Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a respins, ca neintemeiata, actiunea depusa de un arhitect in contradictoriu cu Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, actiune prin care reclamantul solicita anularea literei f din Formularul F8 din Anexa 1 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 50/1991, aprobate prin Ordinul nr. 839/12.10.2009 emis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.
Paragraful respectiv prevede ca la cererea pentru emiterea autorizatiei de construire/desfiintare a constructiei trebuie sa fie anexata dovada inregistrarii documentatiei la OAR.
Eliminarea dovezii de luare in evidenta ar insemna printre altele, lipsa unei evidente cu interventiile realizate asupra mediului construit, imposibilitatea OAR de a confirma dreptul de semnatura si intinderea acestuia, precum si incurajarea comportamentelor neloiale, ceea ce poate crea prejudicii grave.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.
Ordinul Arhitectilor din Romania a luat parte la proces ca intervenient voluntar accesoriu pentru a sustine importanta dovezii de luare in evidenta si pentru a demonstra ca aceasta produce numeroase efecte, atat in beneficiul arhitectilor, cat si fata de autoritatile publice.
Alexandru Gavozdea, presedinte OAR, explica: „Necesitatea emiterii dovezii de luare in evidenta pentru societate, autoritati si clienti nu este imediat vizibila pentru arhitecti, contestarea utilitatii putand ajunge, iata, la actiuni excesive, precum cea de fata.”
El detaliaza importanta dovezii de luare in evidenta: ”Avand in vedere distributia foarte larga a mecanismului (toate procedurile de autorizare a construirii din toata tara), nivelurile diferite de intelegere ale actorilor, dar si neuniformitatea utilizarii instrumentului, intelegem necesitatea revenirii periodice cu informari, explicatii si sustinerea utilitatii emiterii dovezii de luare in evidenta. Avantajele imediate ale clientilor publici si privati, ale societatii si autoritatilor sunt, in fapt, insotite de avantaje indirecte, care deriva din procesul de emitere a dovezii, sub forma rapoartelor sintetice privind piata de arhitectura pe care tocmai le-am publicat, dar si protejarea profesionistilor de impostori si falsificatori care erodeaza nu doar piata, ci si respectul fata de profesia de arhitect.”