consultanta imobiliara din regiune timp de doi ani la rand, implicata in tranzactii de 5 miliarde euro in 2019, cu o cota de piata de 33%.
Dupa un an de activitate intensa pe piata investitiilor, marcat de apetitul continuu al investitorilor locali, Romania detine inca cel mai mare randament al investitiilor, 7%, mentinandu-si atractivitatea pentru capitalul local si international. Cu 74% din volumul total, sectorul cladirilor de birouri din Romania domina activitatea tranzactionala, urmat de sectorul de retail cu 16%, in timp ce proiectele industriale, hoteliere si cu utilizare mixta detin o pondere combinata de 10%.
„Romania este singura piata principala a CEE, care nu a inregistrat o scadere semnificativa a randamentului anual al investitiei. Din 2014, randamentul spatiilor de birouri prime a ramas stabil, la fel si chiriile prime care au ca rezultat in Romania valori de capital mult mai scazute in prezent decat oriunde in alta parte, oferind investitorilor o valoare excelenta pentru investitiile acestora", a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania.
In 2019, investitorii israelieni au dominat piata imobiliara, o tranzactie record incheiata spre sfarsitul anuluiurcand la 36% ponderea acestora in volumul total al investitiilor. Investitorii romani au fost chiar mai dinamici decat in anul precedent, adjudecandu-si 23% din volumul total, , urmati fiind de sud-africani cu o pondere de 17%. Orasele regionale au ramas atragatoare pentru jucatorii de pe piata, aproape dublandu-si contributia la volumul total de investitii comparativ cu anul 2018.
„Desi inceputul anului 2020 ridica anumite preocupari, ar trebui sa vedem in continuare o crestere constanta a volumelor de investitii sustinuta de o crestere masiva a cererii investitorilor. Se previzioneaza in continuare o scadere a randamentului anual al investitiei pe termen scurt, datorat in principal ratelor dobanzilor aflate in scadere (bancile centrale vor mentine ratele scazute in acest mediu, cu riscul franarii dezvoltarii economice) dar si a unui anumit grad de convergenta cu alte piete CEE, in special Ungaria. In acest context, este de retinut ca in ultimii 14 ani, primul trimestru a reprezentat 20% din totalul investitiilor anuale pe an, comparativ cu 30% in al patrulea trimestru. In plus, avand in vedere ca piata de investitii este o piata relativ lenta in ceea ce priveste tranzactiile, este posibil ca orice efect asupra investitiilor sa nu fie observat imediat. Actuala criza a pietei va adauga probabil o presiune descendenta suplimentara asupra ratelor dobanzilor deja scazute, ceea ce va justifica si mai mult rentabilitatea investitiilor in domeniul imobiliar. Prin urmare, probabil vom continua sa observam o cerere ridicata pentru investitii imobiliare, chiar daca in viitorul apropiat pot exista implicatii practice pentru activitatea tranzactionala", a explicat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter