RO EN
The cart is empty

MULTINVEST se pregateste pentru o noua etapa de dezvoltare

Compania mureseana Multinvest Group este o afacere care, datorita constantei in evolutie in cei peste 25 de ani de activitate, a ajuns cu pasi mici, dar siguri, intre elitele companiilor de renume din Romania. Pe langa serviciile complete de inginerie din domeniul constructiilor si proiectarii, antreprenoriat general, activeaza si ca dezvoltator imobiliar, realizand o retea de cladiri tip office si nu numai, printre care se numara o constructie verde, incubator de afaceri, hotel etc. Prin dezvoltarea si extinderea constanta a serviciilor, dar mentinerea acestora la un nivel calitativ inalt si sporindu-si capacitatea de inovare, astazi ofera solutii complexe de inginerie la scara larga atat investitorilor nationali, cat si celor internationali.
Interviu cu ing. Gogolák-Hrubecz Zsolt, presedintele Consiliului de Administratie al Multinvest Group si manager cu o experienta profesionala de 25 de ani in domeniul constructiilor.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru anul care vine?
- In 2022, putem spune ca Multinvest Group si-a mentinut trendul de crestere din 2021, pe un parcurs de revenire dupa pandemie, care va continua pana la finele anului, dar si in 2023. Optimismul nostru pentru 2023 este unul "sanatos", in sensul ca se bazeaza pe cercetari de piata si analize de risc. Si, ca sa intelegeti modul nostru de gandire, in primavara lui 2020, cand era deja evident (zicem noi) ca pandemia este doar inceputul unor valuri socio-economice si mai mari, am inceput sa luam masurile adecvate (conform viziunii noastre) unor asemenea situatii, caracterizate in special printr-un grad foarte mare de incertitudine. In 2021, ne-am mobilizat pentru a ne reveni dupa socul pandemiei si sa ne pregatim pentru ceea ce credeam ca urmeaza. Primul pas a fost initierea unui proces de reorganizare si restructurare interna a grupului, proces ce se va incheia in 2022. Ne-am facut mai flexibili, mai adaptabili si am redus expunerea la socurile economice la care ne asteptam. Din alt punct de vedere, ne-am concentrat eforturile pe investitiile proprii, ceea ce s-a dovedit, din nou, o politica castigatoare. Sa nu uitam ca in criza din 2010, cand pietele imobiliare se prabuseau, Multinvest a inceput sa construiasca prima cladire de birouri investitie proprie. Si inca un lucru foarte important: in 2021 si 2022 am investit in resursele umane, in special prin perfectionarea organizata a personalului, nu numai tehnic, ci si economic si administrativ.
 
- Cum considerati ca se construieste in Romania, in 2022, din punct de vedere al calitatii constructiilor?
- Cand vorbim de calitatea constructiilor, trebuie separate, din start, doua aspecte majore. Un aspect este calitatea din punct de vedere al sigurantei constructiilor. Aici exista o biblioteca intreaga de legi, normative, standarde etc., care merg pana la cele mai mici detalii si care trebuie respectate din faza de proiectare, pana la receptia finala, respectiv pe tot parcursul de viata a unei constructii. Prea multe aici nu ar fi de spus, legea prevede si raspunderi si sanctiuni severe pentru nerespectarea legislatiei din constructii. Exista, insa, celalalt aspect al calitatii constructiilor, unde ar fi mult mai multe de spus. Este vorba de criterii de calitate care afecteaza, in primul rand, proprietarul si utilizatorul unei anumite constructii, prin costuri de administrare foarte mari, dar si mediul in care este amplasat, cum ar fi ambientul creat pentru utilizator sau facilitatile asigurate. Nu in ultimul rand, sunt probleme legate de aspectul estetic si incadrarea in sit, in special in mediul urban. Acest aspect al calitatii constructiilor depinde de nivelul de gandire economica si de cultura generala a investitorului. Si ma gandesc, in primul rand, la investitorul privat, care reprezinta majoritatea beneficiarilor nostri.
In privinta situatiei de pe santiere, cea mai semnificativa "neregula" este calitatea slaba a resurselor umane. Si de aici rezulta toate celelalte nereguli, de la dezordine la risipa si la problemele de securitatea muncii. Altfel spus, poti sa fi un antrenor oricat de bun si de renume, cu o adunatura de impiedicati nu vei castiga un campionat niciodata.
 
 
- In ce directie considerati ca se indreapta piata de constructii?
- Daca privim inapoi in istorie, perioadele de mari convulsii si transformari socio-economice au fost urmate de perioade de reconstructie si dezvoltare. Deci, pe termen mediu si lung, piata constructiilor va avea din nou crestere constanta. Pe termen scurt, este foarte greu de apreciat cum va reactiona la convulsiile economico-sociale care bat la usa. Se observa o tendinta clara a statului de a investi, in special in infrastructura (de transport, sanatate, energie, educatie etc.), ceea ce va compensa posibila contractie a rezidentialului si a investitiilor private nerezidentiale. Dar, cum spuneam mai sus, gradul de incertitudine este atat de mare, incat ne luam masuri de supravietuire, considerand si scenariile cele mai sumbre. Un lucru este cert, preturile vor continua un trend de crestere, inclusiv costul cu forta de munca, insa amplitudinile depind de ceea ce se intampla pe piata energiei si de capacitatea bancii centrale si a statului de a frana inflatia.
In privinta contextului geopolitic, daca situatia nu evolueaza dincolo de o anumita gravitate, sectorul constructiilor va putea profita la un moment dat, cand va veni vremea reconstructiei.
 
- Ce investitii aveti in plan in sensul digitalizarii activitatii?
- Multinvest Group a reusit, de mai multe ori, sa fie cu un numar de pasi inaintea concurentei in ceea ce priveste tehnologia. Cand recent a aparut stirea ca guvernul va initia un program pentru BIM am zambit, gandindu-ma ca noi am inceput implementarea si utilizarea acestei tehnologii in 2018. Sigur, acum stim ca e nevoie de ani ca sa generalizezi in sectorul constructiilor acest lucru, dar avem un avans de cativa ani fata de majoritatea concurentei. Asteptam cu interes miscarile pe care le va face guvernul in acest sens, avem speranta ca va aloca si bani pentru finantarea unor programe de implementare a BIM. Noi suntem pregatiti. Dincolo de asteptarile de la guvern, in planurile de afaceri pentru anul 2023 includem un procent semnificativ de cheltuieli pentru digitalizare, in special BIM, dar nu numai. Am inceput sa discutam in iarna 2020 despre robotizare, dar pandemia ne-a blocat timp trei ani acest proiect. Reluam din 2023 analizele de piata si oportunitati pe acest subiect.
 
- Ce obiective aveti stabilite, la nivelul Multinvest Group, pentru anii urmatori?
- Principalul obiectiv este sa nu ne oprim din crestere, chiar daca aceasta va fi minima. Functionam pe principiul ca stagnare nu se poate si, daca nu este evolutie, este automat contractie si ramanere in urma. Din alt punct de vedere, analizam diversificarea serviciilor in urmatorii ani, bineinteles in permanenta cu ochii pe evolutia pietei, respectiv sa modificam ponderea unor domenii in portofoliul de servicii al grupului. Ne vom continua investitiile in resursele umane, dar cu accent pe cresterea eficientei, calificarii si calitatii muncii, fara a majora numeric personalul. Miscarea de personal se va orienta pe inlocuirea celor cu calificare si capacitate mai slaba. Dincolo de toate acestea, avem o echipa foarte buna, cu care am trecut prin pandemie si vom trece si prin urmatoarele perioade dificile. In general, avem incredere in noi si in oamenii nostri si suntem pregatiti pentru anii urmatori. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter