RO EN
The cart is empty

FRANTA: Ce este si cum functioneaza Cardul BTP pentru lucratorii in constructii

Conform sondajului Eurobarometru nr. 498 din 2019 privind munca nedeclarata, 24% din toata munca nedeclarata din Franta este in sectorul reparatiilor si renovarilor. Prin urmare, pentru a aborda munca nedeclarata in aceasta tara, este esentiala abordarea muncii nedeclarate in sectorul de constructii.
In 2005, pentru a combate munca ilegala, s-a identificat faptul ca trebuie abordate subcontractarea si serviciile care implica lucratori detasati, ceea ce a dus la noi reglementari. Astfel a fost elaborata „Carta Constructiilor” de catre numeroase organizatii (CNS BTP, CNATP, CAPEB, EGF BTP, FFB, FNTP si Federatia SCOP BTP) in colaborare cu sindicatele si Delegatia Interministeriala impotriva Muncii Ilegale. In sectiunea privind cele mai bune practici din aceasta Carta, a fost recomandata purtarea unei insigne pe santiere ca fiind cea mai buna practica.
Acest lucru a dus la dezvoltarea Cardului BTPpentru sectorul de constructii in 2006, organizatiile profesionale de mai sus actionand precum un catalizator in acest proces. Responsabilitatea pentru operarea cardului a revenit Union des Caisses de France du Réseau Congés Intempéries BTP (UCF CIBTP) in parteneriat local cu Caisses de Congés Intempréries BTP, care livreaza cardul companiilor.
Scopul cardului este de a permite identificarea lucratorilor pentru a combate munca ilegala.
 
Utilizatorii cardului
Lucratorii care folosesc Cardul BTP sunt cei care „executa, directioneaza sau organizeaza, chiar si ocazional, lucrari de constructii sau lucrari publice”. In practica, Cardul BTP Card este obligatoriu pentru cei care, in mod profesional, efectueaza lucrari incluse pe lista articolului R.8291-1 din Codul Muncii: "lucrari de excavare, terasare, salubrizare, constructii, montare si demontare de prefabricate, amenajari interioare si exterioare, lucrari de restaurare sau renovare, demolare sau transformare, dragare, lucrari de intretinere si service, reconditionari sau reparatii, precum si vopsirea si curatenia implicate in aceste tipuri de lucrari si toate operatiunile auxiliare".
Aceasta cerinta este parte a „Legii Macron” nr. 2015-990 din 6 august 2015 pentru crestere, activitate si egalitate de sanse economice. Incepand cu 22 martie 2017, Cardul BTP a fost implementat pentru toti lucratorii care desfasoara lucrari de constructii si inginerie civila. Cardul BTP nu este obligatoriu pentru lucratorii care nu intra niciodata pe un santier de constructii.
 
Solutie tehnica si informatii colectate/ stocate
Cardul BTP Card include un cod QR care permite verificarea valabilitatii cardului folosind o aplicatie mobila. Codul QR este un cod de bare bidimensional, care face posibila stocarea datelor digitale (text, adrese web, etc.). Poate fi scanat folosind un telefon mobil dotat cu o camera digitala si scaner corespunzator.
Datele care pot fi regasite pe Cardul BTP si trimise de companie catre Union des Caisses de France CIBTP sunt numele angajatului, data nasterii acestuia si o fotografie, impreuna cu numele angajatorului si logo-ul Siret. Logo-ul si numele fondului sunt apoi adaugate pe spatele cardului. Dupa aceasta, cardurile sunt expediate la firma responsabila cu inserarea fotografiei angajatului (cu exceptia cazului in care este deja tiparit) si folia de plastic este sigilata, ingreunand orice tip de alterare.
Pe Cardul BTP trebuie incluse mai multe informatii:
• nume, prenume si sex;
• poza de identificare a lucratorului;
• denumirea comerciala a angajatorului;
• numarul Siren al companiei;
• numarul cardului si data de livrare a acestuia;
• elemente de securitate ce previn falsificarea cardului;
• un cod QR (cod de bare special) pentru a sprijini serviciile de control in accesarea cu usurinta a informatiilor.
 
O initiativa similara se doreste a fi implementata si in Romania
Proiectul "ID Cards pentru lucratorii in constructii", initiativa a FGS Familia si FPSC in parteneriat cu Fellesforbundet Norvegia, a ajuns in etapa consultarilor publice. Pe scurt, introducerea noului card social pentru lucratorii angajati in sectorul de constructii are scopul de a combate munca nedeclarata si sa arate cine si unde lucreaza, pe baza acestuia urmand sa se faca accesul pe santiere.
"Obiectivul general al proiectului este elaborarea unei politici publice care urmareste crearea unui sistem nediscriminatoriu de combatere a muncii nedeclarate in sectorul de constructii din Romania printr-un card social pentru lucratorii angajati, ca instrument de promovare a unei agende privind munca decenta si lupta impotriva dumping-ului social. Finalitatea demersului il contituie implementarea unui«card al lucratorului in constructii», solutie prezenta deja in alte state europene cu rezultate foarte bune", spun reprezentantii FGS Familia.
Durata de implementare a proiectului este de 15 luni (februarie 2021 - mai 2022), iar bugetul este de 208.730 de euro, din care 187.000 de euro reprezinta fonduri nerambursabile, acordate prin intermediul Granturilor Norvegiene 2014-2021, prin Programul "Dialog social - munca decenta".
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter