RO EN
The cart is empty

TOP: Primele zece companii de constructii din lume au afaceri de 600 miliarde USD

Primele patru companii de constructii din lume in functie de cifra de afaceri realizata in 2016 au capital asiatic, fiind controlate de statul chinez. Astfel, societatea China State Construction & Engineering (CSCEC) revine, dupa un an, pe prima pozitie in topul celor mai mari constructori de pe glob, cu afaceri totale de circa 140 miliarde USD. Pe pozitia secunda s-a situat China Railway Group Ltd., cu un rulaj total de 93,7 miliarde USD in 2016. Urmatoarele doua locuri, trei si patru, sunt ocupate, ca in clasamentul pe baza cifrelor de afaceri din 2015, de alti doi competitori din China, respectiv de China Railway Construction (92,2 miliarde USD) si de China Communications Construction (63 miliarde USD), care au impins grupul francez Vinci pe pozitia a cincea in top, cu afaceri cumulate de 42,5 miliarde USD, pentru al doilea an consecutiv.
Conform datelor financiare disponibile pentru 2016, CSCEC a fost singura companie din lume care a depasit pragul de 100 miliarde USD al afacerilor, primele patru firme chineze din clasament cumuland venituri totale de circa 388,9 miliarde USD in exercitiul financiar trecut.
Modificari importante au avut loc, insa, in a doua jumatate a clasamentului primilor zece antreprenori din lume, grupuri europene de traditie, cum sunt companiile ACS (Spania) si Bouygues (Germania) realizand venituri anuale similare cu alte trei companii chineze, care completeaza clasamentul celor mai mari zece constructori de pe glob.
Astfel, pozitia a sasea in top este detinuta de Power Construction Corp. of China (34,9 miliarde USD), ACS (33,69 miliarde USD), Bouygues (33,68 miliarde USD), China Metallurgical Group Corp (32,16 miliarde USD) si Shanghai Construction Group (19,58 miliarde USD).
In total, primele zece companii de constructii din lume au realizat, in 2016, venituri totale de 585,4 miliarde USD.
Alte companii europene cu traditie pe piata globala a constructiilor, cum sunt Skanska (Suedia) si Strabag (Austria), au coborat pe pozitiile 16, respectiv 17 in clasamentul celor mai mari 250 de antreprenori din lume, cu afaceri anuale de 17,25 miliarde USD (Skanska) si 13,83 miliarde USD (Strabag).
Grupul italian Salini Impregilo se situeaza pe pozitia 63, cu un rulaj anual de 6,8 miliarde USD, iar grupul austriac Porr, pe locul 80 (4,37 miliarde USD). Mai departe in clasament se inscriu grupurile Astaldi (Italia), care ocupa pozitia 102, FCC Construccion (Spania), pe locul 122, grupul chinez Shandong (pe locul 160) si firma italiana Impresa Pizzarotti (213).
 
Grupo ACS - cel mai important contractor de lucrari in afara tarii de origine
Un alt clasament realizat pe baza afacerilor internationale (exceptandu-le pe cele din tarile de origine) ale companiilor indica drept lider holdingul spaniol Grupo ACS, urmat de compania germana Hochtief (pe care o integreaza). Urmatoarele trei pozitii in clasament sunt ocupate de China Communications Construction Group, Vinci si de grupul nord-american Bechtel. Nicio alta companie din China nu se inscrie in clasamentul primilor zece constructori realizat pe baza afacerilor internationale, de unde rezulta ca afacerile societatilor asiatice sunt realizate, in cea mai mare parte, in tara de origine, dar se confirma mentinerea unui avant deosebit de evolutie a pietei de constructii din China, estimarile analistilor indicand o prognoza de crestere de circa 8% pe an a cheltuielilor din sector, pana in 2020.
Grupul Strabag (Austria), a carei subsidiara locala Strabag Romania este lider al pietei locale de antreprenoriat de constructii, se claseaza pe pozitia a opta la nivel international, urcand un loc in clasament fata de topul realizat pe baza cifrei de afaceri din 2015. Compania italiana Astaldi - societate implicata la randul sau in proiecte semnificative in Romania, cum ar fi extinderea metroului din Bucuresti, modernizarea cailor ferate din vestul tarii si a patinoarului Mihai Flamaropol din Capitala, este clasata pe locul 53. Alte companii cu activitati in tara noastra care sunt incluse in acest clasament sunt Skanska (pe locul 10), Salini Impregilo (25), Porr Group (66) si FCC Construccion (83).
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter