RO EN
The cart is empty

Deloitte: Dezvoltatorii din comercial vor sa incheie contracte pe perioade mai scurte

Jucatorii din sectorul imobiliar comercial din Romania vor fi inclinati sa incheie contracte pentru perioade mai scurte decat inainte de pandemie, aproximativ 80% dintre proprietarii, dezvoltatorii si investitorii din acest domeniu considerand ca ajustarile si flexibilitatea prevederilor contractuale sunt principalele aspecte care vor conta pentru chiriasi si utilizatorii finali dupa terminarea crizei sanitare, potrivit studiului Deloitte Romania Commercial Real Estate 2021. Mai mult, studiul subliniaza faptul ca prevederile contractuale al caror scop este sa securizeze plata chiriei vor fi elemente diferentiatoare dupa pandemie, 64% dintre respondenti mentionand ajustarea chiriei si acordarea stimulentelor ca fiind al doilea cel mai important aspect pentru chiriasi si utilizatorii finali.
Studiul mai arata ca „urmatoarea normalitate” se va traduce cel mai probabil printr-o reconfigurare a spatiilor din sectorul de imobiliare comerciale, 71% din respondenti considerand ca aceasta abordare va fi mai frecventa in perioada urmatoare. In plus, acestia anticipeaza o reconfigurare a modelelor de inchiriere, 64% dintre respondenti subliniind faptul ca este posibil sa asistam la aparitia contractele de tip barter si a acordurilor de schimb in sectorul imobiliar dupa incheierea pandemiei.
„Pe langa provocarile legate de modul in care intregul ecosistem se va adapta la noile conditii de business, sectorul imobiliar comercial din Romania se va confrunta si cu fluctuatii de preturi si cu rate de ocupare care vor varia foarte mult in functie de tipul de proprietate comerciala. Preturile vor avea cel mai probabil in continuare o tendinta ascendenta pe nisa depozitelor si a parcurilor logistice, in timp ce, pentru alte tipuri de proprietati, evolutia ar putea fi mixta. In viitor, vom asista la accelerarea transformarii digitale a proceselor de administrare a proprietatilor, 80% dintre respondentii locali afirmand ca tehnologia este cea mai importanta competenta care trebuie dezvoltata intr-un scenariu post-pandemic”, a spus Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte Romania, si lider al serviciilor de consultanta pentru sectorul imobiliar.
Pandemia de COVID-19 ofera si oportunitati jucatorilor din acest sector, jumatate dintre respondenti estimand ca actualul context este potrivit pentru aparitia unor noi modele de afaceri, cum ar fi proptech-urile.
Tehnologia si lichiditatea sunt prioritatile acestui sector in etapa post-pandemie, subliniaza studiul, 80% dintre respondenti spunand ca se vor concentra pe resursele care vor acoperi nevoia de numerar chiar si atunci cand criza de sanatate se va incheia.
„Comparativ cu criza financiara din 2008, perturbarea cauzata de pandemia de COVID-19 nu a generat un deficit semnificativ de lichiditate in sectorul imobiliar comercial Mai mult, pe parcursul crizei sanitare, institutiile financiare au dat dovada de deschidere si au continuat sa finanteze proiectele imobiliare comerciale aflate in derulare, aspect care se reflecta si in cresterea cu 10% a numarului de cladiri nerezidentiale in 2020 fata de 2019, potrivit datelor Institutului National de Statistica”, a declarat Marius Vasilescu, Director Consultanta Financiara, Deloitte Romania.
Studiul Deloitte Romania Commercial Real Estate 2021 analizeaza perceptia jucatorilor din sectorul imobiliar comercial asupra efectelor pandemiei si planurile de business ale proprietarilor, dezvoltatorilor si investitorilor din acest sector. Raportul este efectuat pe baza raspunsurilor oferite de directori si membri ai consiliilor de administratie din domeniu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter