RO EN
The cart is empty

STORIA: Perspective bune pe piata imobiliara, pentru perioada care urmeaza

Piata imobiliara din Romania poate fi privita cu optimism in perioada urmatoare. In prezent, numarul tranzactiilor raportat la fondul locativ din tara se situeaza cu 29% sub media Uniunii Europene. De asemenea, cresterea preturilor proprietatilor din ultimii trei ani se mentine sub media altor tari din regiune, dar in acelasi timp substantial sub ritmul de crestere a veniturilor populatiei. In plus, gradul de urbanizare ramane inca relativ scazut in tara noastra, oferind premisele unei alinieri treptate cu alte state similare din Europa, subliniaza Razvan Ceapa, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare. Analizand evolutia din ultimii patru ani, reprezentantul Storia indica o crestere medie anuala a volumului tranzactiilor rezidentiale de 12%, o cifra solida luand in calcul contextul pandemiei si al conflictelor de la granita. In absenta altor factori care ar putea influenta negativ piata, Razvan Ceapa se asteapta cel putin la o mentinere a ritmului de crestere inregistrat in ultimii patru ani.
 
- Cum a evoluat cererea de locuinte in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- In cursul anului 2023 am asistat la o migratie temporara a interesului de la achizitiile de locuinte catre inchiriere. Conform datelor din 2023 de pe platforma Storia, interactiunile dintre proprietari si posibilii chiriasi au crescut cu 16%, in timp ce numarul interactiunilor dintre proprietari si cei care au fost interesati sa achizitioneze o locuinta a scazut cu 4%.
Cu toate acestea, in a doua parte a anului, in special incepand cu august-septembrie, am asistat la o revenire constanta a segmentului de vanzari. Acest lucru s-a manifestat nu doar printr-o crestere a cererii, vizibila si la noi in platforma, dar si printr-un numar de tranzactii in crestere fata de perioada similara a anului 2022. Exista posibilitatea ca multi potentiali cumparatori sa fi accelerat procedurile de achizitie, acest comportament putand fi asociat, intr-o anumita masura, cu schimbarile fiscale care au intrat in vigoare la 1 ianuarie.
Observam, insa, ca acest trend continua si in luna ianuarie a acestui an si nu include doar locuintele cu preturi mai reduse, afectate de modificarile de TVA, ci se regaseste si in alte segmente de preturi. Conform celor mai recente date din platforma Storia, cererea pentru apartamentele de vanzare a fost cu 61% mai ridicata in luna ianuarie 2024 comparativ cu ianuarie 2023, iar cererea pentru apartamentele de inchiriat a scazut cu 7%.
In functie de numarul de tranzactii din luna ianuarie, afisat in perioada urmatoare de ANCPI, vom putea observa daca vor exista toate premisele pentru un 2024 in crestere pe segmentul rezidential.
 
- Ce impact credeti ca vor avea asupra pietei rezidentiale masurile fiscale adoptate la finalul anului trecut? 
- In general, lipsa de stabilitate fiscala si cresterile de taxe nu sunt benefice pentru un mediu de afaceri sanatos. Concret insa, cresterea TVA-ului care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie impacteaza un singur segment de locuinte - cele cu o suprafata de cel mult 120 de metri patrati si cu un pret de cel mult 600.000 de lei fara TVA, pentru cei care sunt la prima achizitie. Asadar, modificarile fiscale nu afecteaza tranzactiile contractate in 2023 si finalizate in 2024. 
Analizand modul in care a inceput deja anul 2024, nu se observa un impact semnificativ, cererea pentru locuintele de vanzare de pe platforma Storia din ianuarie fiind cu 56% peste aceeasi luna din anul anterior. Vom monitoriza insa situatia si in ceea ce priveste cererea si numarul de tranzactii si in lunile urmatoare.
 
- Cum resimt dezvoltatorii efectele majorarilor de preturi din constructii si ale dificultatilor din lanturile de aprovizionare? In ce fel le-au afectat planurile de investitii?
- Nu am observat pana acum efecte semnificative pe segmentul noilor dezvoltari imobiliare. Chiar daca am asistat la o scadere a numarului autorizatiilor de construire fata de anul anterior, continua sa existe proiecte de calitate, alimentate si de cererea in crestere pentru locuinte premium. In situatia cea mai putin favorabila, multe proiecte imobiliare au fost amanate si nu anulate, pentru ca interesul pe piata imobiliara inca persista.
Factorul cel mai important care ma determina sa mentionez acest lucru il reprezinta progresul economic continuu al Romaniei (chiar si intr-un context global dificil) si potentialul de crestere in urmatorii ani. Avand in vedere faptul ca Romania are printre cele mai accesibile locuinte din Europa (preturi raportate la venituri), dar si ca tara noastra are printre cele mai scazute standarde de locuit in prezent, privesc cu optimism catre viitorul dezvoltarilor imobiliare in Romania. 
Piata imobiliara si preturile locuintelor au avut pana acum posibilitatea sa acopere eventualele majorari de costuri din domeniul constructiilor si nu avem in prezent motive care sa ne faca sa credem ca directia se va schimba in 2024.
 
- Cum estimati ca vor evolua constructiile si vanzarile de locuinte, in perioada urmatoare?
- In general, ma feresc sa fac previziuni, insa cred ca putem privi cu optimism piata imobiliara din Romania in perioada urmatoare. In prezent, numarul tranzactiilor raportat la fondul locativ din tara se situeaza cu 29% sub media Uniunii Europene. De asemenea, cresterea preturilor proprietatilor din ultimii trei ani se mentine sub media altor tari din regiune, dar in acelasi timp substantial sub ritmul de crestere a veniturilor populatiei. In plus, gradul de urbanizare ramane inca relativ scazut in tara noastra, oferind premisele unei alinieri treptate cu alte state similare din Europa.
Daca analizam evolutia din ultimii patru ani, observam o crestere medie anuala a volumului tranzactiilor rezidentiale de 12%, o cifra solida luand in calcul contextul pandemiei si al conflictelor de la granita. In absenta altor factori care ar putea influenta negativ piata, ne asteptam sa mentinem cel putin ritmul de crestere inregistrat in ultimii patru ani.
 
- Ce planuri si obiective aveti, la nivel de companie, la inceputul anului 2024?
Unul dintre obiectivele noastre pe termen mediu si lung este sa democratizam accesul la piata imobiliara, sa devenim un promotor al transparentei pentru toti clientii nostri prin intermediul celui mai mare ecosistem imobiliar din Romania: Storia si OLX Imobiliare.
Ne dorim sa consolidam eforturile in aceasta directie si in 2024 ne propunem sa ducem mai departe proiectele noastre curente. Pe de o parte, avem initiativa Drumul inteligent spre acasa, dedicata celor interesati de evolutia pietei imobiliare. In fiecare luna furnizam presei analize referitoare la preturi si cerere, bazate pe datele de pe platformele Storia si OLX Imobiliare, cea mai mare sursa de date a pietei imobiliare. In cadrul programului Agent Expert ne propunem sa sprijinim partenerii nostri de business pentru a fi mereu informati cu privire la cele mai recente stiri din domeniul imobiliar si sa organizam, in mod recurent, evenimente dedicate lor. 
Un alt proiect foarte important pentru noi, pe care dorim sa-l imbunatatim in mod constant, este platforma T.R.A.I. prin intermediul caruia oamenii pot descoperi un indice al calitatii vietii in cartierele din Romania.  In momentul de fata, utilizatorii care acceseaza trai.storia.ro vor gasi clasamentul cartierelor din tara noastra, elaborat pe baza a patru indicatori principali: trafic, repere, calitatea aerului si imobiliare. Datele sunt de natura obiectiva si sunt extrase din Google Traffic, Google Places, Airly si Storia. In acest an ne-am propus sa actualizam indicele actual prin adaugarea de date subiective colectate direct de la locuitorii din diverse cartiere din Romania. Astfel, indexul T.R.A.I. va avea in plus 13 noi criterii pentru a oferi utilizatorilor o perspectiva mai cuprinzatoare asupra calitatii vietii in aceste zone.
Dar nu in ultimul rand, adaugam constant in platforma noastra functionalitati noi, atat pentru cei care isi cauta o locuinta, cat si pentru cei care vor sa tranzactioneze una.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter