RO EN
The cart is empty

EECFA: Crestere optima a numarului autorizatiilor de construire in Romania

Odata cu publicarea datelor aferente celui de-al patrulea trimestru din 2018, expertii Asociatiei Est-Europene pentru Previziuni in Constructii (Eastern European Construction Forecasting Association – EECFA, aflata sub egida BUILDECON) au anuntat actualizarea diagramelor interactive ce reflecta gradul de punere in opera a autorizatiilor de construire eliberate de autoritatile din statele ce formeaza regiunea Europei Centrale si de Est, cercetata de EECFA.
„Potrivit informatiilor disponibile, in anul 2018, autorizatiile acordate pentru constructia de cladiri rezidentiale si nerezidentiale au crescut numeric cel mai mult in Bulgaria, cu +22% pe an, iar in alte doua tari ale regiunii, respectiv Romania si Serbia, s-au inregistrat majorari de peste 10% in ceea ce priveste numarul de autorizatii de construire emise pentru cladiri. La polul opus, in Turcia s-a constatat o scadere masiva, de aproape -50%, cu diminuari pe ambele segmente ale constructiei de cladiri (rezidentiale si nerezidentiale)”, subliniaza specialistii EECFA.
In cazul Romaniei, in consecinta, dupa cum se arata si intr-o cercetare a pietei rezidentiale, realizate recent sub egida asociatiei de dr. Sebastian Sipos-Gug, reprezentant al Ebuild – Oradea (EECFA Romania), societate membra fondatoare a EECFA, anul trecut, segmentul constructiei de locuinte din Romania a fost destul de activ, piata fiind considerata relativ stabila, in pofida unor riscuri de natura macroeconomica. Acest lucru s-a schimbat dramatic la sfarsitul anului trecut, odata cu publicarea in Monitorul Oficial a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 114/2018, care include o serie de prevederi ce influenteaza in mod direct si indirect sectorul constructiilor rezidentiale, cum ar fi modificarea salariului minim pentru lucratorii din constructii si a sistemului fiscal de impozitare pentru companiile din ramura de constructii. Analizand prevederile respective, dr. Sebastian Sipos-Gug este de parere ca piata rezidentiala din Romania se afla actualmente intr-un impas si totul depinde de rezultatul negocierilor dintre Guvern si companiile ce formeaza mediul privat de afaceri in ceea ce priveste punerea in aplicare a noii legislatii reglementate prin OUG nr. 114/2018. Intrucat increderea, ca indicator macroeconomic, reprezinta un factor puternic in ceea ce priveste stabilitatea sectorului constructiilor de locuinte, sentimentele actuale de incredere, marcate de fluctuatii, perpetueaza, de asemenea, instabilitatea pietei. Pentru a vizualiza diagramele interactive ale EECFA, cu mai multi indicatori specifici pentru fiecare tara in parte, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter