RO EN
The cart is empty

Judetul Alba isi continua dezvoltarea sustenabila, bazata pe investitii

Judetul Alba a cunoscut o crestere economica spectaculoasa si continua in ultimii ani, de-a lungul timpului doar investitiile pentru proiectele mari depasind 500-600 de milioane de euro. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, strategia de dezvoltare, elaborata pe mai multe axe prioritare, vizeaza, in principal, dezvoltarea infrastructurii de transport si de utilitati publice, protectia mediului, biodiversitatea si economia circulara, educatia, dar si sprijinirea ocuparii fortei de munca si reducerea somajului. O importanta deosebita este acordata sprijinirii mediului de afaceri, pentru ca evolutia judetului se datoreaza, in mare masura, unui mediu de afaceri sanatos, in plina consolidare.
Cooperarea interinstitutionala si parteneriatele s-au dovedit a fi, de asemenea, factori definitorii in identificarea si implementarea de proiecte cu impact major asupra dezvoltarii judetului Alba. Dar poate marele atu al judetului fost acela ca administratorii sai au reusit sa atraga sume importante din fonduri nerambursabile nationale si europene, iar rezultatele arata ca, din acest punct de vedere, judetul Alba este un exemplu.

- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le aveti in dezvoltare, in acest moment, in judet?
- Avem in prezent un portofoliu generos de proiecte de investitii cu impact major in dezvoltarea judetului Alba. As incepe cu cele aferente Programului "Anghel Saligny", in cadrul caruia au fost aprobate toate cele 8 cereri de finantare depuse si au fost semnate contractele de finantare. Vom moderniza, astfel, 53,7 km de drumuri judetene, investitiile avand o valoare totala de 168,35 milioane de lei. Un proiect inclus in Strategia de dezvoltare a Judetului Alba pentru perioada 2014-2020 il reprezinta reabilitarea si modernizarea drumului judetean DJ 750C, care strabate zona Muntilor Apuseni si face legatura intre localitatile de pe Valea Ariesului, valoarea investitiei fiind de 145,5 milioane de lei. In fine, trebuie sa vorbim despre proiectul nostru de suflet, modernizarea drumului judetean DJ 107 I, supranumit "Transapuseana", investitie in valoare de 358,8 milioane de lei. Proiectul de modernizare a acestui drum de importanta strategica se afla in etapa a doua, cu finalizare in iunie 2025.
 
Transapuseana
 
Este cel mai important proiect de infrastructura din judetul Alba si va fi nu doar unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de munte din Romania, ci va reprezenta o oportunitate uriasa pentru dezvoltarea turismului in aceasta zona aparte si pentru revigorarea unor comunitati traditionale autentice.
Continuand in alt registru, am incheiat contractul de proiectare si executie de lucrari pentru bazinul de inot din Sebes, in valoare de peste 10 milioane de lei (fara TVA), iar pentru Amenajarea Bailor Sarate Ocnisoara a fost lansata in SICAP procedura de achizitie publica a contractului de proiectare si executie lucrari, in data de 15 februarie 2024, cu o valoare estimata la 17 milioane de lei (fara TVA). Acestor proiecte li se adauga multe altele de mai mica anvergura, dar de o importanta deosebita pentru locuitorii judetului Alba.

- Ce proiecte majore aveti in vedere sa implementati cu ajutorul fondurilor europene, in intervalul urmator?
- Fondurile europene nu sunt doar o gura de oxigen, ci consider ca sunt de-a dreptul vitale pentru dezvoltarea judetului. In strategia formulata pentru urmatoarea perioada avem in vedere modernizarea infrastructurii rutiere de importanta regionala pentru asigurarea conectivitatii la reteaua TEN-T, si aici ma refer la reabilitarea si modernizarea DJ 750C (Salciua de Sus - Teius), digitalizarea serviciilor publice locale si conservarea, protectia si valorificarea durabila a siturilor cuprinse in patrimoniul UNESCO, cum ar fi Cetatea Dacica de la Capalna, Cetatea taraneasca de la Calnic sau Rosia Montana. De asemenea, trebuie sa mentionez modernizarea sectiei de oncologie si infiintarea compartimentului de cardiologie interventionala la Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia, investitie care vine in sprijinul pacientilor cu patologie oncologica si coronariana din judetul Alba si nu numai.
 
Baile Sarate Ocnisoara
 
Sprijinim in continuare turismul si cultura, prin amenajarea de trasee cicloturistice in Muntii Apuseni, pe zona judetelor Bihor, Cluj si Alba, precum si prin promovarea de rute turistice si culturale - ruta castelelor, traseul castrelor romane, ruta gastronomiei traditionale.
In cadrul Programului National de Redresare si Rezilienta avem in implementare actualizarea in format GIS a Planului de Amenajare a Teritoriului Judetean Alba si reabilitarea energetica a Centrului de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica Galda de Jos. Tot in cadrul acestui program, am contractat un proiect pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a centrului scolar de educatie incluziva Alba Iulia si a Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Alba si unul privind achizitionarea de microbuze electrice pentru elevii din judetul Alba.

- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii si care sunt factorii care afecteaza demararea/ derularea lucrarilor de constructii?
- Intampinam si noi aceleasi probleme cu care se confrunta toata lumea, iar aici ma refer la fluctuatia preturilor, la schimbarile legislative si, mai ales, la procedurile de achizitie greoaie si al caror rezultat nu asigura, de cele mai multe ori, cea mai potrivita oferta, ci doar pe cea mai scazuta. Si lipsa personalului calificat la nivelul prestatorilor este o problema destul de serioasa. Toate acestea duc uneori la sincope in derularea contractelor si chiar la intarzieri.

Corp nou, Spital Alba Iulia
 
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le-ati finalizat in 2023?
- As dori sa ma refer la doua dintre proiectele mari finalizate in anul 2023. Primul este amenajarea Bazei de tratament si agrement din orasul Ocna Mures, proiect realizat in asociere cu UAT Oras Ocna Mures, fiecare parte suportand jumatate din cheltuielile aferente realizarii investitiei, in valoare totala de aproximativ 8 milioane de euro. In primele 6 luni de la deschidere, s-au inregistrat aproape 160.000 de vizitatori, cu o medie de peste 800 de persoane pe zi. Am readus Ocna Mures pe harta statiunilor balneare, iar asta inseamna un mare castig pentru oras, pentru judet, dar si pentru turismul romanesc. O alta investitie importanta pe care am finalizat-o anul trecut, tot intr-un parteneriat, de data aceasta cu municipiul Blaj, in valoare de 12 milioane de euro, este Sala Polivalenta de sport cu capacitate de 2.000 de locuri, unde ne mandrim cu cea mai noua si mai moderna sala de volei din Romania.
Vorbim, asadar, despre proiecte cu un impact deosebit asupra economiei judetului, dar mai ales asupra gradului de siguranta si confort al locuitorilor judetului Alba, pentru ca eforturile noastre au ca finalitate tocmai dezvoltarea comunitatilor si cresterea nivelului de trai al oamenilor. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter