RO EN
The cart is empty

GRUPO ACS: Consolidare ca lider mondial in domeniul infrastructurii

Recent, oficialii Grupo ACS – reprezentand cel mai mare antreprenor de constructii din Europa si, probabil, din intreaga lume (dupa preluarea corporatiei germane Hochtief AG) – au anuntat rezultatele financiare aferente anului trecut, potrivit carora cifra de afaceri consolidata s-a majorat cu 34,9% in intervalul de referinta, fata de nivelul din precedentele 12 luni (sau cu 4,1% pe baze comparabile – adica in cazul in care se includ rezultatele Hochtief din ianuarie-mai 2011). In cadrul unei conferinte sustinute in mediul online, cu prilejul reliefarii datelor financiare, Florentino Pérez Rodríguez, presedintele corporatiei, a evidentiat faptul ca, in rezumat, pentru Grupo ACS anul 2012 a marcat consemnarea unor rezultate operationale optime, fiind raportata o injumatatire a datoriei totale fata de terti. Alte evenimente semnificative au fost cele legate de eliminarea completa a impactului negativ generat de investitia in subsidiara Iberdrola si, evident, de integrarea completa a activitatii Hochtief, ceea ce a dus la sporirea gradului de expunere internationala. "Veniturile totale din 2012 s-au situat la 38,39 miliarde euro, astfel incat indicatorul profitabilitatii EBITDA a avut o rata de crestere de 8% si s-a plasat la 3,08 miliarde euro (+33,3%). Excluzand impactul generat de Iberdrola, fluxul operational de lichiditati a fost de 1,82 miliarde euro (+41,8%), iar prin masuri sustinute s-a reusit scaderea cu 46,9% a datoriei nete, pana la 4,95 miliarde euro. Desigur, ca urmare a fluctuatiilor principalelor piete-tinta, profitul net s-a diminuat de la 782 milioane de euro in 2011 la 705 milioane de euro anul trecut, singura activitate unde s-a constatat o stabilizare a indicatorului fiind cea de servicii industriale (cu 416 milioane de euro, fata de 415 milioane de euro), in timp ce divizia de constructii a raportat 274 milioane de euro (comparativ cu 277 milioane de euro), iar cea de mediu numai 97 milioane de euro (in raport cu 121 milioane de euro). Profitul net mai mare din 2011 s-a datorat aproape exclusiv in acest caz vanzarii Consenur si a altor active logistice. In final, au rezultat pierderi nete de 1,92 miliarde euro, pornind de la valoarea relativ redusa a profitului net ordinar (de 705 milioane de euro), afectata la randul sau de masuri ce au generat costuri suplimentare si au vizat diminuarea cu 12% a cotei de participare ACS in cadrul Iberdrola, renuntarea la subsidiara Abertis si alte vanzari de active. In schimb, exista perspective optime pentru urmatoarele 21 de luni, intrucat la data de 31 decembrie 2012 portofoliul de contracte si comenzi a insumat 65,62 miliarde euro, din care proiectele de constructii valoreaza 49,26 miliarde euro, cele de mediu 9,2 miliarde euro si obiectivele aferente serviciilor industriale 7,1 miliarde euro", se arata intr-un raport al Grupo ACS.
Europa nu mai constituie o piata importanta pentru corporatie
Analizand structura vanzarilor, se poate observa faptul ca, pentru holding, Spania si restul Europei nu mai constituie principala piata generatoare de venituri, deoarece in 2012 cifra de afaceri din intreaga regiune nu a depasit 10,2 miliarde euro, in timp ce subsidiarele din Asia-Pacific au avut o contributie de 15,5 miliarde euro la total. Modificarile se observa si ca urmare a integrarii afacerilor Hochtief, astfel incat, actualmente, afacerile internationale (in afara Spaniei) au o pondere de 84,4%, corespunzatoare unei valori de 32,42 miliarde euro. Astfel, in functie de fiecare arie geografica in parte, la nivelul anului trecut, Asia-Pacific a contat cu 40% la incasarile totale, fiind urmata de America de Nord (cu 27%, respectiv 10,49 miliarde euro), Spania (16% sau 5,97 miliarde euro), restul Europei (11% sau 4,34 miliarde euro), America de Sud (5% sau 1,8 miliarde euro) si Africa (1% sau 223 milioane de euro). Actualul portofoliu contractual indica, in general, aceeasi situatie. In ceea ce priveste structura cifrei de afaceri din perioada analizata, cea mai importanta contributie (77%) a avut-o divizia de constructii, cu incasari de 29,68 miliarde euro (+49,9% sau +5,3% in termeni comparabili, daca sunt incluse si rezultatele Hochtief), din care numai 1,81 miliarde euro consemnate in Spania. Totodata, portofoliul de comenzi s-a situat la 49,2 miliarde euro, fiind echivalent unei perioade de 22 de luni de productie, ponderea contractelor internationale fiind de 93% din total. La departamentul de servicii industriale s-au raportat venituri de 7,05 miliarde euro, in timp ce sectia de servicii pentru mediu (cu 1,69 miliarde euro) a avut un aport mai putin semnificativ, dar care tinde sa se modifice in sens pozitiv pe termen mediu. Pe segmentul de constructii, cele mai importante proiecte adjudecate in anul 2012 sunt reprezentate, la nivel european, de realizarea unei sectiuni a autostrazii S8 intre Sieradz Poludnie si Lask (Polonia), in valoare de 330 milioane de euro, de noua statie de cale ferata din Stuttgart – Germania (117 milioane de euro), de constructia caii ferate de mare viteza Olmedo-Pedralba – Spania (111 milioane de euro) etc. Totusi, cele mai substantiale proiecte se deruleaza in Australia, unde Grupo ACS s-a implicat in diverse obiective din industria mineritului (6 miliarde euro), in executia unor retele de gaz (1,6 miliarde euro) si in realizarea unor lucrari de inginerie civila si din domeniul imobiliar (1,1 miliarde euro). Tintele planificate la nivelul 2013 sunt constituite de cresterea profitabilitatii operationale si de reducerea datoriei nete pana la maximum 3 miliarde euro, iar acest an inseamna pentru Grupo ACS momentul consolidarii pozitiei pe piata ca lider mondial in tot ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii. Informatii suplimentare, la www.grupoacs.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter