RO EN
The cart is empty

OAR (ACE): Arhitectii contribuie anual cu 17 miliarde euro la economia Europei

Criza Covid 19 este filtrul prin care cercetarea s-a derulat inevitabil. Aceasta surprinde perioada dinainte si de la inceputul pandemiei. Costurile sociale si economice, perturbarile diverse si incertitudinea continua au avut impact asupra rezultatelor acestei editii. Covid-19 a afectat modul in care lucreaza arhitectii, locurile unde isi desfasoara activitatea, asta daca lucreaza.
Pandemia a afectat locurile de munca in cazul unui numar semnificativ de persoane. Increderea in viitor a scazut, tot mai multi arhitecti asteptandu-se ca volumul de munca sa scada in urmatoarele 12 luni. Cu toate acestea, arhitectii sunt pe o pista buna in ceea ce priveste redresarea. Cercetarea arata ca desi numarul arhitectilor a crescut cu 24% intre 2008 si 2018, dupa aceasta data a ramas neschimbat. Arhitectii contribuie cu 17 miliarde EUR la economia Europei.
Arhitectura durabila apare ca o tendinta in crestere, 57% dintre arhitecti proiectand „frecvent” cladiri cu consum redus de energie. Valoarea pietei arhitecturale e pe un trend ascendent, crescand cu 4% din 2018. Locuintele private raman cel mai important domeniu pentru arhitecti: aproape 9 din 10 firme de arhitectura au intreprins lucrari de proiectare de locuinte in ultimul an, iar sectorul genereaza 54% din cifra medie de afaceri a firmelor.
Profesia este din ce in ce mai echilibrata: proportia femeilor arhitecte a crescut de la 31% in 2010 la 42% in prezent. Diferenta de gen in ceea ce priveste remunerarea s-a redus de la 25% in 2018 la 21% in 2020. Cu toate acestea, o diferenta ramane. Pe de alta parte, este de remarcat urmatoarea dimensiune internationala: studiul arata ca mai mult de unul din trei arhitecti a studiat intr-o alta tara.
Presedintele ACE, Georg Pendl, subliniaza: "Amintesc ca astfel de studii sunt un punct de pornire esential pentru o organizatie care aspira sa reprezinte interesele arhitectilor. Inainte de a decide pasii urmatori, trebuie sa stim cine suntem. Din nou, la fel ca in anii precedenti, vedem ca profesia este formata majoritar din microintreprinderi si firme mici. Dar asta nu inseamna ca astfel de birouri nu sunt capabile sa proiecteze lucrari relativ mari: acest fapt nu este atat de bine cunoscut, dar aceasta este realitatea. Trebuie subliniat acest aspect, in special date fiind problemele legate de achizitii publice, domeniu in care ne confruntam cu o tendinta de a exclude entitatile mai mici. "
Unul dintre autorii raportului, Aziz Mirza, declara: „Rezultatele studiului sectorial din acest an sunt influentate de criza Covid-19. Unele date – practica profesiei, marimea pietei, volumul de munca - arata ca profesia era in crestere inainte de pandemie. Alte date arata cum arhitectii incep sa fie afectati de criza actuala, ceea ce se vede din scaderea activitatilor cu norma intreaga si cresterea somajului. Desi profesia nu are cum sa ramana neafectata economic de pandemie, studiul sectorial arata ca arhitectii europeni adopta cu entuziasm instrumente digitale, ceea ce ii face sa fie bine pregatiti pentru redresare."
Studiul sectorial este un sondaj bienal comandat de Consiliul Arhitectilor din Europa (ACE) si cofinantat prin Programul Europa Creativa al Uniunii Europene, care colecteaza si analizeaza date statistice, sociologice si economice despre arhitectii europeni, piata si practicile arhitecturale.
Bazata pe raspunsurile a 25.600 de arhitecti din 26 de tari europene, editia din 2020 a studiului a fost imbogatita cu noi domenii de cercetare. Acesta este cel mai cuprinzator studiu privind profesia de arhitect in Europa si un instrument de referinta pentru toti cei interesati de profesia de arhitect si mediul construit.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter