RO EN
The cart is empty

UBITECH, intre companiile de constructii care mizeaza pe automatizare si digitizare

Ubitech, o companie tanara pe piata constructiilor din Romania, dar cu o inalta capacitate tehnica si specializata in proiecte complexe, traverseaza o perioada de dezvoltare si mizeaza pe o crestere de 50% a business-ului in 2021. Evolutia se datoreaza cresterii cererii pe zona de infrastructura militara, dar si capacitatii tehnice a companiei, ca promotoare a tehnologiilor digitale pe piata de constructii din Romania. 
In prezent, Ubitech lucreaza la executia unor proiecte cu un grad ridicat de complexitate tehnica, cum sunt depozitele de combustibil de aviatie din Otopeni, o hala de mentenanta si depozitare a echipamentelor militare in Giurgiu, o cladire-simulator de zbor si complexul multifunctional de pregatire a aviatorilor in Bucuresti, magazii pentru depozitarea materiale periculoase in Barlad si multe altele. In total, portofoliul de contracte se ridica la aproximativ 100 de milioane lei, cu o rata medie de executie de un an si jumatate (inclusiv proiectare).
Ubitech Constructii are capital integral romanesc si este activa pe piata din anul 2015.
Interviu cu Catalin Podaru, Director General la Ubitech Constructii si manager cu o experienta profesionala de 11 ani in acest domeniu de activitate.
 
- Cum rezumati activitatea companiei in ultimii ani si ce estimari aveti pentru 2021?
- Compania Ubitech Constructii este specializata in lucrari in domeniul apararii, proiecte complexe, la un nivel ridicat de calitate ce impune un ritm alert si actiuni prompte, fara intarzieri. Pe fondul necesitatii de dezvoltare a infrastructurii si mobilitatii militare, luand in considerare atat contextul international, apartenenta NATO, dar si relatia foarte stransa cu partenerul strategic SUA, cat si Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024, domeniul apararii a cunoscut, in ultimii ani, o infuzie importanta de capital. Acest aspect a condus la un trend ascendent in cadrul agentilor economici care au activat si activeaza in domeniul acestor tipuri de investitii. Avand in vedere acest aspect, dar si dorinta si nevoia de dezvoltare a competentelor tehnice in domeniul apararii si securitatii nationale de catre agentii economici romani, contextul actual reprezinta o oportunitate extraordinara pe mai multe planuri.
Anul 2020 a venit, intr-adevar, cu o serie de provocari ce au tinut in primul rand de asigurarea continuitatii fluxurilor de lucru pe santiere. Insa, cu implicarea deplina a echipei si prin punerea rapida la punct a protocoalelor de lucru pe timp de pandemie s-a reusit continuarea lucrarilor fara un impact global asupra graficului de lucru. Digitizarea activitatilor specifice de constructii reprezinta o directie fundamentala a companiei inca de dinainte de perioada de pandemie. Iar structurarea agila a echipelor a permis adaptarea rapida la schimbari si incadrarea in graficele de executie, indraznind chiar sa afirmam ca am avut o accelerare a lucrarilor fata de graficele asumate, majoritatea fiind finalizate inainte de termen.
Referitor la evolutia generala, am observat ca strategia guvernului, axata pe investitii, coroborata cu facilitatile in constructii au generat un trend ascendent pentru majoritatea firmelor de constructii.
Anul 2021 vine cu provocari si cu o anumita incertitudine din punct de vedere al nevoii de constructii atat rezidentiale si de birouri, cat si de spatii logistice. Insa, anticipam un trend ascendent in domeniul apararii si in domeniul investitiilor in infrastructura rutiera, in investitii in infrastructura aeroportuara civila, dar si in domeniul medical. Ca si premisa pentru aceasta previziune ne putem raporta atat la structura bugetului, cat si la fondurile europene situate la un nivel nemaiintalnit pana acum.
Situatia actuala si evolutia pandemiei prezinta oportunitati, fara precedent, de tehnologizare si digitizare a proceselor in domeniul constructiilor. Pentru companiile romanesti sau agentii economici care activeaza pe piata din Romania, in domeniul constructiilor, fructificarea acestei sanse le va permite sa micsoreze decalajele de dezvoltare fata de companiile din vest si ridicarea competentelor si competitivitatii la un nivel mult asteptat.
Apreciem ca, dincolo de diferentele inerente pe scena politica, exista o coerenta in ceea ce priveste obiectivul comun exprimat si in Strategia Nationala de Aparare a Tarii pentru perioada 2020-2024, cat si un consens general de relansare economica prin alocarea unui buget important pentru investitii.
 
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in 2020 si estimati evolutia acesteia in 2021.
- Referitor la evolutia cifrei de afaceri, daca luam in considerare investitiile majore din domeniul apararii in care noi am activat, precum si armonizarea procesului de proiectare si executie prin implementarea sustinuta si concreta a standardului de lucru BIM (Building Information Model), putem sustine ca am atins o accelerare a etapelor de executie, ceea ce ne-a permis marirea capacitatii de productie in santier si finalizarea inainte de termen a mai multor lucrari. Iar aceasta s-a tradus, numeric, in dublarea cifrei de afaceri.
Pentru anul 2021 estimam o crestere cu 50% a cifrei de afaceri luand in considerare nevoia crescuta de securitate in zona Marii Negre, afirmata si confirmata atat de reprezentantii NATO, cat si de partenerul american.
Contextul pandemiei reprezinta un catalizator in procesul de transformare organizationala, iar digitizarea si automatizarea in domeniul constructiilor produc efecte benefice si cu impact major asupra capacitatii de productie, chiar si in conditiile unor provocari ce tin de forta de munca din piata. Studiile arata ca toate companiile de constructii, chiar si cele mai mari la nivel international, care au activitate sustinuta in procesul digitizarii si automatizarii proceselor interne si de productie, ating o crestere a productivitatii intre 30% si 45% dupa implementarea acestor solutii.
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Portofoliul actual de contracte se ridica la aproximativ 100 de milioane de lei, cu o rata medie de executie de un an si jumatate, inclusiv proiectare. Printre cele mai relevante, amintim asigurarea de facilitati pentru depozitarea combustibilului de aviatie (in Otopeni), o hala de mentenanta si depozitare a echipamentelor militare (Giurgiu), o cladire simulator de zbor si un complex multifunctional de pregatire (Bucuresti), magazii pentru depozitarea materialelor periculoase (Barlad), un pavilion administrativ cu dotari specifice (Bucuresti) si o sala de sport (Breaza).
Avand in vedere ca, in acest moment, suntem in competitie pentru lucrari foarte importante din domeniul apararii, ne propunem sa incheiem proiectele in curs pana la finalul anului 2021, urmand ca la inceputul lui 2022 sa realizam procedurile de teste, probele tehnologice si predarea catre client.
 
- Ce directii de actiune aveti stabilite pentru perioada urmatoare?
- In viziunea noastra, automatizarea si digitizarea tuturor proceselor, cu implementarea la un nivel ridicat din punct de vedere atat tehnic, cat si contractual, a proceselor de lucru BIM reprezinta o prioritate pentru compania noastra, in vederea sporirii nivelului de reactie si al calitatii executiei proiectelor.
De asemenea, dezvoltam in cadrul companiei procese si proceduri de lucru pentru realizarea constructiilor viitoare cu implementarea principiilor NZEB (Nearly Zero Energy Buildings). Pentru viitor, dorim sa ne extindem aria de proiecte si competente in proiecte de infrastructura aeroportuara civila, medicala si in facilitati pentru data center si cyber security, intrucat credem ca astfel de proiecte, cu inalt nivel tehnologic si complexitate ridicata a specificatiilor, se potrivesc profilului dezvoltat pana acum, aliniindu-se, de asemenea, necesitatilor crescute pe piata din Romania in aceste domenii.
Referitor la extinderea in alte tari, consideram ca Romania reprezinta, in acest moment, o oportunitate extraordinara si dorim sa ne implicam in proiectele din tara si in ridicarea nivelului de profesionalism si competitivitate al pietei locale.
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in lucru?
- Ca provocari in domeniul constructiilor, avem atragerea si sporirea interesului tinerelor generatii pentru acest domeniu prin implementarea tehnologiilor noi de lucru, dar si prin training-uri si specializari la locul de munca. In acest sens, dedicam resurse si timp pentru a dezvolta instructiuni si tehnici moderne de lucru si comunicare printr-o abordare incluziva si interdisciplinara.
De asemenea, dorim sa continuam colaborarea cu mediul academic, atat pentru o comunicare si prezentare eficiente a aspectului practic al acestui domeniu, cat si pentru atragerea tinerilor prin dezvoltarea de planuri de practica cu studentii. Pentru ridicarea nivelului de competitivitate in raport cu actorii externi din domeniu, consideram ca este necesar sa dezvoltam relatia cu bancile si fondurile de investitii, sa marim nivelul de constientizare a activitatii de constructii in vederea asigurarii pe tot parcursul lucrarii a surselor de finantare pentru a nu avea inconsistenta in derularea contractelor.
Pandemia, o data cu aspectele tragice pe care le-a generat, a relevat si zonele critice din mediul economic si social la nivel national si international. Fiind focusati catre viitor, ne propunem sa le luam pe toate ca pe niste lectii, sa invatam din ele si sa le abordam concret cu actiuni si solutii de adaptare si restructurare a modelului de business.
Pandemia ne-a aratat inter-conectivitatea crizei fortei de munca cu capacitatea de productie, cu problematicile climatice si de mediu, cu securitatea nationala si internationala. Dincolo de toate, pandemia a spulberat multe dintre vechile paradigme, insa este important sa constientizam ca noua normalitate poate fi creata de fiecare dintre noi, cu responsabilitate si implicare activa si continua.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter