RO EN
The cart is empty

ERBASU: Investitii prudente pentru consolidarea pozitiei competitive

Cifra de afaceri a grupului Erbasu a inregistrat o corectie semnificativa in 2013, plasandu-se la 52 milioane de euro, in scadere de la peste 130 de milioane de euro, cat se inregistra in anul fiscal anterior. Inclusiv in ceea ce priveste activitatea companiei-mama au fost consemnate ajustari negative, incasarile din exercitiul financiar precedent fiind de 37 milioane de euro, cu 60% mai mici in raport cu perioada de referinta. Oficialii companiei explica aceste diferente prin performanta financiara deosebita obtinuta in urma cu doi ani, reducerile fiind cuprinse intre 10% si 15% in cazul raportarii la rezultatele comunicate in 2010 si 2011. De altfel, conducerea executiva a holdingului arata ca evaluarile obiective tehnico-financiare ale companiei demonstreaza ca o valoare optima a rulajului este de aproximativ 40 - 50 de milioane de euro, nivel care poate fi depasit doar in mod exceptional. Cristian-Romeo Erbasu, director general al grupului Erbasu a afirmat ca "piata constructiilor nu este in cel mai fericit moment al existentei sale, dar a cunoscut o usoara imbunatatire datorita accesarii de catre beneficiari a fondurilor europene, al caror prim segment de executie trebuie finalizat pana la finele anului 2015. In contextul in care investitiile intarzie sa apara, iar aplicarea pentru noua programare de finantare europeana 2014 - 2020 se amana, perioada 2016 - 2017 poate fi una foarte grea in domeniul nostru. Momentan, lucram aproape de capacitatea maxima pe care o detinem, ceea ce este un semn bun, insa trebuie sa fim pregatiti oricand inclusiv pentru situatii mai rele. De aceea, in prezent avem ca obiectiv incheierea unui program care, in final, sa duca la o investitie de 15 milioane de euro in agricultura. De asemenea, ne propunem sa revigoram activitatea hoteliera prin renovarea si extinderea Hotelului Erbas din Bucuresti. Toate aceste planuri sunt gestionate cu prudenta, fiind foarte atenti la evolutia economica din tara si din Europa".

Majorarea eficientei companiei, prin alocarea de fonduri pentru dezvoltarea personalului
Conjunctura actuala a mediului de afaceri este nefavorabila pentru o derulare normala a activitatii, iar aceasta realitate afecteaza cu atat mai mult sectorul constructiilor care a fost, pana la momentul declansarii recesiunii, principalul motor de crestere economica in Romania. In contextul dat, alaturi de furnizorii de materiale, antreprenorii intampina cele mai complexe probleme. "Am reusit insa performanta de a rezista chiar si in astfel de conditii vitrege, cu toate ca, in cei sase ani de depreciere permanenta a cererii, am intampinat inclusiv perioade dificile. Printr-un management coerent si pragmatic, am incercat sa economisim resursele obtinute in anii in care cifra de afaceri a consemnat salturi destul de mari, folosindu-le, apoi, pentru a gestiona corect intervalele de timp in care comenzile s-au situat pe un trend descendent. De asemenea, nu ne-am asumat riscul de a consuma disponibilitatile financiare pentru investitii inutile, astfel incat am avut permanent la dispozitie lichiditatile necesare pentru o derulare optima a activitatii. Singurul domeniu pentru care au fost alocate fonduri a fost cel de personal, constientizand faptul ca eficienta de ansamblu a unei companii depinde intr-o masura covarsitoare de profesionalismul angajatilor. De altfel, intreaga noastra strategie de personal se bazeaza pe principiul consolidarii echipelor si organizarii optime a acestora, in vederea eliminarii risipei si erorilor", a declarat Cristian Erbasu, director general al societatii.
 
Lucrarile de infrastructura sustin activitatea de constructii
In ultimii ani, SCC Erbasu a finalizat o serie de proiecte importante, dintre care cele mai reprezentative sunt: Statia de epurare a apelor uzate - Timisoara (cu o valoare de peste 12 milioane de euro, care, pe langa instalatiile tehnice specifice, include o cladire administrativa, laborator de masurare a calitatii apei si drumuri), Pavilionul Expozitional Constanta (avand o suprafata desfasurata de 7.846 mp si o arie totala de expunere de 3.746 m), bazinul de inot si polo al Clubului Sportiv al Armatei Steaua (cu dimensiune de 33,3 m x 25 m), bazinele de inot ale Clubului Sportiv Dinamo Bucuresti (dotate cu schimbatoare de caldura pentru incalzirea apei si a aerului din incinta, dozatoare automate pentru reglarea parametrilor, sterilizatoare UV, pompe de recirculare cu prefiltru si un sistem de furnizare, filtrare si evacuare complet automat) etc. Oficialul companiei a mai subliniat ca "prin natura specializarii noastre, ce presupune activitati specifice in domeniul edilitar, al drumurilor, lucrarilor hidrotehnice etc. ponderea contractelor administrate care sunt finantate din fonduri publice este destul de mare. In mod obiectiv, avand in vedere ca domeniul constructiilor civile detine o cota de 25% din totalul activitatii grupului nostru, iar doar pe acest segment pot fi derulate contracte private, este dificil ca lucrarile respective sa fie preponderente. Conform celor mai recente evaluari interne, cota obiectivelor finantate din fonduri private nu depaseste, in prezent, 15% din cifra de afaceri a companiei de constructii principale din cadrul grupului. Mai mult, in ultimii sase ani cererea pe segmentul respectiv a consemnat contractii masive, astfel incat o evolutie a incasarilor pe segmentul analizat nici nu ar fi fost posibila in conditiile date. De altfel, experienta statelor puternic dezvoltate indica faptul ca, in perioadele de recesiune, domeniul constructiilor este sustinut mai ales din activitati pe segmentul infrastructurii, iar acestea sunt finantate, prin excelenta, de autoritatile publice".
 
Indisciplina financiara si subevaluarea proiectelor - problemele majore din domeniu 
Desi este considerat inca un domeniu avand un potential major de dezvoltare si care, pe termen lung, isi poate asuma rolul de forta motrice a economiei nationale, sectorul constructiilor se confrunta cu o serie de dificultati majore. Referindu-se la cele mai importante dintre acestea, Cristian Erbasu a mai afirmat ca "din pacate, exista inca multi antreprenori care nu au inca abilitatea de a lucra eficient in aceasta perioada dificila. Multe companii au incercat sa contracteze proiecte oferind preturi foarte mici, situate, de regula, sub costuri, iar aceasta strategie a provocat pagube majore intreprinzatorilor respectivi. Fiind vorba, in majoritatea cazurilor, de obiective finantate din fonduri europene, care au termene ferme de finalizare si nu permit suplimentarea costurilor cu mai mult de 10% din suma initiala, in foarte multe cazuri acestea nu au putut fi terminate, iar companiile care si-au asumat punerea in opera au ajuns in situatie de insolventa sau chiar de faliment. Este adevarat ca un manager performant trebuie sa aiba curajul de a-si asuma anumite riscuri in vederea maximizarii rezultatelor financiare, insa acestea trebuie dimensionate in asa fel incat sa nu pericliteze existenta companiei. Un alt impediment major care survine atunci cand este vorba despre parteneriate cu statul se refera la intarzierile la plata creantelor. Si din acest punct de vedere am reusit sa gestionam destul de bine situatia, incercand sa lucram cu destul de multi beneficiari publici, pentru a diminua dependenta de plata unuia sau altuia dintre contracte. In plus, verificam atent disponibilitatea fondurilor necesare pentru investitie, iar daca suspectam o bonitate insuficienta, ne retragem inca din fazele incipiente ale proiectului, minimizand, astfel, pierderile". 
 
O solutie - implicarea in viitor pe pietele externe
In aceasta perioada, SCC Erbasu este implicata direct in derularea unor proiecte majore, printre acestea remarcandu-se: extinderea infrastructurii de canalizare in Bacau si Targu Ocna; reabilitarea statiei de epurare (SEAU) Moinesti Nord, constructia SEAU Moinesti Sud si Buhusi; extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata Olanesti; infiintarea sistemului centralizat de canalizare menajera in localitatea Al. Odobescu; proiectarea si executia de bransamente si racorduri in vederea atingerii gradului de conformare pentru localitatile Segarcea, Bailesti, Filiasi si Poiana Mare; modernizarea si extinderea functionala a hipodromului din Ploiesti; realizarea parcului municipal Ploiesti Vest; executia lucrarilor de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Floreasca si Tei; realizarea lucrarilor de reabilitare termica a blocurilor de locuinte din sectorul 3; edificarea campusului scolar Fetesti. "Desi, aparent, in ceea ce ne priveste viitorul, cel putin pe termen scurt, este asigurat de aceste lucrari, optimismul nostru este destul de rezervat. Criza economica pe care am traversat-o a indus numeroase schimbari de paradigma, inclusiv referitor la nivelul preturilor. Momentan, asistam la un fenomen de crestere a acestora, dupa ce, in ultimii sase ani, ele s-au inscris pe un trend permanent descendent. O cauza ar fi tocmai recesiunea, care a dus la scaderea presiunii competitionale prin falimentul multor antreprenori, astfel incat oferta din domeniu s-a restrans in mod semnificativ, cu efect direct asupra preturilor practicate. Un alt element destul de ingrijorator este reprezentat de intentia recent declarata a autoritatilor de a introduce modificari majore ale sistemului de garantii in domeniul lucrarilor publice. Astfel, se doreste rambursarea a doar 25% din sumele depuse la finalizarea proiectului (fata de 70% in prezent), restul fondurilor urmand sa fie returnate chiar si dupa 10 ani. Asemenea aberatii constituie o blocare nepermisa a fondurilor companiilor si, daca schimbarea respectiva va fi realizata, ar putea afecta masiv sectorul in care activam, intrucat presiunea suplimentara se va aplica peste penuria deja existenta in planul lichiditatilor. Desigur, inclusiv in aceasta eventualitate vor exista diferente date de flexibilitatea diferita a companiilor implicate in proces. Desigur, in perspectiva, exista si variata implicarii mai intense a antreprenorilor locali pe pietele externe. Din acest punct de vedere, am avut unele incercari de a prelua lucrari in Irak, unde preturile sunt destul de bune, insa am renuntat din cauza existentei unei multitudini de companii intermediare. Consideram insa ca pietele cu potential major sunt cele din Uniunea Europeana si SUA, ce raman insa destul de greu accesibile. Este posibil ca, in viitor, sa se materializeze si astfel de alternative, avand in vedere experienta firmelor locale in ceea ce priveste respectarea standardelor europene si a celor internationale, precum si competitivitatea acestora in planul preturilor. In prezent, fenomenul respectiv se manifesta destul de timid, dar se poate constitui intr-o sansa demna de luat in considerare, pe termen lung".
 
***
Avand o experienta de un sfert de secol pe piata autohtona a constructiilor, SCC Erbasu a demarat activitatea in 1990, cu numai 20 de angajati. Dezvoltarea ulterioara a fost accelerata, compania transformata in societate pe actiuni integrand, in prezent, 1.000 de specialisti - ingineri, proiectanti, tehnicieni, muncitori inalt calificati si personal indirect productiv. Evolutia societatii este ilustrata in mod reprezentativ de cresterea patrimoniului de la 20 milioane de euro in 1998 la peste 45 milioane de euro in 2012 si a cifrei de afaceri de la 23 milioane de euro la 103 milioane de euro, in aceeasi perioada. Ca urmare a necesitatii unei specializari sporite si din dorinta de a obtine performante ridicate in fiecare domeniu in care compania este implicata, incepand din 2001 modelul organizational s-a modificat, trecandu-se la o structura de grup ce include urmatoarele entitati cu personalitate juridica: Erbasu General Construct (logistica si productie industriala), Erbasu Total Construct (lucrari de infrastructura urbana, constructii de drumuri si retele edilitare), Erbasu Edil Construct (statii de mare capacitate de epurare a apelor uzate si tratare a apei potabile, lucrari de termoficare, retele de apa-canal), Selfconsulting (servicii de consultanta si proiectare). Actualmente, grupul Erbasu detine experienta necesara pentru a executa o gama diversa de lucrari in domeniul constructiilor, indiferent de amploarea si complexitatea acestora. De asemenea, strategia de dezvoltare si modernizare prevede continuarea actiunilor de diversificare a portofoliului, prin implicarea in domeniul hotelier si agroalimentar.
 
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter