RO EN
The cart is empty

DAS ENGINEERING: Crestere de peste 20% a rulajului inregistrat in anul curent

Anul 2018 a fost deosebit de profitabil pentru Das Engineering Grup, companie specializata in proiectarea si executia de lucrari de instalatii cu sediul in Cluj-Napoca. Comparativ cu 2017, activitatea din acest an s-a situat pe un trend clar crescator, datorat in special efervescentei de pe piata de real estate din Romania, multiplelor proiecte imobiliare de anvergura derulate atat de investitori romani, cat si straini, dar si unei mai mari deschideri a pietei imobiliare catre constructii si instalatii de calitate, care sa respecte cerintele de mediu si exigentele clientilor. In acest context, Alexandra Stoica, directorul executiv al companiei, estimeaza o crestere de circa 20% a cifrei de afaceri din acest an fata de nivelul din 2017, rulajul urmand a depasi 2,5 milioane de euro.
Interviu cu Alexandra Stoica (40 de ani), directorul executiv al DAS Engineering Grup si inginer cu o experienta de 16 ani pe piata de constructii si instalatii din Romania.
 
- Care sunt principalele proiecte aflate in portofoliul companiei?
- Principalele lucrari de proiectare si executie din portofoliul companiei acopera, in prezent, aproape tot spectrul de investitii imobiliare. Avem in lucru proiecte rezidentiale mari, dar si cladiri de birouri cu toate facilitatile atasate: sali de conferinte, restaurante, spatii de fitness si chiar cu aparthotel integrat (cum este, de exemplu, cladirea de birouri Hexagon, de aproximativ 25.000 mp, dezvoltata de Kesz Romania), depozite si facilitati farmaceutice si hale industriale in industria auto (precum Star Transmission Components si Star Transmission Assembley, din Sebes). Majoritatea au termenele de predare la jumatatea anului urmator, cu exceptia facilitatilor industriale, care se vor finaliza pana cel tarziu in luna martie 2019. Pe langa acestea, avem numeroase proiecte mai mici, inclusiv fit out-uri de birouri, in special pentru companii din industria IT & ITC, Clujul fiind cunoscut ca un adevarat hub IT & ITC la nivelul intregii tari. In total, valoarea portofoliului de contracte de proiectare si executie in derulare ajunge la aproximativ un milion de euro.
 
- Ce planuri si obiective aveti stabilite pentru viitor?
- Dorim sa ne mentinem si in viitor ca un furnizor de servicii premium in domeniul instalatiilor pentru constructii, cu servicii inovatoare, care respecta mediul si promoveaza cele mai eficiente solutii din punct de vedere tehnic si financiar. Activam momentan pe plan national, din punct de vedere al lucrarilor de executie instalatii, dar suntem prezenti la nivel european cu solutii de consultanta in eficienta energetica si cladiri verzi. Ca obiective viitoare, pe termen scurt si mediu ne propunem sa ne mentinem in topul companiilor de instalatii care ofera solutii verzi si inovatoare pentru mediul de constructii, atat din Romania, cat si din strainatate. 
 
- Care sunt principalele probleme pe care le intampinati in derularea activitatii?
- Principala si cea mai mare problema resimtita la nivelul companiei este resursa umana, care, de altfel, a devenit limitata si pretentioasa in mai toate domeniile de activitate din Romania, nu doar pe piata de real estate. Pentru a ne mentine angajatii, incercam in primul rand sa ii mentinem motivati, implicati si proactivi, sa se simta parte din firma. Desigur, datorita resursei limitate, privim cu interes si posibilitatea angajarii unor colegi din afara spatiului european, mai ales ca au aparut si firme de recrutare din zona Asiei care ofera astfel de resursa umana, dar deocamdata avem o retinere referitoare la capacitatea de adaptare, comunicare si valori. De asemenea, legislatia tehnica in domeniul constructiilor difera, fata de spatiile respective. Ca atare, momentan ne sprijinim activitatea pe resursa locala, dar cu o deschidere viitoare clara si catre alte posibilitati.
 
- Cum credeti ca va evolua piata de constructii/ instalatii din Romania pe termen mediu?
- Multe statistici si articole aparute in publicatii importante din Romania vestesc un viitor crush imobiliar, sau in cel mai bun caz o ajustare a preturilor actuale in domeniul imobiliar. Personal, nu cred in acest scenariu, dar consider ca o ajustare pe baze realistice a preturilor imobiliarelor ar trebui sa se realizeze mai devreme sau mai tarziu. La fel ca in perioada 2007-2008, pretul pe metru patrat construit pentru investitiile imobiliare a atins cote scandaloase, mai ales in marile orase precum Cluj-Napoca si Bucuresti. In acest context, cel mai probabil va interveni si o ajustare la nivele mai realiste a preturilor imobiliarelor si profiturilor dezvoltatorilor, inclusiv a valorilor din devizele de lucrari ale companiilor de constructii si instalatii. Principalele motoare si surse de finantare vor ramane, desigur, fondurile de investitii, marii dezvoltatori imobiliari romani si straini si, speram, fondurile europene pentru facilitati de procesare a alimentelor, pentru investitii in domeniul agricol si zootehnic si, daca avem noroc, poate si in infrastructura.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter