RO EN
The cart is empty

SKANSKA atrage fluxuri de capital strain in Europa Centrala si de Est

Conform celui mai recent raport de investitii pentru Europa Centrala si de Est (ECE) - "Thriving metropolitan cities", realizat de Skanska, Colliers International si Dentons, performantele economice ale regiunii sunt in crestere. Situatia economica favorabila si o performanta foarte buna a oraselor din ECE s-a tradus intr-o crestere a cererii de investitii noi, inclusiv pe piata de birouri. Stocurile de birouri, care au crescut in ultimii ani, totalizeaza in prezent 21,8 milioane mp pe teritoriul din regiune. Constructiile planificate pentru a fi livrate pana in 2021 vor majora cifrele cu 20%, atingandu-se un total de 26,5 milioane mp. Investitiile pe pietele imobiliare din ECE au atins, anul trecut, circa 13,2 miliarde euro, cu peste 5 miliarde euro tranzactionate exclusiv pe piata de birouri.
In Bucuresti, singurul oras din Romania in care Skanska isi desfasoara activitatea la acest moment, stocul de spatii de birouri a ajuns deja la 2,5 milioane mp. Raportul de activitate denota rezultate spectaculoase pentru Capitala, care are cea mai mare crestere a PIB din ultimii 10 ani (96%) si ocupa locul sase in topul oraselor cu cea mai rapida evolutie din Uniunea Europeana.
Pe langa cresterea PIB si ritmul sustinut al dezvoltarii economice totale, Bucurestiul atinge un al treilea record, fiind cel mai dinamic dintre orasele din ECE in ceea ce priveste cresterea veniturilor. Considerat una dintre cele mai bune locatii pentru investitii in sectorul IT, orasul a devenit un hub unde se genereaza si de unde se disemineaza mai departe inovatia, transformandu-se intr-un oras profitabil atat pentru investitori locali si externi cat si pentru locuitorii sai.
"De cand ne-am inceput activitatea in Romania, am fost martorii modernizarii accelerate a capitalei, evolutie la care ne place sa credem ca si Skanska a contribuit. Bucurestiul atrage din ce in ce mai multe investitii in zona IT, transformandu-se intr-un Innovation HUB pentru centrele de Outsourcing. Rezultatele raportului de investitii pentru Europa Centrala si de Est evidentiaza rata accelerata de crestere a PIB-ului, viteza generala de dezvoltare si interesul tot mai ridicat pe care orasele mari il prezinta pentru investitorii straini. Toate acestea reprezinta fundamente solide pentru o piata care se maturizeaza", a declarat Aurelia Luca, Managing Director, Skanska Romania.
 
Flux de capital asiatic fara precedent, atras in regiune
Una dintre cele mai importante tendinte pe care raportul le reflecta la nivel de ECE este faptul ca dezvoltarea puternica a pietei de birouri a atras un flux de capital asiatic fara precedent. In 2013, regiunea incasa mai putin de 3% din totalul capitalului cheltuit de investitorii asiatici in afara continentului natal. Anul acesta, cifra a ajuns la 9,5% pentru regiunea ECE, in timp ce investitiile directionate catre Europa au crescut la 14,5%. Valoarea totala a capitalului asiatic investit direct in ECE, din 2013 si pana in prezent, este de 7,7 miliarde euro, comparativ cu fluxul de capital german de 8,6 miliarde euro.
"Fiind cel mai mare dezvoltator de birouri din regiunea ECE, am observat cu mare interes cresterea fluxului de investitori straini, in special de origine asiatica, care cauta oportunitati pe pietele de birouri din zona. In 2018 am facut prima tranzactie cu un investitor filipinez, in timp ce anul acesta am avut o prima tranzactie directa cu fonduri coreene la Budapesta. Totodata, coreenii investesc adesea pe pietele europene si prin intermediul companiilor de administrare a activelor, precum CBRE GI, asa cum a fost cazul in tranzactia noastra de la Praga. Europenii, indeosebi germanii, obisnuiau sa fie cel mai mare si de baza grup de investitori care cautau oportunitati de clasa A in ECE. Odata cu noii investitori, in special cei din Coreea de Sud, care devin tot mai activi pe pietele din regiune, aceasta situatie se schimba. Investitorii asiatici stiu deja ca in ECE pot gasi cladiri de birouri de top, future-proof, care genereaza profit si creeaza valoare adaugata", a precizat Adrian Karczewicz, Head of Divestments al diviziei Skanska Commercial Development din ECE.
Conform raportului de investitii din ECE, sud-coreenii sunt, in prezent, cei mai activi investitori straini din regiune, avand un rol din ce in ce mai important pe piata imobiliara comerciala. Concluziile raportului confirma faptul ca, in primul semestru al anului 2019, a fost plasat peste un miliard de euro in regiunea ECE doar din Coreea de Sud, depasind investitiile germane.
Pe langa o imagine de ansamblu privind piata de capital si investitiile in ECE, raportul descrie pe larg dezvoltarea oraselor din regiune, care au trecut prin transformari economice si sociale profunde.
Pentru a consulta varianta integrala a raportului Skanska, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter