RO EN
The cart is empty

OAR: Constructiile trebuie intelese ca sisteme compexe ce includ conexiuni multiple

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) s-a implicat tot mai mult in grupurile de lucru create de ministerul de resort (MDRAPFE) pentru modificarea si completarea legislatiei din sectorul de constructii, unde specialistii organizatiei au remarcat dificultatea de a aduna resurse competente pentru a progresa in acest domeniu. Din perspectiva OAR, pare greu de revizuit un normativ esential - P118 - care se refera la protectia la incendii, este extrem de dificil de a revedea normele si metodologiile de lucru in domeniul mobilitatii urbane, se discuta despre studii de trafic sau de insorire, dar acestea sunt lipsite de o baza normativa si metodologica aplicabila. “Judecand dupa ceea ce se intampla in Romania, dupa temele principale care preocupa guvernantii si la care raspunde societatea, constructiile sunt si vor mai ramane o vreme victime colaterale. Cred ca anul 2018 va fi stagnant - in cel mai bun caz - sau ne va oferi usoare scaderi. Sunt trei paliere ingrijoratoare, care afecteaza activitatea din constructii: absenta proiectelor si investitiilor publice, lipsa de performanta a administratiilor, care face ca toate procesele de planificare / avizare / autorizare sa dureze mai mult decat este legal si, firesc, criza de forta de munca, de oameni competenti si calificati in mai toate segmentele domeniului constructiilor, de la meseriasi pana la manageri, de la cei care proiecteaza pana la cei din administratie si lucreaza in inspectii. Folosind experienta proprie pot face cateva precizari, care evident nu pot fi generalizate. In acest sens pot sa spun ca mizam partial pe piata din Romania si ca am inceput de cativa ani sa facem export de servicii pe mai multe continente. Estimez ca acest segment se va dezvolta in 2018. De asemenea, lucram in domeniul constructiilor pentru productie, logistica si R&D (cercetare si dezvoltare), care cred ca vor continua sa se dezvolta in 2018. Constructiile publice nu ne vor preocupa prea mult, pentru ca s-au diminuat puternic investitiile”, afirma arhitectul. Serban Tiganas, presedintele OAR si partener la Dico si Tiganas, arhitectura si inginerie.
Strategia OAR prevede o implicare constienta, responsabila si contemporana
In viitor, obiectivele OAR prevad intarirea organizatiei din interior, continuand procesul de transformare pornit cu mai multa vreme in urma, creand infrastructura necesara pentru a lucra impreuna, pentru a aborda problemele profesiei si domeniului in toata tara. Totodata, vor continua colaborarile foarte bune cu partenerii din domeniul constructiilor, iar OAR va sprijini ministerele in activitatea de conceptie legislativa si normativa, fiind foarte interesata de contributiile pe care trebuie sa le aiba arhitectii - sefi in structurile locale. In teritoriu, se doreste extinderea actiunilor care s-au dovedit a fi benefice si au avut succes in colaborarea cu administratiile si institutiile statului, in directia respectarii legalitatii in constructii. “Ca arhitect, voi continua sa practic, colaborand cu colegii si propunandu-ne sa dezvoltam un mod de lucru care sa faca mult mai bine legatura cu nevoile clientilor si ale celor care construiesc, bazat pe tehnologiile digitale. Suntem constienti ca in proiectare se produc hartii pe care nu le citeste nimeni sau sunt menite sa fie facute pentru a fi modificate, mai devreme sau mai tarziu. Nu este deloc contemporan si trebuie sa ne aliniem cu mersul global si cu performantele care se pot atinge in constructii daca accepti si controlezi ceea ce iti pot da tehnologia, computerele si internetul. In birou m-am confruntat cu lipsa de stabilitate a fortei de munca, mai ales ca generatiile recente de tineri mai degraba incearca experiente decat construiesc o cariera. Aici nu poti decat sa intelegi ca o echipa se formeaza greu si se mentine la fel de greu si ca trebuie sa faci multe lucruri inovatoare, pentru a-i creste eficienta. Pe piata, cel mai tare ne-a lovit activitatea din cadrul contractelor design and build, adica proiectare si executie. Foarte atractive pentru autoritatile contractante, acestea sunt de fapt foarte nocive pentru calitatea lucrarilor, mai ales din cauza ca arhitectul si inginerul care concep nu au parghii sa implementeze calitatea, in interesul clientului final”, considera presedintele OAR.
Referitor la masurile legislative care ar putea sprijini piata de constructii, presedintele OAR afirma ca OUG nr. 100/2016, care initia o serie de masuri menite sa proiecteze administratia inainte, prin responsabilizare, digitalizare, reducerea conflictelor de interese, cresterea competentelor, a ramas doar o tentativa eliminata de Parlament, cu efecte reduse, deoarece constructiile trebuie intelese ca un proces, ca un sistem complex, in totalitatea lui. „Daca aceasta intelegere este avansata si echilibrata, i se poate atasa o viziune pentru cadrul legal, care sa ii ofere conditii bune de functionare. Aceasta insemna altceva decat corectii punctuale, masuri legislative de tip reactiv, care sunt create pentru a inlatura blocaje si fluidiza procese, dar care genereaza alte probleme si alte blocaje. In Romania este nevoie de niste minti luminate, care sa ignore propriile interese personale, de business sau de grup si sa abordeze acest domeniu complex, in sensul echilibrarii si aducerii lui in lumea contemporana. Informatii suplimentare”, a incheiat Serban Tiganas.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter