RO EN
The cart is empty

CSC: Peste 40 milioane de lei alocate pentru protectie sociala in aceasta iarna

Casa Sociala a Constructorilor (CSC), singura organizatie paritara de protectie sociala a sectorului de constructii din Romania, a efectuat plati in valoare totala de 26,2 milioane de lei pentru protectia sociala a 21.705 lucratori din constructii in sezonul rece 2013-2014, respectiv in perioada noiembrie 2013 - martie 2014. In sezonul 2014-2015, conducerea CSC estimeaza ca va asigura fonduri pentru protectia sociala a salariatilor de peste 40 milioane de lei, in conditiile in care in acest an se estimeaza o iarna mult mai dificila din punct de vedere meteorologic fata de cea precedenta. Totusi, organizatia a anuntat ca dispune de fonduri suficiente pentru a putea proteja salariatii firmelor de constructii membre. CSC a fost infiintata in baza Legii nr. 215/1997 si, in cei peste 16 ani de functionare, a acordat protectie sociala reala in valoare totala de peste 270 milioane de lei, pentru 388.700 de salariati.
Interviu cu Ovidiu Iliescu, director general al CSC. Ovidiu Iliescu are o experienta profesionala de 30 de ani in domeniul constructiilor si 16 ani in cel al protectiei sociale pentru lucratorii din constructii.
 
- Cati salariati din constructii estimati ca vor fi beneficiarii platilor de protectie sociala in iarna 2014-2015?
- Pentru sezonul rece 2014-2015, care cel mai probabil va fi mult mai dificil pentru constructori din punct de vedere al conditiilor meteorologice decat iarna din 2013-2014, CSC dispune de fonduri suficiente pentru a putea proteja un numar de peste 80.000 de salariati ai firmelor de constructii membre. Avand insa in vedere realitatea ultimilor ani de protectie sociala, consideram ca numai circa 25.000 - 30.000 de lucratori vor beneficia efectiv de protectie sociala prin CSC, aceasta estimare putand fi confirmata sau depasita, in conditiile reale din iarna care va urma.
 - Care este nivelul mediu al indemnizatiei de protectie sociala?
- Daca in iarna 2011-2012 suma medie consumata pentru un lucrator din constructii (incluzand si obligatiile bugetare aferente societatii) a fost de circa 1.088 de lei/ salariat, suma medie platita in iarna 2013 - 2014 a fost de 1.206 lei/ salariat, cu 73 de lei mai mica decat cea din sezonul 2012-2013, din cauza schimbarilor structurale de personal intervenite la nivelul societatilor membre, dar si a afilierii la CSC a unor noi companii care au acordat protectie sociala, salariul mediu tarifar fiind diferit de la o firma la alta.
 
- De unde provin fondurile alocate anual pentru protectia sociala a lucratorilor din constructii?
- Sumele alocate anual pentru protectie sociala fac parte din Fondul de Protectie Sociala gestionat de CSC pentru societatile membre. Mentionez ca fiecare companie de constructii membra are o fisa de cont individual, care evidentiaza distinct fondurile destinate protectiei sociale a salariatilor proprii. In principal, conform prevederilor Legii nr. 215/1997, fondurile sunt constituite din zona agentilor economici: 1% din salariul tarifar de incadrare a salariatilor (virat lunar) si 1,5% din productia de constructii-montaj realizata si incasata de societatea membra a CSC (virat in functie de disponibilitatile financiare si strategia de protectie sociala pe care o are societatea membra). De asemenea, la fond trebuie sa contribuie cu o cota de 0,5% din valoarea de constructii-montaj a investitiei, in mod obligatoriu, beneficiarii de investitii (dezvoltatori sau proprietari), indiferent de sursa de finantare si de forma de proprietate. Precizez ca, in conformitate cu legislatia aparuta dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, cota de 0,5% reprezinta cheltuiala eligibila la finantare din fondurile europene in cadrul proiectelor de investitii cofinantate prin majoritatea programelor operationale sectoriale de accesare a acestor fonduri. La cotele prevazute de Legea nr. 215/1997, CSC adauga rezultatul (randamentul) obtinut din plasarea activelor de protectie sociala si alte avantaje financiare care decurg din calitatea de membru al organizatiei noastre.
 
- Cate scrisori de garantie pentru participarea la licitatii ati emis in 2014?
- Organizatia noastra a pus la dispozitia membrilor sai un serviciu adiacent acordarii protectiei sociale, respectiv "acordarea de scrisori de garantie bancara pentru participare la licitatii - SGBpl", in limita fondurilor disponibile ale societatii membre, prin intermediul bancilor cu care colaboreaza CSC. De la lansarea serviciului, din anul 2001, pana in 2013 inclusiv, s-au acordat, in total, 937 documente SGBpl, cu o valoare de 99,53 milioane de lei. In primele noua luni din 2014, solicitarile societatilor membre pentru acordarea de SGBpl au fost foarte reduse, fiind emise doar 10 SGBpl, cumuland 687.700 de lei, ca o consecinta a recesiunii tehnice prin care trece sectorul de constructii si a reducerii drastice a numarului de licitatii din fonduri publice.
 
- Cum a evoluat piata de constructii in primele noua luni ale anului?
- Criza economica din perioada 2009 -2011 a avut ca efect in constructii cea mai mare contractie realizata de un sector de activitate, insa, dupa cateva semne de relansare, s-a ajuns la o noua situatie de criza in domeniu, reflectata la nivelul anului 2014 prin scaderea drastica a segmentului constructiilor ingineresti cu -26,9%, in perioada ianuarie - iulie 2014, conform Institutului National de Statistica (INS), cu diminuari importante si la nivelul celorlalte categorii de lucrari, mai putin pe segmentul rezidential. Reducerea alocatiilor bugetare pentru investitii, accesul complicat la credite pentru majoritatea dezvoltatorilor si investitorilor in constructii, insolventele si falimentele, scaderea numarului de muncitori calificati, aparitia unor noi dificultati in derularea programelor operationale de investitii finantate cu fonduri europene au constituit tot atatea obstacole in calea relansarii activitatii in constructii, care nu mai este de ani buni un motor al economiei nationale.
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare ale asociatiei?
- CSC urmareste in permanenta activitatea membrilor sai si ii sprijina in realizarea protectiei sociale, oferindu-le consultanta la fiecare solicitare. Asiguram o gestionare profesionista a activelor financiare ale membrilor, obtinand randamente cat mai favorabile la plasamentele efectuate, le punem la dispozitie serviciul de acordare a garantiilor SGBpl si le acordam consultanta pentru realizarea obiectivelor propuse. Mai nou, am pus la dispozitia membrilor un nou serviciu, denumit "Bursa Constructorilor - Piata de Produse", disponibil pe www.casoc.ro, care este o platforma de intermediere, pentru membrii CSC, a cererilor si ofertelor de materiale, utilaje, resurse umane - forta de munca inalt calificata, servicii etc. De asemenea, ne preocupam permanent de consolidarea organizatiei, prin aderarea de noi membri si de stabilirea unei cat mai bune comunicari cu membrii existenti. In 2013, organizatia noastra a aniversat 15 ani de functionare efectiva in slujba sectorului de constructii, a firmelor si salariatilor firmelor membre, acordand o protectie sociala reala, stabilizand fluctuatiile personalului calificat si constituind un factor de stabilitate sociala, dar si un bun contribuabil la toate bugetele statului, atat la nivelul sumelor platite ca protectie sociala, cat si din activitatea proprie. CSC este o solutie viabila si verificata pe timp de iarna, putand fi «roata de rezerva» a societatilor de constructii, cu care sa iasa din situatiile dificile ale anotimpului rece si sa se pregateasca de o noua relansare a activitatii din primavara.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter