RO EN
The cart is empty

HIDROCONSTRUCTIA: Concurenta incorecta - marje de 1,5% la proiecte publice

Afacerile Hidroconstructia au scazut cu aproape 4% in 2013 fata de nivelul anului anterior, pana la 134,3 milioane de euro (599,7 milioane de lei), compania realizand 75,76% din rulajul propus la inceputul anului trecut. Veniturile totale ale societatii s-au situat, in 2013, la 181,5 milioane de euro (810,5 milioane de lei), iar profitul brut a ajuns la 2,6 milioane de euro (11,67 milioane de lei), ambele situandu-se sub nivelul estimat initial. "Principala cauza care a stat la baza nerealizarii veniturilor din activitatea de constructii si montaj, a celor totale si a profitului programat a fost determinata de schimbarea radicala a strategiei de dezvoltare a Hidroelectrica, prin blocarea pe termen mediu si lung a investitiilor hidroenergetice, in conditiile in care Hidroconstructia, in calitate de antreprenor, avea in derulare 20 de contracte de executie de lucrari complexe la obiective hidroenergetice, din care 17 proiecte trebuiau finalizate in perioada 2013 - 2016", se arata in raportul financiar anual al companiei. Spre deosebire de anii anteriori, cand Hidroelectrica aloca peste 500 milioane de lei pentru investitii, in exercitiul financiar trecut producatorul de energie a avut un buget de numai 107 milioane de lei, ceea ce a afectat semnficativ veniturile Hidroconstructia, in calitate de principal partener al companiei de stat.
 
Crestere a competitiei din domeniu, in contextul scaderii investitiilor
Conform datelor statistice, volumul investitiilor din domeniul constructiilor in anul 2013 a fost de aproximativ 9 miliarde euro, in scadere fata de anul precedent, cand indicatorul respectiv s-a situat la circa 9,5 miliarde euro, diminuarea fata de nivelul de 15 miliarde euro din 2008 ajungand, anul trecut, la 60%. "In acest context, a crescut competitia exercitata de firmele care activeaza in sectorul de constructii, care, in cele mai multe situatii, utilizeaza practici anticoncurentiale de ofertare a lucrarilor la preturi care nu acopera integral costurile de executie, respectiv, ofertarea la preturi de 45%-60% din valoarea estimata prin documentatiile de licitatie, intocmite de catre autoritatile contractante. In aceste conditii de concurenta incorecta, adjudecarea executiei lucrarilor la majoritatea obiectivelor de investitii s-a realizat efectiv cu o marja de profit de 1% - 1,5%. Efecte negative a avut si folosirea de practici abuzive de catre autoritatile contractante, care, din faza de elaborare a documentatiilor de licitatie pana la semnarea contractului de executie a lucrarilor, au impus conditii si clauze nefavorabile antreprenorilor (neactualizari de preturi, nedecontarea variatiilor si lucrarilor suplimentare, clauze care nu respecta fluxurile tehnologice de executie a lucrarilor, cu consecinte in cresterea perioadelor de admitere la decontare si efectuarea platilor etc.)", explica reprezentantii Hidroconstructia. Aceste fapte au generat imobilizari pe termen lung, inregistrate sub forma productiei necertificate (178,4 milioane de lei), a garantiilor de buna executie si a retinerilor monetare (111,2 milioane de lei), constand in sume blocate din circuitul financiar imediat in valoare de peste 285 milioane de lei.
 
Contracte de 250 milioane de dolari, pe pietele externe
In contextul scaderii investitiilor principalului partener de pe piata interna si al unor creante comerciale ramase de incasat (facturate) ce au ajuns la 71,7 milioane de euro (320,18 milioane de lei), Hidroconstructia s-a orientat catre lucrari efectuate pe pietele din afara tarii, in 2013 contractand proiecte de 250 milioane de dolari in Belgia, Germania, Kurdistan-Irak, Republica Moldova si Serbia. "Demersurile ce au vizat accesarea pietelor externe au constituit un efort considerabil pentru societate si reprezinta cheltuielile cu infiintarea sucursalelor externe, deplasarile pentru depunerea ofertelor, negocierea si semnarea contractelor, mobilizarea personalului si echipamentelor tehnice, a garantiilor de participare la licitatii si de buna executie etc. si care au reprezentat costuri suplimentare de peste 3,5 milioane de lei", se mai arata in raportul anual al Hidroconstructia.
 
Investitii de 2,6 milioane de euro pentru achizitii si modernizari
Investitiile realizate de Hidroconstructia in 2013 s-au situat la 2,6 milioane de euro (11,7 milioane de lei), fondurile fiind alocate numai pentru acoperirea achizitiilor de stricta necesitate. Astfel, aproape 9 milioane de lei s-au utilizat pentru procurarea de echipamente performante si avansuri acordate furnizorilor (utilaje, mijloace de transport al utilajelor pentru asternerea mixturilor asfaltice etc.), echipamente necesare pentru executia lucrarilor de C+M etc. Diferenta de 2,73 milioane de lei a fost alocata pentru modernizari ale constructiilor existente in patrimoniul firmei si pentru achizitia de terenuri. "Echipamentele procurate in anul 2013 sunt, in majoritate, din import si reprezinta, in principal, statii de sortare si echipamente aferente, utilaje pentru pentru productia si asternerea mixturilor asfaltice, autotractoare si automalaxoare de 6 mc, buldozere, excavatoare, compactoare, echipamente IT etc.", se specifica in raportul citat.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter