RO EN
The cart is empty

Arh. Dragomir Dragan, OAR Timis: "Suntem intr-o bula care sta sa explodeze"

"Situatia economica internationala a dus la o crestere graduala a pretului materialelor de constructie si implicit a manoperei, unde deja eram deficitari. Din pacate, semnalele date de piata nu sunt cele mai optimiste", sustine, in cadrul unui interviu acordat revistei Agenda Constructiilor, arh. Dragomir Dragan, presedintele filialei Timis a Ordinului Arhitectilor din Romania. In opinia sa, a venit timpul in care ar trebui bagate granele in cetate si inchise portile. "Ca o parere personala, cred ca suntem intr-o bula care sta sa explodeze", subliniaza specialistul. Dragomir Dragan a absolvit in 2003 Facultatea de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara si detine functia de arhitect/ asociat la SC D-Context Studio SRL. Totodata, domnia sa este cadru didactic titular la Facultatea de Arhitectura si Urbanism de la Universitatea Politehnica din Timisoara.
 
- Cum a evoluat piata proiectelor de arhitectura din judetele Timis si Severin, in 2020 si 2021? Ce impact a avut pandemia asupra acestui domeniu de activitate?
- Cred ca piata a devenit un melanj in care anumite programe au evoluat in detrimentul altora, care au devenit mai riscante ca investitii. Probabil un efect de asteptat in functie de imputul epidemiologic si de restrictiile sau limitarile aduse de acesta. Piata de constructii de birouri a fost afectata din cauza unei scaderi drastice a cererii de spatii noi. Angajatii s-au obisnuit sa lucreze de acasa si nu mai vor sa revina in birourile standard. Acesta e clar un lucru care schimba paradigma. Similar, avem hotelurile noi sau vechi. Domeniul HoReCa este considerat zona de risc pentru investitii.
 
- Care a fost efectul asupra cererii de proiecte? Ati observat schimbari in structura cererii sau preferinta pentru un anumit tip de proiect in ultimele luni?
- 2020 a fost un soc pentru multa lume. Surprinzator, piata constructiilor nu s-a oprit. Lucrurile au mers mai departe, iar santierele au continuat, cum spuneam in raspunsul anterior, poate cu anumite procente relocate din anumite tipuri de programe catre altele. 2021 a venit cu agitatie si cu un salt al comenzilor. Oamenii au stat inchisi in casa. Rezultatul direct a fost ca au sesizat calitatea spatiului in care-si duc viata, lucru cu efect imediat in cautarea de solutii de imbunatatire a acestuia. Al doilea a fost economia de bani, odata cu lipsa presiunilor sociale de zi cu zi ale societatii de consum. In lockdown, oamenii nu au mai cheltuit bani pe benzina, pe haine, pe iesit in oras, pe cumparaturi inutile, in consecinta s-a ajuns la economii care, din pacate, au fost destul de mari. Spun din pacate, in contextul intelegerii si constientizarii sumelor pe care le aruncam efectiv pe niste lucruri de care nu avem nevoie. Revenind, multi au considerat ca aceste economii merita investite conform planului facut intr-un an de stat in casa. In ce sa investesti? Unii au preferat sa aloce resurse pentru o casa pe pamant, pentru ca are alte atuuri fata de un apartament de bloc anost in conditiile crizei sanitare. Altii au investit banii in ceva care sa le aduca profit, inspirandu-se din sfaturilor specialistilor in economie. Acest comportament a generat o crestere a cererii pentru proiecte de locuinte individuale, care sa beneficieze macar de o mica gradina.
 
- Ce previziuni aveti cu privire la evolutia pietei arhitecturii si a constructiilor in general in urmatorii 2 ani, ce domenii vor fi mai efervescente, raportandu-ne la valoarea investitiilor atrase?
- Din pacate, semnalele date de piata nu sunt cele mai optimiste. Situatia economica internationala a dus la o crestere graduala a pretului materialelor de constructie si implicit a manoperei, unde deja eram deficitari. Lipsa de mana de lucru calificata din cauza exodului romanilor catre Occident in cautare de slujbe mai bune si-a pus amprenta. Astfel, cei ramasi raspund unei cereri mari, ceea ce a dus la cresterea preturilor. Ca o parere personala, cred ca suntem intr-o bula care sta sa explodeze. Este probabil ca in urmatorii doi ani sa se schimbe multe, insa cred ca anticipez intr-o directie pe care unii ar considera-o speculativa si mai bine nu o fac.
 
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampina arhitectii din Romania in aceasta perioada si care sunt riscurile/ provocarile de pe piata pe care le intrevedeti in intervalul urmator?
- Principalele dificultati sunt vechile dificultati si anume timpii tot mai lungi in promovarea proiectelor administrative, care au reguli tot mai buruienoase. Legea nu ne ajuta si nici interpretarea ei. Interventiile si modificarile legislative arata, de fapt, in continuare, o schimbare de forma si nu de fond. Riscurile sunt un pic mai perfide, fiind deja o ruleta ruseasca in care fiecare proiect mare trebuie gandit foarte bine ca grafic de timp si in ceea ce priveste toate posibilele necunoscute care se pot manifesta. De asemenea, chiar daca exista contracte si clauze, experienta din practica ne arata si exemple de neplata a serviciilor prestate. In concluzie, cred ca e un timp in care ar trebui bagate granele in cetate si inchise portile.
 
- Cum vedeti viitorul proiectarii si constructiilor in perioada post Covid-19? Cum credeti ca se va lucra in acest domeniu dupa incheierea pandemiei, la nivel de colaborare cu autoritatile, constructorii sau alti parteneri?
- Lucrurile vor trece si piata de arhitectura se va reforma pe cerintele noi. Clientii vor cere in continuare ceea ce au inteles ca este raspunsul corect la aceasta perioada, iar noi ca arhitecti, in functie de cat de mult apreciem rolul pe care il avem, le vom da raspunsul pe care il consideram potrivit. Cred ca anumite programe se vor reforma complet si, in acelasi timp, efectul perioadei prin care trecem acum va schimba nu doar proiectarea de arhitectura, ci si modul in care interactionam, modul in care societatea isi desfasoara activitatea sau se dezvolta. Cu putin noroc, poate fi o lectie buna, dar genul acesta de lectii au mai fost si omenirea insista ciclic, cand nu e ghidata bine, sa-si repete greselile si sa revina pe acelasi drum.  

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter