RO EN
The cart is empty

ADR Centru (SIBIU): Finantare de 8 milioane lei pentru reabilitare termica

Contractul de finantare nerambursabila prin care se aloca fonduri europene Scolii Gimnaziale nr. 1 din Sibiu a fost semnat in 7 martie 2018 de catre reprezentantii ADR Centru si ai Primariei Municipiului Sibiu. Prin Axa 3 a Programului Operational Regional 2014-2020, Prioritatea de investitii 3.1B, se va aloca acestui proiect suma de 7,98 milioane lei fonduri nerambursabile pentru reabilitarea Scolii Gimnaziale nr.1 Sibiu in vederea imbunatatirii eficientei energetice. Conditii de studiu si de munca mai bune, reducerea consumului de agent termici, dar si un mediu mai curat, sunt cateva rezultate de care vor beneficia circa 600 de persoane, elevi, cadre didactice si personal auxiliar.
”Cresterea eficientei energetice este o prioritate la nivel european ce sustine dezvoltarea durabila, competitivitatea, economia resurselor de energie si reducerea emisiilor de gaze. Aceste proiecte de eficienta energetica au un rol important pentru protectia mediului si a climei, indirect generand si crearea de noi locuri de munca si cresterea economiei. Mare parte a cladirilor unitatilor de invatamant au fost construite in perioada 1950-1990 si au o performanta energetica slaba, fapt ce determina costuri mari ale energiei. Investitiile in infrastructura educationala din Regiunea Centru reprezinta o prioritate, acestea asigurand desfasurarea cursurilor intr-un cadru adecvat studiului si performantei scolare. Prin aceste proiecte, elevii vor studia in sali de clase mai bine incalzite, profesorii vor putea preda in conditii adecvate, iar parintii vor putea lucra linistiti fiindca scoala le asigura copiilor educatie in intr-un mediu mai bun”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Un numar de 62 proiecte din Regiunea Centru sunt in prezent in diverse etape de evaluare pe Prioritatea de investitii 3.1 B-Cladiri Publice a Regio 2014-2020, gradul de acoperire al acestei prioritati, prin sumele solicitate de proiectele ramase in evaluare, fiind de 182%.
Cu un buget disponibil de 186 milioane lei fonduri nerambursabile gestionate prin ADR Centru, se finanteaza proiecte ce sprijina eficienta energetica si gestionarea inteligenta a energiei, utilizarea energiei din surse regenerabile in infrastructurile publice, inclusiv in cladirile publice. Proiectul de ”Reabilitare a Scolii Gimnaziale nr.1 Sibiu in vederea imbunatatirii eficientei energetice” are o valoare totala de 7.982.816,31 lei, din care 159.656,33 lei reprezinta cofinantarea beneficiarului, diferenta dintre cele doua sume fiind fondurile nerambursabile alocate pentru realizarea activitatilor. Perioada estimata de implementare a acestui proiect este de 41 de luni beneficiarul estimand ca proiectul se va incheia pana in 31.01.2020.
”In Municipiul Sibiu exista 76 de unitati de invatamant in sistem public. Municipalitatea s-a preocupat constant de cresterea eficientei energetice a acestora, realizand investitii in acest sens. Un exemplu al preocuparii noastre este si acest proiect, mai ales ca in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, am depus si alte proiecte pentru reabilitarea termica a altor unitati de invatamant. Totodata, cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuit reprezinta o alta preocupare la nivel local. Si in cadrul Axei 4, a Programului Operational Regional 2014-2020, Municipiul Sibiu a pregatit o serie de proiecte care sa contribuie la dezvoltarea unei economii cu emisii scazute de carbon, precum modernizarea parcului auto ce asigura transportul public, crearea de noi piste pentru biciclete, precum si amenajarea de zone si trasee pietonale”, a declarat doamna Cora Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu.
Investitiile care se vor realiza prin proiect vizeaza anveloparea termica a cladirii, utilizarea unor surse alternative de producere a energiei termice, electrice, reabilitarea instalatiei de iluminat, inlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent si incandescent cu corpuri de iluminat cu eficienta energetica, dar si montarea unui sistem de management si control (Building Management System) si alte masuri care vor imbunatati performantele energetice ale cladirilor Scolii Gimnaziale nr. 1 Sibiu (Corp A -Scoala si corp B Sala de sport). Prin implementarea proiectului se va obtine un confort termic mai ridicat pentru elevi si profesori, facturi mai mici pentru incalzirea cladirilor si reducerea impactului negativ asupra mediului. Totodata, prin realizarea lucrarilor de interventii privind cresterea performantei energetice a cladirii, pe termen scurt si mediu, se vor imbunatati conditiile de studiu pentru elevi, se asigura sustinerea agentilor economici din domeniul constructiilor si se creeaza noi locuri de munca.
Realizarea investitiei va aduce o serie de beneficii si comunitatii locale, de la cele de ordin economic prin scaderea consumului de energie primara cu aproximativ 40%, costuri mai mici cu intretinerea si, implicit, resurse financiare pentru alte investitii prin degrevarea bugetului local de cheltuielile cu combustibilul conventional utilizat. Beneficiarul estimeaza, de asemenea, ca rezultatele pozitive ale proiectului se vor inregistra si in domeniul sanatatii, prin obtinerea unei calitati mai bune a aerului, mai putin condens si predispozitie redusa la mucegai, ajungand la beneficii si asupra pentru mediului inconjurator (cladirile sunt cea mai importanta sursa de emisii de CO2), si asupra aspectului urbanistic al orasului care se va imbunatati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter