RO EN
The cart is empty

AICPS: Raportul cost-siguranta ramane o provocare pentru proiectantii de structuri

Calitatea si siguranta constructiilor si, implicit, a vietii oamenilor reprezinta principala preocupare a inginerilor proiectanti de structuri, acestia avand o misiune deosebit de importanta, intrucat orice greseala sau abatere care afecteaza siguranta constructiilor poate duce la un dezastru. In contextul cresterilor actuale de preturi, raportul cost-siguranta reprezinta o provocare pentru specialisti, aceasta fiind si tema centrala a Conferintei Nationale AICPS din 2022, eveniment care a marcat si aniversarea a 30 de ani de existenta si activitate a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS). "Subiectul a fost intens dezbatut si a trezit mult interes. In contextul actual, consideram ca avem o legislatie solida si moderna, aliniata in mare parte nivelului european. Este evident ca si aceasta este intr-o continua evolutie, iar de cativa ani se discuta despre revizuirea semnificativa a normelor europene (Eurocoduri) si noi trebuie sa ramanem in continuu contact cu aceste evolutii", a declarat dr. ing. Lucian Melinceanu, presedintele AICPS.
Organizatia profesionala a depasit, in prezent, pragul de 1.000 de membri activi, de la studenti pana la specialisti care au ajuns pe treptele cele mai inalte ale carierei. Rolul declarat al AICPS este de a face cunoscute si de a apara interesele inginerilor proiectanti de structuri, precum si de elaborare si revizuire a reglementarilor tehnice din domeniu si dialogul constructiv cu ceilalti factori implicati in constructii.
Interviu cu dr. ing. Lucian Melinceanu, presedintele AICPS, specialist cu o experienta profesionala de peste 20 de ani in domeniul constructiilor.
 
- Care considerati ca sunt cele mai mari realizari ale AICPS, repere in activitatea de 3 decenii a asociatiei?
- Editia de anul acesta a Conferintei Nationale AICPS a marcat cele 3 decenii de existenta si activitate continua a unei asociatii care numara, in prezent, peste 1.000 de membri activi - de la studenti pana la specialisti care au ajuns pe treptele cele mai inalte ale carierei.
Fondata de reprezentantii unei generatii remarcabile de ingineri, AICPS militeaza, prin activitatea membrilor, sai pentru ridicarea nivelului proiectarii ingineriei structurale in Romania si pentru cresterea prestigiului profesiei de inginer constructor proiectant de structuri. De 30 de ani, fiecare actiune a asociatiei are ca fundament aceeasi viziune si urmareste acelasi scop: construirea unei comunitati ingineresti aliniate la cerintele actuale ale pietei, care sa isi aduca aportul semnificativ in transformarea mediului construit catre rezilienta si sustenabilitate.
Printre actiunile dedicate formarii de conexiuni profesionale intre membrii si cresterii nivelului ingineriei structurale in tara noastra, se numara organizarea cursurilor de formare profesionala pe diverse domenii, parteneriatul cu alte asociatii profesionale de renume (IStructT-E) si, de asemenea, revista AICPS Review. Prin astfel de initiative, incurajam dorinta de dezvoltare continua, interactiunile intre membri si construirea unui hub pentru inginerii proiectanti.
In ceea ce priveste misiunea noastra fundamentala, suntem mandri sa putem numara, in ultimii ani, peste 1.200 de ore de voluntariat dedicate pentru ca siguranta, rezilienta si sustenabilitatea, din ce in ce mai des invocate, sa devina realitatea in care traim. Aceste ore s-au materializat in grupuri de lucru pentru revizuirea codurilor si normativelor, astfel incat acestea sa asigure calitatea si siguranta proiectelor noastre, in promovarea alaturi de asociatii partenere a cadrului legislativ necesar digitalizarii si recunoasterii semnaturii electronice ca alternativa a modului traditional de lucru, respectiv in sustinerea actiunilor de evaluare din punct de vedere al vulnerabilitatii la actiuni seismice a infrastructurii medicale (https://utcb.ro/parteneriat-utcb-ministerul-sanatatii/).
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2022 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in perioada urmatoare, avand in vedere noul context geopolitic si scumpirile din ultima perioada?
- Contextul geopolitic si social pe care il traversam aduce cu sine o doza de incertitudine si imprevizibilitate. Astfel, se creeaza nevoia de a ne simti in siguranta - de la spatiul de locuit si mediul de lucru, pana la directiile investitiilor noastre. Pe piata constructiilor, dispunem de un instrument foarte puternic prin care sa ne aducem aportul la indeplinirea acestei nevoi: cresterea rezilientei si a gradului de siguranta a fondului construit prin evaluare si consolidare, dezvoltarea de surse locale de energie regenerabila la nivelul constructiilor existente.
 
- In ce directie considerati ca se indreapta piata de constructii? Ce estimari aveti privind piata in 2022-2023, din punct de vedere al evolutiei, preturilor si fortei de munca?
- Tendintele actuale de transformare a mediului construit, catre sustenabilitate si rezilienta, creeaza un mediu favorabil pentru proiectele de relansare economica cu ajutorul finantarilor oferite de UE statelor membre. Pe fondul acestor proiecte, fiecare stat elaboreaza un Plan National de Redresare si Rezilienta pe diferite domenii, unul dintre acestea fiind imbunatatirea fondului construit. Piata constructiilor poate beneficia astfel de aceste fonduri. Mai mult decat atat, explorarea acestor directii ar putea duce la descoperirea unor noi "oceane albastre" in domeniu, care sa asigure adaptabilitatea pietei in fata imprevizibilitatii contextelor sociale si politice.
 
- Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta piata de constructii si, in particular, proiectantii de structuri din Romania?
- Nu ma pot exprima prea mult din perspectiva pietei de constructii, dar cred ca principala problema ramane impredictibilitatea evolutiei preturilor in conditiile externe actuale, mai ales pentru contractele cu durata medie (2-5 ani). Din ce am inteles, fluctuatiile la anumite preturi in ultimul an (otel-beton, caramida, polistiren) au fost fara precedent. Din perspectiva proiectantilor de structuri, provocarile raman aceleasi - o piata foarte dinamica, focusata preponderent pe costuri, cateodata in detrimentul calitatii, o legislatie cu unele lacune, mai ales relativ la modul impartirii responsabilitatilor, respectiv raspunsul diferit al unor factori decizionali/ unitati administrative la situatii identice.
 
- Ce obiective aveti stabilite, la nivel de asociatie, in 2022 si in perspectiva?
- Viziunea si misiunea AICPS raman centrate pe evolutia proiectantilor, odata cu progresul si dezvoltarea pietei constructiilor. Astfel, obiectivul fundamental va fi intotdeauna sa gasim mijloacele necesare pentru a veni in sprijinul initiativelor care se aliniaza cu viziunea si misiunile asociatiei, indiferent de contextul politic si social cu care ne vom confrunta.
Comunitatea inginereasca din Romania trebuie sa aiba o voce auzita in ceea ce priveste impactul pe care activitatea din constructii il are asupra calitatii vietii, a mediului inconjurator si, nu in ultimul rand, in sustinerea economiei. Insa, pentru ca vocea acestei comunitati sa fie ascultata, nu doar auzita, aceasta trebuie sa fie informata, asumata si responsabila. Astfel, atat formatul, cat si continutul cursurilor de formare pe care le vom sustine pe viitor, al materialelor pe care le vom publica si al evenimentelor pe care le vom organiza, vor trebui sa rezoneze si sa se alinieze cu nevoile si cerintele actuale ale pietei. In acest sens, ne propunem sa promovam, in viitorul apropiat, cei mai valorosi proiectanti din cadrul AICPS. In concluzie, ne vom focusa sa prospectam tendintele pietei si sa ne asiguram ca avem, in continuare, resursele necesare pentru a sustine informarea, asumarea si responsabilitatea.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter