Emil Voiculescu
Functia/Firma: director general, Depenbrock Administrator Construct SCS;
Experienta profesionala: 23 ani in domeniul constructiilor.
Societatea Depenbrock Bau GmbH reprezinta o firma cu activitate complexa in domeniul constructiilor, avand o experienta de 85 de ani in bransa si sediul central in localitatea Stemwede, din Germania. De-a lungul timpului, compania a inregistrat o evolutie optima, in prezent atingand o cifra de afaceri globala situata in jurul valorii de 300 milioane de euro, prin cele 10 filiale din Germania, una din Polonia si cea din Romania. Subsidiara autohtona, denumita Depenbrock Administrator Construct SCS, si-a inceput operatiunile intr-o perioada dificila, in plina criza financiara, accesand piata interna la finele lui 2008.
- Cum caracterizati evolutia afacerilor pe plan intern?
- In pofida tuturor dificultatile generate de recesiune, filiala din Romania, prin sustinerea puternica a companiei-mama, a reusit sa-si consolideze pozitia pe piata autohtona de antreprenoriat in domeniul constructiilor, in 2012 realizand o cifra de afaceri de 10 milioane de euro si reusind sa-si mentina ca obiectiv principal cresterea constanta inclusiv in perioada urmatoare. Pe parcursul lui 2012 ne-am implicat in patru proiecte, cel mai important fiind depozitul cu o suprafata de 20.000 mp din Dragomiresti Vale (judetul Ilfov), pe care dezvoltatorul - societatea Portland, din Bucuresti - l-a realizat pentru compania DSV Solutions. In calitate de antreprenor general, compania noastra a edificat complexul industrial in termen de patru luni (contract de tip proiectare si executie), o realizare deosebita fiind generata de faptul ca proiectul a fost certificat in sistem BREEAM.
- Descrieti situatia pietei, in noul context economic.
- In pofida cresterii consemnate de societatea noastra in 2012 - acest obiectiv ramanand valabil pentru 2013 si pe termen mediu / lung -, perspectivele de dezvoltare si oportunitatile nu par favorabile pentru a genera o ascensiune economica sau revigorarea domeniului specific. Am decis sa ne extindem activitatea in etape, urmarind un model de crestere sustinuta, pe baza unor principii sanatoase, care sa implice calitate germana si seriozitate fata de clienti si colaboratori. In conditiile in care anul 2013 va aduce stabilitate la nivel de guvernare, precum si a climatului economic si a mediului de afaceri, exista premisele ca anii 2014 si 2015 sa se dovedeasca prolifici pentru constructorii seriosi si onesti.
- Ce strategie ati adoptat pentru contracararea declinului?
- Strategia proprie pentru contracararea efectelor recesiunii, precum si in vederea optimizarii activitatii se rezuma la cateva principii pe care le-am aplicat la nivel intern si le vom implementa in continuare, constand in diminuarea costurilor fixe, gestiunea atenta a proiectelor, alegerea cu grija a clientilor si a colaboratorilor - concomitent cu seriozitatea in relatiile cu acestia -, calitatea ireprosabila a muncii noastre si aplicarea unor valori predefinite in tot ceea ce intreprindem. Aceleasi principii sunt valabile inclusiv pentru atingerea obiectivului de dezvoltare a afacerii, avand convingerea ca firmele serioase vor depasi momentele dificile si se vor consolida, chiar si atunci cand activeaza pe o piata deformata, asa cum este cea autohtona din domeniul constructiilor. Singurele dificultati intampinate in ultima perioada au fost cele legate de reconfigurarea in sens negativ a pietei de profil, exemple concrete in acest sens fiind presiunea pe pret si adjudecarea unor proiecte cu costuri nerealiste, care au generat o serie de disfunctionalitati in intregul sistem de lucrari private, materializate prin insolvente pentru unii subantreprenori sau furnizori.