RO EN
The cart is empty

AGENDA 2030: Implementarea strategiei de dezvoltare durabila are prioritate

 
Delegatia Romaniei la reuniunea Forumului Politic de Nivel Inalt al ONU privind Dezvoltarea Durabila (HLPF) a prezentat plenului reuniunii Raportul National Voluntar pentru implementarea Agendei 2030 privind Dezvoltarea Durabila. Elaborarea Raportului National Voluntar al Romaniei s-a realizat in cadrul Comitetului Interministerial pentru coordonarea integrarii domeniului protectiei mediului in politicile si strategiile sectoriale la nivel national, reprezentand principalul for de decizie la nivel national privind dezvoltarea durabila. Intregul proces de elaborare a fost coordonat de viceprimministrul si ministrul mediului, Gratiela Gavrilescu, care conduce delegatia Romaniei la HLPF 2018.
Guvernul Romaniei si-a asumat implementarea, la nivel national a Agendei 2030 si a celor 17 Obiective de dezvoltare durabila. Pentru tara noastra, aceasta asumare reprezinta o adevarata sansa, pentru ca ea este, de fapt, inceputul transformarii societatii noastre intr-una cu adevarat sustenabila si moderna. Asadar, acest proces de raportare a fost si pentru noi un exercitiu foarte bun. Ne aflam pe drumul cel bun si stim unde mai avem de lucrat pentru a crea politici publice dedicate implementarii Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila”, a declarat ministrul Gratiela Gavrilescu.
Procesul de adaptare a Agendei 2030 la particularitatile Romaniei se face prin revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila. Strategia revizuita isi propune sa fie inovatoare si intuitiva in sensul ca, in loc sa propuna doar politici care sa contribuie la realizarea unui viitor mai durabil, aceasta incearca, de asemenea, sa adauge o componenta durabila altor strategii implicate direct sau indirect in indeplinirea obiectivelor. De asemenea, publicul tinta nu este format doar din functionari publici, experti si politicieni, ci si de societatea civila. Ca atare, Strategia Nationala pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei este modul de ghidare a politicii publice si justificarea principiilor Agendei 2030 pentru publicul national.
Dupa o crestere de 4,8%  in 2016, Romania a inregistrat o crestere economica accelerata de 6,9% in 2017, aceasta reprezentand cea mai mare rata de crestere dupa criza economica si una dintre cele mai mari din lume. In ultimii 15 ani am reusit sa atingem tinta de aproape 25% de aport energetic din surse regenerabile, tinta propusa pentru anul 2020, in principal cu ajutorul panourilor solare si a generatoarelor eoliene.
Trebuie sa intarim dialogul si cooperarea la nivel local si regional, astfel incat sa punem bazele unor platforme si parteneriate care sa cuprinda toti factorii interesati de proces. Aceasta transformare va aduce beneficii reale economiei, mediului si societatii, nu numai pentru actualele generatii, ci si pentru cele viitoare. O societate poate fi considerata sustenabila doar atunci cand membrii comunitatii si-au insusit cu adevarat principiile incluziunii sociale si ale respectului fata de natura”, a explicat ministrul roman al Mediului, in cadrul alocutiunii sale.
La randul sau, domnul Laszlo BORBELY, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului, a prezentat stadiul revizuirii Strategiei de dezvoltare durabila, declarand ca Romania, in ultimii ani, a devenit un centru regional in ceea ce priveste abordarea implementarii Agendei 2030. “Am finalizat consultarile publice privind revizuirea Strategiei.Trebuie sa iesim din birou, am pornit o miscare in societate pentru a asigura un viitor mai bun generatiilor viitoare. Avem proiectul revizuit in faza finala. Implementarea Agendei 2030 este o prioritate pentru Romania. Departamentul pentru dezvoltare durabila va monitoriza implementarea” - a declarat László Borbely. In plan european, in cadrul procesului de pregatire pentru exercitarea functiei de Presedinte al Consiliului UE, in primul semestru al anului 2019, Romania a propus ca implementarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabila sa fie prioritate pe agenda politica a Uniunii Europene. In acest context, ne angajam sa colaboram cu statele membre ale UE, precum si cu alte tari, in ceea ce priveste promovarea punerii in aplicare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, atat pe plan intern, cat si pe plan extern. 
***
In perioada 09-19 iulie 2018, la sediul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) de la New York (SUA), s-a desfasurat reuniunea Forumului Politic de Nivel Inalt al ONU privind Dezvoltarea Durabila (HLPF), organizat sub egida Consiliului Economic si Social al ONU (ECOSOC). 
Forumul Politic la Nivel Inalt privind Dezvoltarea Durabila reprezinta cea mai importanta platforma a ONU in domeniul dezvoltarii durabile. HLPF asigura leadershipul politic si orientari (guidelines), follow-up si examinarea progreselor in implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabila, angajamentelor in domeniul dezvoltarii durabile si raspunde provocarilor noi si emergente in sfera dezvoltarii durabile.
Aici poate fi consultat continutul raportului in limba engleza: https://goo.gl/CpC6b3
Video-intro ”This is Romania” este disponibil aici: https://goo.gl/RPq62a  

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter