RO EN
The cart is empty

BRASOV: Deficitul de 20 milioane euro afecteaza implementarea proiectelor

O realitate dura pentru administratia judeteana: bugetul propriu al judetului Brasov in anul 2018 este diminuat fata de 2017 cu 90.000.000 de lei. Deficitul pericliteaza foarte grav atat functionarea Consiliului Judetean Brasov, cat si a institutiilor din subordine. Proiectul de buget a fost dat publicitatii, fiind postat pe site-ul consiliului judetean si afisat la sediul institutiei. Analiza cifrelor evidentiaza minusuri semnificative la multe capitole bugetare, pentru care conducerea CJ Brasov va trebui sa gaseasca solutii.
Mari dificultati in finantarea spitalelor
O situatie extrem de dificila se inregistreaza in ceea ce priveste finantarea celor sase spitale pe care CJ Brasov le are in subordine. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Brasov a avut anul trecut alocari bugetare pentru investitii si reparatii totalizand 10.842.570 lei. O parte din aceste investitii au fost contractate si realizate pana la sfarsitul anului financiar 2017, iar o alta parte au fost contractate, insa nefinalizate din cauza termenelor lungi impuse de aplicarea legislatiei achizitiilor publice. In consecinta, unitatea spitaliceasca are contracte de achizitii semnate in valoare de 6.025.430 lei care trebuie platite cu prioritate in anul 2018. In afara acestei sume, Spitalul Judetean are solicitari de investitii noi in anul 2018 care cumuleaza un total de 18.821.940 lei. Probleme deosebit de grave apar insa la necesarul de cheltuieli de functionare, cu preponderenta in ceea ce priveste cheltuielile pentru reparatiile si igienizarile pavilioanelor spitalului (Pavilionul central, Astra, Tractorul, Marzescu). Conducerea SCJU Brasov a solicitat la acest capitol un total de 8.122.520 lei, in contextul in care legislatia impune in mod imperativ igienizarea periodica a spatiilor in care se desfasoara actul medical. Totodata, reparatiile pavilioanelor mentionate sunt absolut necesare avand in vedere gradul de ocupare de 100% a acestora pe perioada in care se desfasoara lucrarile de reabilitare a aripii B din Pavilionul central. „In conditiile deficitului bugetar mentionat, Consiliul Judetean Brasov nu are posibilitatea sa aloce nicio suma pentru aceste lucrari absolut necesare. Problema este cu atat mai grava, cu cat nici prin contractul cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu se pot aloca sume pentru acest capitol, avand in vedere ca prioritatea spitalelor o constituie asigurarea majorarilor legale ale cheltuielilor cu salariile personalului medical”, sustine presedintele CJ Brasov Adrian-Ioan Vestea. O situatie similara se regaseste si la Spitalul Clinic de Copii Brasov, care in 2017 a beneficiat de alocari bugetare totalizand 3.705.660 lei. Aici este vorba despre trei contracte de reparatii ale unor sectii din spital, incheiate in 2017, pentru care CJ Brasov trebuie sa aloce cu prioritate in 2018 suma de 1.207.000 lei. In plus, conducerea spitalului solicita la cheltuieli de reparatii si igienizari suma de 2.502.100 lei. „Din punctul de vedere al posibilitatii alocarii de fonduri suntem in aceeasi situatie descrisa mai sus”, opineaza seful executivului judetean. In ceea ce priveste necesarul de investitii solicitat de aceasta institutie medicala, totalul se ridica la 4.197.600 lei.
Necesitatile celorlalte spitale
- Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Dr. Ioan Sbarcea” solicita din bugetul judetean 3.788.780 lei pentru investitii si 400.000 lei pentru dotari cu obiecte de inventar.
- Spitalul Clinic de Boli Infectioase solicita 1.687.000 lei pentru investitii.
- Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie solicita 2.722.000 lei pentru investitii.
- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Brasov solicita 2.860.000 lei pentru investitii si 61.600 lei pentru reparatii.
- Unitatea Medico-Sociala de Pneumoftiziologie Sanpetru solicita 87.000 lei pentru investitii.
Ce solicita alte institutii subordonate in 2018
- Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov solicita Consiliului Judetean un total de 4.591.850 lei pentru investitii si 2.026.000 lei pentru reparatii si igienizari in centrele de plasament din judetul Brasov, centre in care sunt ingrijiti 533 de copii si 175 de adulti.
- Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Brasov solicita 827.000 lei pentru investitii si 76.000 lei pentru reparatii.
- Scoala Profesionala Speciala Codlea solicita 238.280 lei pentru reparatii.
- Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Bradet solicita 219.790 lei pentru investitii.
- Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Fagaras solicita 553.240 pentru reparatii.
- Centrul Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Brasov solicita 234.900 lei pentru investitii si 40.700 lei pentru reparatii.
- Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Brasov solicita 406.990 lei pentru investitii in echipamente absolut necesare desfasurarii activitatii specifice.
- Centrul Militar Zonal Brasov solicita 200.000 lei pentru reparatii si 160.000 lei pentru investitii.
- Sumele solicitate de institutiile de cultura din subordinea Consiliului Judetean Brasov sunt mai reduse, motiv pentru care nu le exemplificam aici.
Situatia drumurilor judetene
O alta situatie deosebit de grava se inregistreaza la capitolul reparatii si intretinere drumuri judetene. In prezent, CJ Brasov se afla in cel de-al doilea an de derulare a Acordului-cadru pentru acest tip de activitati, mai exact se deruleaza al doilea contract subsecvent prin care sunt asigurate atat deszapezirea, cat si repararea si intretinerea drumurilor judetene. Conform acestui contract subsecvent, incheiat in septembrie 2017 si care are termen de valabilitate septembrie 2018, valoarea necesara a fi alocata de CJ Brasov este de 21.900.000 lei. „Suplimentar trebuie sa asiguram o alocare de 3.000.0000 lei pentru urmatorul sezon de iarna ce va face obiectul celui de-al treilea contract subsecvent. In plus, mai este necesara si alocarea sumei de 500.000 lei pentru reparatiile care nu fac obiectul Acordului-cadru. Totalul necesarului la acest capitol pe anul 2018 este de 25.400.000 lei, in situatia in care de la bugetul de stat, respectiv din cote defalcate din TVA, judetul Brasov a primit pentru drumuri judetene doar 8.950.000 lei, la care se adauga deficitul enorm pe care l-am mentionat in preambul. In consecinta, in situatia bugetara data ne este imposibil sa asiguram repararea drumurilor judetene”, explica seful CJ Brasov.
Investitiile CJ Brasov in 2018
Adrian-Ioan Vestea mai spune ca „in ceea ce priveste investitiile prioritare ale Consiliului Judetean Brasov pentru care am alocat sume in propunerea de buget, am luat in considerare, in mod firesc, Aeroportul Brasov-Ghimbav, reabilitarea Pavilionului central al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov, acoperirea cofinantarilor si a cheltuielilor neeligibile pentru proiectele finantate din fonduri europene, precum si acoperirea cofinantarilor si a cheltuielilor pentru proiectele de reabilitari de drumuri judetene finantate prin PNDL. In contextul in care din sumele alocate de la bugetul de stat nu se pot acoperi nici macar cheltuielile de functionare, suntem nevoiti ca toate investitiile sa le sustinem din excedentul bugetar al anului 2017. Avand in vedere criza creata prin alocarea de la bugetul de stat a unui buget cu 90.000.000 de lei mai mic fata de 2017, ne aflam practic in situatia in care, desi am aplicat reducerea cu 10% a tuturor cheltuielilor materiale atat la nivelul CJ Brasov, cat si la toate institutiile din subordine, riscam blocarea activitatii proprii, a spitalelor si a institutiilor de ocrotire sociala. Nu dorim sub nicio forma sa renuntam la investitiile importante pentru comunitatea brasoveana, dar in lipsa unor alocari de la bugetul de stat care sa acopere acest deficit suntem in pericolul de a ajunge la un blocaj fara precedent in activitatea institutiilor publice pe care le avem in subordine”.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter