RO EN
The cart is empty

HMS-Proiectare: "Sustenabilitatea poate fi un mod de viata placut si pozitiv"

Marea majoritate a lumii nu este educata in directia sustenabilitatii si o vede ca pe un "rau necesar", cand aceasta poate deveni un mod de viata placut si pozitiv, este de parere arh. Marian Stefan Heredea, directorul general al companiei de arhitectura si proiectare HMS-Proiectare, cu sediul in Arad. "Ca arhitecti si proiectanti cred ca, in urmatorii, ani va trebui sa incepem sa gandim nu numai cladiri, ci ecosisteme intregi, care sa functioneze ca un ansamblu, nu cladiri pe care se monteaza aparate de incalzire sau racire", spune arhitectul, care estimeaza ca activitatea din sectorul de constructii se va stabiliza in perioada urmatoare, desi investitorii vor fi mai precauti in demararea de proiecte noi si le vor implementa in urma unor perioade mai indelungate de analiza si cercetare de piata.
HMS-Proiectare este o companie tanara, fondata in anul 2016, insa in cei 6 ani de activitate si-a construit un portofoliu variat de proiecte, din sectoare si specializari economice diverse. Compania realizeaza cu precadere proiecte rezidentiale si sedii de firme/ birouri, dar si de amenajari interioare. Munca arhitectilor HMS-Proiectare se desfasoara pe trei paliere: birou, institutii si santier si lucreaza digital, un obiectiv fiind experimentarea noilor softuri de modelare 3D si 2D.
Interviu cu arh. Marian Stefan Heredea, director general la HMS-Proiectare, specialist cu o experienta profesionala de 17 ani de arhitectura si design interior.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru ultimele luni ale acestui an? Ce tendinte se prefigureaza pentru 2023?
- Avand in vedere ca un proiect nu se opreste sau se finalizeaza la sfarsitul unui an, adica se desfasoara pe perioade indelungate, putem spune ca, in momentul de fata, avem in lucru mai multe proiecte de constructii civile si industriale aferente perioadei 2021-2022. In principal, in ultimul an am avut o pondere mai mare de lucrari din sectorul industrial privat, insa am mentinut contactul si cu zona civila si publica. Am fost selectati pentru un proiect de reabilitare a unui pod, dar si pentru cateva lucrari importante in cadrul carora, impreuna cu consultatii, am reusit sa obtinem finantare pe diferite axe atat pentru mediu privat, cat si pentru clienti din sfera publica.
 
 
In 2022, pana in acest moment am avut o evolutie asemanatoare celei din anul precedent, insa, avand in vedere conditiile de piata actuale, consider ca suntem norocosi ca unele proiecte s-au prelungit, avand in vedere cresterile de preturi ale materialelor de constructii inregistrate la inceputul si mijlocul anului. Speram sa incheiem anul intr-un trend ascendent/ pozitiv insa, momentan, dupa cum luam pulsul pietei, nu avem certitudinea unei stabilitati, ceea ce genereaza scepticism pentru realizarea investitiilor mici si medii. Momentan, nu cred ca sunt probleme majore pe piata, insa cred ca anul 2023 va aduce un anumit "slowdown" al acestui sector economic.
 
- Cum considerati ca se construieste in Romania, in 2022, din punct de vedere calitativ?
- In momentul de fata, Romania o putem numi tara contrastelor, deoarece in piata constructiilor avem o forta de lucru diversificata, care activeaza pe toate palierele. In tara noastra se construieste si bine si prost, putem identifica proiecte construite respectandu-se toate regulile si standardele, cu toate datele si parametrii luati in calcul pe santier, dar avem si proiecte care se blocheaza sau santiere care functioneaza in parametri proprii. La o scara larga, putem spune ca in Romania avem deja firma mari de constructii care activeaza si la nivel national si la nivel international, ceea ce este de admirat in conditiile de piata actuale.
 
 
- Ce estimari aveti privind piata de constructii in 2022-2023, din punct de vedere al evolutiei, preturilor si fortei de munca?
- Din perspectiva preturilor, cred ca acestea se vor stabiliza in anul care vine, nu vad de ce ar mai creste sau care ar fi motivele pentru alte majorari de preturi. In 2022, pentru anumite materiale (chiar daca acestea sunt energofage ca metoda de productie) nu exista o motivare reala/ matematica pentru dublarea pretului. Legat de forta de munca, cred ca in urmatorii ani vom asista la crestea numarului de personal extern care isi va face loc pe piata de constructii din Romania si, astfel, vom avea in curand un procent semnificativ de expati care vor munci pe santierele din Romania.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii de arhitectura si proiectare avand in vedere noul context, efectele pandemiei si toate schimbarile ce tin de eficienta energetica si digitalizare?
- Intotdeauna am fost promotorul sustenabilitatii si cred ca tot ceea ce tine de acest sector va aduce o schimbare radicala pana in anul 2050. Exista deja planuri clare legate de modalitati de decarbonizare a Europei si, implicit, a zonei noastre geografice, dar si planuri pentru crearea unei noi infrastructuri energetice europene, insa, pentru un asemenea demers complex este nevoie si de consens politic. Cred ca, in momentul de fata, marea majoritate a lumii nu este educata in aceasta directie si vede sustenabilitatea ca un rau necesar, cand aceasta poate deveni un mod de viata placut si pozitiv. Sunt exemple de constructii gandite ca sisteme sustenabile care aduc valoare pentru utilizatori.
 
 
In ceea ce priveste arhitectura si proiectarea cred ca, in urmatorii ani, va trebui sa incepem sa gandim nu numai cladiri, ci ecosisteme intregi, care sa functioneze ca un ansamblu, nu cladiri pe care se monteaza aparate de incalzire sau racire. Efectele pandemiei au fost resimtite de toata lumea si, in momentul de fata, au generat o accelerare a pietei in 2021, insa aceasta a fost putin franata in acest an. Pentru perioada urmatoare, estimez ca fluxul de lucrari si investitii se va stabiliza si probabil ca investitorii vor face mai multa analiza si cercetare de piata inainte de demararea unui proiect.
 
- Ce obiective aveti stabilite, la nivel de companie, in 2022 si in perspectiva (2023-2025)?
- In urmatoarea perioada, dorim sa lucram la proiecte la fel de interesante si provocatoare ca in anii trecuti si sa ne mentinem echipa, ca numar de colegi si colaboratori, in acelasi format ca pana acum. Dorim sa crestem, bineinteles, dar cu masura.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter