RO EN
The cart is empty

GUAMARI: 25 firme italiene, in topul furnizorilor globali de servicii de constructii

Un numar total de 12 companii italiene specializate in arhitectura si inginerie se afla in clasamentul celor mai mari 225 de grupuri internationale care exporta servicii de design la nivel global. Contingentul italian este condus de compania Maire Tecnimont, care ocupa locul 28 in lume, dar intr-o pozitie fruntasa ar trebui sa se claseze si Saipem (parte din grupul ENI), societate de inginerie si constructii care nu a furnizat rezultatele pentru realizarea analizei. Celelalte 11 firme de proiectare sunt active in cea mai mare parte in inginerie, cu exceptia a doua firme de arhitectura: ACPV Architects and ATI Project.
Aceste date sunt prezentate intr-un raport Guamari, companie de analiza, cercetare de piata si comunicare in domeniul arhitecturii si ingineriei in constructii din Italia, semnat de prof. Aldo Norsa - "Raport 2023 in Industria Italiana de Arhitectura, Inginerie si Constructii" (eng. "Report 2023 on the Italian Architecture Engineering and Construction Industry").
 
 
Comparativ cu alte tari, Italia este destul de slab reprezentata in clasamentul exportatorilor globali de servicii de arhitectura si inginerie. Conform calculelor Guamari, cota de piata a acestora a scazut de la 1,3% conform rezultatelor pe baza veniturilor externe din 2021 la 1,2% in 2022, desi numarul companiilor incluse in analiza a crescut de la 11 la 12. In continuare, pe prima pozitie a clasamentului se mentin SUA, ce detin o pondere de 23,4% din exportul de design, urmate de Canada (19,6%) si apoi, la mare distanta, de Marea Britanie (8,5%) si Olanda (8,2%). China, stat aflat in topul exporturilor de servicii de constructii, are o cota de piata globala de numai 6,2% in servicii de design. Germania, tara cu un aparat industrial extrem de puternic, exporta numai un minim de servicii de design si inginerie, cota globala fiind de numai 0,8%.
 
 
Piata italiana de constructii continua sa fie atractiva pentru grupurile internationale de design, numarul subsidiarelor acestora aflandu-se in crestere in ultimii ani, pe fondul unui sector italian dominat de companii mici si foarte fragmentat. Potrivit unei cercetari ad-hoc a Guamari, numarul filialelor internationale ale marilor companii globale prezente pe piata italiana de design a crescut de la 25 conform clasamentului pe baza cifrelor din 2021 la 27 in 2022 (analiza a fost intocmita pe baza listei ENR cu cele mai mari companii de arhitectura si inginerie). Conform cifrelor de afaceri din 2022, cea mai mare companie internationala activa in Italia este WSP (Canada), urmata de Pini Group. Cinci companii au sediul in SUA si cate 3 provin din Marea Britanie, Germania si Olanda. Celelalte tari au cate una sau doua grupuri exportatoare de servicii de arhitectura si inginerie in Italia.
 
Antreprenorii de constructii din Italia sunt mult mai bine reprezentati global
Performantele globale ale antreprenorilor de constructii sunt mult mai bune comparativ cu cele ale firmelor de arhitectura si inginerie. Si in acest caz, Saipem, cea mai bine clasata companie italiana in topul global al constructorilor, nu a transmis date, denaturand rezultatele generale si clasand Italia pe o pozitie inferioara celei pe care o are, de fapt, conform analizei Guamari realizate pe baza topurilor ENR. In total, clasamentul ENR 250 include 12 companii italiene care exporta lucrari de constructii (ar fi trebuit sa fie 13 cu Saipem), cel mai bine pozitionat fiind grupul Webuild (fostul Salini Impregilo), urmat de societatile Sicim, Itinera (parte a grupului Gavio), Ghella, Pizzarotti si ICM (fosta Maltauro). Celelalte companii sunt firme specializate in diferite categorii de lucrari, respectiv Bonatti (instalatii edilitare), Trevi (fundatii), Salcef (cai ferate) si Maeg Costruzioni (constructii metalice).
 
 
Ca pondere, cele 12 companii italiene de constructii (fara Saipem, care ar schimba datele) au o cota de 3,8% in piata celor 250 de contractori globali inclusi in topul ENR. In clasamentul anterior, care a inclus si Saipem, cota italienilor a fost de 5,6%. Saipem are o cifra de afaceri anuala de peste 10 miliarde euro. 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter