RO EN
The cart is empty

BREC: Lipsa transparentei decizionale impiedica dezvoltarea generala a Capitalei

Nevoia de infrastructura moderna de birouri, hoteluri si de locuinte a devenit din ce in ce mai ridicata in ultimii ani, in conditiile in care Bucurestiul atrage cel mai mare volum de investitii din Romania. Cu un total de peste 3.5 miliarde EURO investitii active in proiecte de anvergura, cu livrare intre 2020 - 2023, piata imobiliara nu este singura piata impactata de posibila suspendare a PUZ-urilor de sector, acest tip de hotarare administrativa lipsita de transparenta transmitand un semnal negativ si de neincredere companiilor din toate domeniile de activitate, subliniaza BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.
Includerea pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti din data de 26 februarie 2021 a proiectelor de Hotarare privind suspendarea Hotararilor Consiliului General al Municipiului Bucuresti prin care se aprobasera anterior Planurile Urbanistice Zonale aferente sectoarelor 2, 3, 4, 5 si 6, fara un dialog real cu mediul de afaceri, este un semnal puternic negativ si risca sa declaseze Bucurestiului de pe harta oraselor atractive din Europa de Sud-Est.
„Bucurestiul este pozitionat drept un hub regional de inovatie si tehnologie in Europa de Sud - Est - doar pe segmentul IT &C, aici au sediul cele mai mari companii de software locale, cu o cifra de afaceri cumulata de 4,3 miliarde de EURO (58,7% din total)*.
Datorita investitiilor accelerate din alte domenii de activitate, cererea pentru produse imobiliare de calitate - parcuri logistice, infrastructura moderna de birouri, locuinte la standarde contemporane, hoteluri noi - a crescut exponential in ultimii ani si, in continuare, oferta pietei imobiliare este insuficienta in raport cu cererea.
Atragem atentia ca orice revizuire ad-hoc a regimului urbanistic din Bucuresti trebuie sa aiba in vedere impactul global si mesajele pe care Municipalitatea le transmite in piata. Riscam sa retrogradam Capitala in ochii investitorilor, care sunt intotdeauna deschisi la un dialog transparent cu autoritatile si care se asteapta la predictibilitate si transparenta, asa cum este normal intr-o capitala moderna europeana,” declara Despina Ponomarenco, Presedinte BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.
Capitala Romaniei devine un hub de tehnologie si inovatie, asa cum indica un clasament recent realizat de Financial Times, ce plaseaza Bucurestiul pe locul 7 in Top 25 ”Tech Cities of the Future 2020/2021”. Totodata, in contextul pandemiei Covid-19 si al accelerarii proceselor de digitalizare, specialistii BUCHAREST REAL ESTATE CLUB estimeaza ca principalele firme de software si solutii digitale vor continua sa isi accelereze dezvoltarea, generand in continuare cerere pentru produse imobiliare de calitate, adecvate nevoilor actuale.
Neimplicarea partenerilor de dialog ce vor fi direct afectati si vor avea de gestionat efectele acestor decizii, alaturi de specialistii si expertii de urbanism, in procesul de conturare a unei strategii urbanistice pentru Bucuresti genereaza o stare de confuzie si impredictibilitate pe durata urmatorilor doi ani referitor la actiunile Primariei Municipiului Bucuresti, care revine asupra reglementarilor urbanistice aprobate anterior de aceeasi institutie.
“Este binecunoscut ca imaginea de piata si semnalele transmise de autoritati sunt printre cele mai importante criterii ale investitorilor, atunci cand aleg o destinatie de investitii. Bucurestiul a recuperat enorm in ultimii ani, iar acest tip de decizii <peste noapte> risca sa readuca Bucurestiul la nivelul anilor `90, atat in tara cat si in ochii celor din afara granitelor,” adauga Presedintele BUCHAREST REAL ESTATE CLUB.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter