RO EN
The cart is empty

SPEEDWELL: ”Greenwashing-ul a luat sfarsit, iar ESG a devenit o realitate a pietei”

Beneficiind de aportul a peste 50 de experti in domeniul imobiliar si avand un portofoliu care cuprinde cladiri de birouri cu o arie mai mare de 140.000 mp, 6.000 de apartamente, dar si 20.000 mp de spatii industriale, Speedwell este de 10 ani unul dintre cei mai dinamici dezvoltatori prezenti pe piata imobiliara din Romania. Compania isi concentreaza atentia pe implementarea celor mai exigente standarde de certificare a sustenabilitatii pentru proiectele promovate (Green Homes, BREEAM si WELL), fiind unul dintre promotorii principiului orasului de ”15 minute”, in care accesul la spatiile verzi, de servicii, birouri si rezidentiale se poate face intr-un timp foarte scurt. Pentru a detalia cele mai importante aspecte caracteristice pietei de profil, a fost solicitata opinia lui Didier Balcaen, cofondator si director executiv al Speedwell.

- Care sunt trendurile specifice pietei noilor dezvoltari rezidentiale la acest moment?
- Dezvoltarea sectorului imobiliar depinde de cele mai multe ori de capitalul propriu, fiind asociata cu un grad considerabil de risc. In 2023, costurile tot mai mari ale materialelor de constructii au intensificat nevoia de capital propriu, in timp ce scaderea accelerata a vanzarilor a generat un volum mai mic de plati in avans, utilizate ca o forma de pseudo-capital. Acest fenomen a dus la o incetinire substantiala a livrarilor si a lansarii de noi proiecte pentru dezvoltatorii cu finantare limitata. Cu o baza financiara solida, chiar si in conditiile instabile ale pietei, compania noastra a continuat sa dezvolte. Astfel, si anul acesta vom livra unitati rezidentiale pe o piata cu o oferta limitata si o cerere stabila. Costurile de constructie se vor stabiliza in cele din urma, dar vor ramane, in continuare, peste nivelul celor din ultimii doi-trei ani. Astfel, pentru a mentine o marja care sa justifice riscul de dezvoltare, preturile de vanzare nu vor scadea, ci mai degraba vor creste, odata cu aplicarea unor masuri ESG suplimentare si cu imbunatatirea standardelor de calitate. In ciuda vanzarilor mai modeste inregistrate in 2023, cumparatorii au incercat sa se adapteze la mediul incert si la schimbarile rapide ale pietei. Ingrijorarile legate de posibilele modificari fiscale au fost in mare parte atenuate la inceputul acestui an, iar stabilitatea inflatiei si a ratelor dobanzilor a contribuit la instaurarea unei tendinte pozitive la debutul anului 2024, cu o revenire semnificativa a volumului de vanzari. Cred ca anul acesta va fi inca unul de tranzitie catre un ciclu stabil, cu semne evidente ale unei miscari ascendente care a inceput deja.

 
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in 2023 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- 2023 a fost pentru noi un an plin. Ritmul de crestere si dezvoltare a proiectelor a fost si ramane in continuare dinamic, in pofida provocarilor recente din piata. Dupa cum am mentionat anterior, ne-am concentrat atentia pe diversificarea portofoliului prin dezvoltarea de proiecte care sa raspunda cerintelor actuale ale pietei. In plus, ne-am axat pe imbunatatirea calitatii proiectelor noastre, prin implementarea principiilor de sustenabilitate si a unui management activ al comunitatilor. Am identificat oportunitatile si provocarile pietei si am navigat cu incredere intr-un mediu in continua schimbare, gestionand cu succes fiecare proiect. Abordarea proactiva este un angajament pe care ni l-am asumat atunci cand am decis sa dam nastere unei companii care, in mai putin de 10 ani, este in topul celor mai activi dezvoltatori de real estate de pe piata. Asadar, ma bucur sa spun ca la finalul unui an impredictibil din punct de vedere macroeconomic, am obtinut rezultate cu adevarat remarcabile. Anul acesta, lipsa de predictibilitate va continua si va duce la o scadere a resurselor financiare, iar dezvoltarea oraselor sustenabile, prin regandirea modului in care traim, lucram si calatorim, va depinde de o viziune urbanistica clara. Trebuie sa realizam ca intr-un oras dens populat, cum este Bucurestiul, unde stocul de locuinte vechi are cea mai mare pondere in numarul total de locuinte de inchiriat, dezvoltarea de noi proprietati este vitala, mai ales in contextul in care cererea a ajuns sa depaseasca oferta. Cea mai vizibila schimbare astazi este faptul ca greenwashing-ul a luat sfarsit, iar ESG devenit o realitate a pietei. Noul trend global este astazi un criteriu esential de eligibilitate in fata bancilor finantatoare, dar si un factor decisiv pentru majoritatea cumparatorilor in alegerea unei locuinte noi. Cele mai recent lansate proiecte ale noastre, THE MEADOWS si GLENWOOD ESTATE, evidentiaza aceasta cerere, oferind dezvoltari neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pe o piata care a inteles, in sfarsit, beneficiile pe termen lung ale investitiei intr-o astfel de locuinta, indiferent daca este vorba despre o casa pentru locuit sau despre o investitie imobiliara.

 
- Ce proiecte aveti in derulare? In ce stadiu sunt acestea si ce bugete de investitii implica?
- Pentru ca vorbeam anterior despre rezultate, in portofoliul nostru se numara peste 140.000 de metri patrati de spatii comerciale si de birouri, peste 6.000 de apartamente si aproximativ 20.000 de metri patrati de spatii industriale, cu o valoare estimata de aproximativ 1,3 miliarde euro. 
Anul trecut, am finalizat faza doi a proiectului rezidential TRIAMA, amplasat in zona de est a capitalei. De asemenea, am livrat primele doua cladiri, parte din faza 1 a proiectului THE IVY Residential si in prezent suntem aproape de finalizare cu lucrarile pentru cea de-a treia cladire. Pe segmentul industrial-logistic, am finalizat lucrarile si livrarile pentru faza doi a proiectului SPACEPLUS West.
Spre finalul anului am lansat vanzarile pentru faza 1 din THE MEADOWS, ansamblul rezidential premium situat pe malul lacului Grivita, din Bucurestii Noi, ce prezinta un numar limitat de unitati de tip townhouse, disponibile in aceasta etapa. Am inceput anul 2024 prin lansarea GLENWOOD ESTATE, proiectul nostru rezidential de vile premium din Corbeanca, amplasat pe malul lacului Ostratu, care va avea in total 209 locuinte individuale si facilitati variate. In Timisoara, vom livra prima cladire rezidentiala din PALTIM, proiectul nostru mixt de regenerare urbana cu 236 de apartamente premium, o cladire de birouri clasa A si doua cladiri istorice renovate, situate pe malul raului Bega. In ceea ce priveste proiectele viitoare, in Bucuresti pregatim CityZen, aflat in prezent in faza de autorizare, iar in Timisoara, pe terenul fostei fabrici de textile 1 IUNIE S.A., pregatim un nou proiect mixed-use ce va pune la dispozitia clientilor unitati rezidentiale si spatii de birouri cu suprafete mici destinate IMM-urilor. Am continuat sa investim in consolidarea portofoliului nostru local prin achizitionarea unui teren de trei hectare in zona de Nord a Bucurestiului, in vederea unui nou ansamblu mixed-use. In plus, in cadrul planurilor noastre de extindere pe segmentul industrial-logistic, am achizitionat un teren suplimentar de 29.000 de metri patrati in Popesti-Leordeni, pentru a dezvolta proiectul SPACEPLUS East.

- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- In continuare, ne vom axa pe imbunatatirea calitatii si sustenabilitatii proiectelor noastre si pe implementarea unui management activ al comunitatilor. De asemenea, pe segmentul office ne propunem sa redefinim modul in care este utilizat spatiul de birouri prin dezvoltarea unor spatii de lucru flexibile si de inalta calitate, adaugand zone de co-working, axate pe conceptul de „well-being" si pe sentimentul de comunitate. In ceea ce priveste componenta de sustenabilitate, pe termen lung, viitoarele proiecte vor lua in considerare actiuni care sustin misiunea pe care ne-am propus-o in aceasta directie - si anume atingerea neutralitatii emisiilor de dioxid de carbon pana in 2050, iar GLENWOOD ESTATE este unul dintre primele proiecte pe care le vom dezvolta conform acestui nou criteriu. In viitor, intentionam sa aplicam standardele Green Homes si nZEB la toate proiectele noastre.

 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Cea mai mare provocare a industriei este blocajul urbanistic din Bucuresti, situatie prezenta deja pe piata in ultimii trei ani. In plus, lipsa predictibilitatii in plan legislativ si fiscal, alaturi de cresterea preturilor la energie si materii prime reprezinta doar o parte dintre dificultatile pe care le vom intampina in activitatea curenta anul acesta. Dezvoltarea oraselor sustenabile este o provocare globala, care depaseste sfera politicii. Regandirea viitorului in ceea ce priveste modul in care traim, lucram si ne deplasam necesita o abordare strategica pe termen lung, pentru schimbul de cunostinte si transpunerea acestora intr-o viziune urbanistica, o provocare pe care o imbratisam cu entuziasm. Invitam inca o data toate autoritatile locale sa se angajeze intr-un dialog deschis cu dezvoltatorii, in loc sa ii puna intr-o lumina negativa in presa sau pe retelele sociale. Dezvoltatorii beneficiaza, de asemenea, de pe urma investitiilor in infrastructura publica, la fel si locuitorii oraselor noastre. Asadar, ceea ce avem nevoie acum sunt predictibilitatea acestor investitii, precum si directii si calendare clare care sa fie respectate de autoritati.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter