RO EN
The cart is empty

BASF: Sistem pentru lumina naturala in spatii fara ferestre

Cum poate fi adusa lumina naturala in interiorul cladirilor, astfel incat chiar si camerele fara ferestre sa nu aiba nevoie de lumina artificiala in timpul zilei? Si cum poate fi folosita lumina soarelui in mod optim, in spatele fatadelor de sticla, fara a crea un efect lucios?
BASF a gasit o solutie inteligenta la aceste doua probleme. Sistemul se bazeaza pe principiul ghidarii luminii si cuprinde trei componente: un film (o pelicula), un luminator si corpuri de iluminat. Pelicula este incorporata intr-un geam izolat si ghideaza in mod optim lumina naturala printr-o fanta (un luminator), care contine film reflectorizant. Pasajul aduce lumina soarelui adanc in interiorul unei cladiri, apoi corpurile de iluminat reflecta lumina zilei in incaperi. Aceste corpuri de iluminat sunt, de asemenea, echipate cu lampi cu LED-uri care ofera lumina in incaperi, atunci cand lumina naturala este indisponibila sau insuficienta. Impreuna cu Bartenbach GmbH, BASF va prezenta acest sistem ingenios de gestionare a luminii naturale de zi, cu un model la scara 1:10, expus la targul Light+ Building din Frankfurt, Germania, in perioada 18-23 martie 2018 (stand A92 in hala 3.0).
"In special in lunile de iarna, multi oameni vad aproape numai lumina artificiala, daca isi parasesc casa inainte de rasarit si se intorc dupa ce se lasa intunericul. Cu toate acestea, spectrul variat de culori in lumina naturala are o influenta importanta asupra bunastarii si performantei noastre", spune Cristobal Garrido Segura, coordonatoare a proiectului Smart Daylight Management, in cadrul BASF. "Perceptia luminii variaza foarte mult de la o persoana la alta. Viziunea mea este ca lumina naturala din camere sa ajunga sa se adapteze la preferintele personale ale utilizatorului."
Concepte de iluminare care incorporeaza HCL (Human Centric Lightning - Iluminat Humano-Centric)
Iluminatul HCL este un concept holistic, care pune accent pe oameni si pe bunastarea lor. HCL incorporeaza efectele vizuale, emotionale si biologice ale luminii asupra oamenilor. Sistemul de iluminare de zi de la BASF poate contribui la imbunatatirea calitatii spatiului in locuri precum scoli, spitale, centre comerciale si cladiri de birouri - pentru ca oamenii se simt mai bine in lumina naturala, se concentreaza mai bine, sunt mai motivati sa lucreze si e mai putin probabil sa se imbolnaveasca. In plus, utilizarea luminii naturale pe parcursul zilei permite reducerea semnificativa a consumului de lumina artificiala cu mult peste jumatate. Firma de consultanta A.T. Kearney a calculat ca beneficiile aduse de utilizarea HCL de publicul larg s-ar putea ridica pana la 870 de milioane de euro, in Europa anului 2020.
Paleta variata de posibilitati de proiectare pentru arhitecti
Acest sistem permite ca lumina zilei sa fie distribuita in interiorul cladirilor fara a necesita niciun fel de structuri suplimentare pe fatada. In interiorul cladirii, sistemul poate fi utilizat in mod flexibil - fie mascat de un tavan suspendat, fie ca element vizibil, parte a designului interior al cladirii. Prin corpurile de iluminat, lumina zilei poate sa patrunda in zone indepartate de ferestre, precum si in holuri si in camere fara lumina naturala. Sistemul poate fi integrat in fatade existente sau in noi concepte de fatada, fara sa limiteze optiunile de proiectare. In plus, creeaza oportunitati pentru noi concepte de design, cum ar fi birouri cu zone de lucru si de relaxare, care includ zone naturale verzi pentru imbunatatirea calitatii vietii.
De la idee, la o solutie de sistem gata de comercializare
Ideea proiectului de gestionare a luminii de zi a aparut in timpul programului Creator SpaceTM, lansat de BASF in 2015, pentru a marca aniversarea a 150 de ani. Pe baza acestei idei, echipe din Elvetia au explorat subiectul luminii si energiei din interiorul cladirilor. Impreuna cu expertii BASF din diverse unitati specializate, au creat un concept care a devenit un proiect de incubatie si a fost dezvoltat intr-o solutie de sistem gata de a fi comercializata. Un prototip initial este deja utilizat in sediul firmei Bartenbach GmbH din Austria.
Despre BASF
La BASF, cream chimie pentru un viitor sustenabil. Imbinam succesul economic cu protectia mediului si cu responsabilitatea sociala. Mai mult de 115.000 de angajati ai grupului BASF lucreaza pentru a contribui la succesul clientilor nostri in majoritatea sectoarelor si aproape in fiecare tara din lume. Portofoliul nostru este organizat in cinci divizii: Substante chimice, Produse performante, Materiale & solutii functionale, Solutii agricole si Petrol si gaze. BASF a generat vanzari de 64,5 de miliarde de euro in anul 2017. Actiunile BASF sunt listate la bursele de valori din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) si Zurich (BAS).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter