RO EN
The cart is empty

Rom Service Construct are in plan dublarea cifrei de afaceri din acest an

Dupa un an 2021 dificil, in care startul de proiecte noi a fost afectat de timpul mai mare alocat pentru proiectare si obtinerea autorizatiilor necesare intrarii in etapa de executie, compania de constructii Rom Service Construct (RSC) a inceput anul 2022 in forta, cu proiecte noi si variate. Conducerea companiei si-a propus sa recupereze integral nerealizarile din 2021 si sa-si dubleze cifra de afaceri, care ar putea atinge pragul de 10 milioane de euro. In prezent, compania are in derulare o serie de proiecte care vizeaza constructia de obiective social-cultural-administrative, reabilitari termice si de infrastructura. Portofoliul de proiecte acopera activitatea pe urmatorii 3 ani. Infiintata in anul 1993, RSC are ca obiect de activitate executia de lucrari de constructii civile si industriale, edilitare, instalatii, drumuri si poduri, consultanta in constructii, inchirieri utilaje, suprafete vitrate. In cele aproape 3 decenii de activitate, compania a realizat peste 300 de locuinte si a reabilitat alte 1.500, printre proiectele de referinta ale acesteia aflandu-se constructia noului sediu al ADR Sud-Muntenia, a fabricii de paine Vel Pitar Braila si reabilitarea Bisericii Andronache.
 
"In ultimii 29 de ani, Rom Service Construct s-a specializat pe partea de antreprenoriat general pe toate domeniile de activitate - lucrari civile, industriale si de infrastructura. Directiile de actiune sunt axate in general pe mentinerea unui nivel ridicat de calitate prin asigurarea unor capacitati proprii de productie (exemplu fabrica de tamplarie PVC si Sticla), colaborarea cu cei mai bine pregatiti specialisti si marirea numarului de colaboratori cu aceleasi standard de calitate. Avem crezul ca forta companiei este generata de puterea echipei din jurul liderului. De asemenea, compania are o preocupare constanta in a pregati cadre tehnice de specialitate, inclusiv de nivel superior, avand abilitarile necesare obtinute de-a lungul timpului. Ca element de noutate, am demarat deja propriul proiect imobiliar, vizand zona rezidentiala, deci mai putem adauga in portofoliu si activitatea de dezvoltator", a declarat Traian Ionita, administratorul RSC.
 
 
Singurul element constant este schimbarea
Referitor la evolutia sectorului de constructii, managerul Rom Service Construct spune ca este tot mai complicata realizarea de previziuni, in timp ce devine constanta necesitatea de adaptare rapida la noi contexte, influentate de diversi factori. "Putem afirma cu siguranta ca singurul element constant este schimbarea. Firmele de constructii trebuie permanent sa gestioneze, simultan in arena, mai multe obiecte in miscare, si sa mentina permanent o concordanta intre mai multi factori care influenteaza rapid activitatea: forta de munca, instabilitatea preturilor materialelor de constructii, sursele de finantare din sistemul bancar, coerenta platilor efectuate de autoritati influentate si de o birocratie deosebit de greoaie", a precizat Traian Ionita. Dupa un an 2020 in care constructiile au fost "locomotiva economiei", 2021 a adus noi probleme cu nivel ridicat de dificultate, adica majorari de pret la materiale, chiar de la o saptamana la alta si chiar indisponibilitatea acestora, mai ales pentru cele care depind de importuri. Blocarea acordarii PUZ-urilor in Bucuresti a complicat si mai mult contextul dezvoltatorilor si, implicit, al constructorilor. Mai mult, finalul lui 2021 a mai ridicat o problema al carei deznodamant se resimte pe piata si in 2022: reducerea semnificativa a facilitatilor fiscale pentru firmele de constructii.
"Referitor la aceasta din urma provocare, printre prevederile actului normativ, se prevede modificarea plafonului pana la care se acorda facilitatile fiscale in domeniul constructiilor, sectorul agricol si in industria alimentara, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu se aplica facilitatile fiscale. Concret, daca un angajat care castiga 14.000 de lei brut lunar, facilitatile se vor aplica doar pentru 10.000 de lei, in timp ce restul de 4.000 de lei se vor supune taxelor fara facilitati. Deranjant este insa si faptul ca noile prevederi se aplica de la 1 august 2022, si nu de la 1 ianuarie 2023, ca in cazul celorlalte masuri", a explicat managerul RSC.
 
 
Preturile materialelor si lipsa fortei de munca raman principalele dificultati
Principalele dificultati pe care companiile de constructii le intampina in activitate in aceasta perioada sunt reprezentate de dificultatea de a gasi forta de munca si instabilitatea preturilor materialelor de constructii. Ca solutie la deficitul de personal, Traian Ionita vede pregatirea fortei de munca a viitorului integrand in cadrul echipelor persoane care, desi au mare experienta in domeniu, nu mai sunt in activitate, iar angrenarea lor ar creste nivelul de competenta pe santiere. Deficitul de personal din constructii are, pe de-o parte, o componenta numerica, bine cunoscuta, dar si una de formare profesionala. Cu alte cuvinte, lipsesc muncitorii calificati. "Probabil ar trebui sa se faca o adevarata analiza la nivelul celor care nu au inca un loc de munca si sa fie integrati in campul muncii cei care nu merg la serviciu, desi sunt apti sa o faca, fiind necesara inclusiv impunerea unei discipline din acest punct de vedere. Daca ne referim la cei care au migrat si, in prezent, muncesc in strainatate, avem in minte imediat conditiile de pe santierele din afara tarii, care nu se regasesc in Romania. In al doilea rand este vorba despre disciplina si seriozitatea pe santier - fiecare om trebuie sa stie de la bun inceput ce are de facut, apoi ajungem si la salariu - in strainatate, un muncitor calificat poate castiga dublu fata de cat castiga aici. In concluzie, eu cred ca, oricum, oamenii vor migra in continuare si nu doar din Romania, ci in general, atat timp cat in alte parti vor exista locuri de munca disponibile pentru ei. Este vorba despre mentalitate aici, iar noi trebuie sa constientizam ca o casa nu se construieste doar din beton, fier si caramida. Mai mult, cred ca noile tehnologii (care necesita mai putina implicare directa din partea factorului uman) reprezinta solutia pe termen lung - cei care vor ramane in tara nu se vor angaja pe santier, ci din contra, acest necesar de forta de munca se va adanci astfel ca este posibil ca in zece ani «sa cautam cu lupa» un zugrav. Este foarte important sa tindem tot mai mult spre automatizare, ca sa reducem dependenta sectorului de factorul uman", a subliniat administratorul Rom Service Construct.
 
 
In ceea ce priveste solutiile pentru contracararea instabilitatii preturilor, Traian Ionita le considera si mai dificil de identificat, din cauza volatilitatii acestora chiar si de la o zi la alta. "Pentru a castiga totusi un timp de reactie, asigurarea unor stocuri pentru a o anumita perioada sau contracte speciale cu furnizorii pentru anumite proiecte sunt cele mai practicate metode pe termen scurt. Nu ar trebui neglijata nici influenta cererii si ofertei care surprinzator, a inceput sa reduca preturile unor materiale de baza", a explicat managerul RSC.
Preturile materialelor de constructii s-au majorat, in medie, cu 60%-80% conform celor mai multor statistici realizate. Acestea au un impact direct in costul final de executie. "Ganditi-va ce inseamna aceste cresteri pe un flux al unor contracte de atribuire care incep cu studiu de fezabilitate/proiectare si se termina cu faza emiterii primei facturi, ca unitate de timp. Evolutia preturilor pe termen scurt teste in egala masura previzibila si imprevizibila, acestea fiind un rezultat al legii cererii si ofertei", a mai precizat Traian Ionita. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter