RO EN
The cart is empty

COLLIERS: Noi recorduri de investitii imobiliare in 2022, cu +40% pe rezidential

Anul 2022 s-a incheiat cu un nivel record al investitiilor in active imobiliare comerciale, Romania inregistrand un volum de peste 1,2 miliarde de euro, cel mai mare din 2007 incoace. La nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), piata de real estate s-a remarcat anul trecut prin dinamismul pietei de spatii industriale, revenirea sectorului de retail la valorile pre-pandemie in privinta traficului in magazine si cresterea importantei criteriilor ESG in zona de birouri, potrivit raportului „Highlights 2022 CEE-6 Real Estates Market", publicat recent de Colliers.
„Anul 2022 a fost unul al provocarilor, dar si al reusitelor in zona investitiilor imobiliare si a sectorului industrial. Economia Romaniei si piata imobiliara locala s-au maturizat mult in ultimul deceniu, 2022 confirmand ca tara are potentialul sa fie un jucator cu o greutate mult mai mare la nivel regional”, spune Laurentiu Lazar, Managing Partner la Colliers.
Astfel, in zona rezultatelor favorabile, raportul Colliers mentioneaza volumul inregistrat de piata investitiilor imobiliare, cu tranzactii de peste 1,2 miliarde euro, cea mai buna valoare dupa 2007, a doua cea mai buna din istorie si o crestere semnificativa fata de volumul obisnuit mediu in zona a 900 de milioane de euro, inregistrat din 2014 pana in prezent. Comparativ cu perioada 2005-2009, o diferenta notabila a perioadei recente vine de la divergenta randamentelor proprietatilor comerciale si fata de regiune, dar si fata de mersul economiei in general. Astfel, Romania a ramas in urma regiunii din prisma randamentelor in pofida unei performante economice mai bune, ceea ce ar trebui sa confere pietei un grad mai ridicat de rezistenta la iminenta corectie.
O alta tema majora punctata in raportul Colliers, cu implicatii semnificative pentru economia locala, este reprezentata de dinamismul pietei de spatii industriale si logistice, mai ales avand in vedere anunturile tot mai numeroase cu privire la fabricile majore care se vor construi in Romania. Consultantii Colliers sunt de parere ca acestea marcheaza inceputul procesului de relocare a unitatilor de productie din Asia si Rusia, in contextul noilor realitati geopolitice, dar reprezinta, totodata, si rezultatul investitiilor importante in zona de infrastructura, o alta tema de mare interes a anului 2022.
Si piata rezidentiala incheie un an record in zona livrarilor, cu un volum total de unitati finalizate cu cel putin 40% mai mare decat media deceniului precedent, dinamismul din zona constructiilor pastrandu-se si pe final de an. Totusi, provocarile generate de scaderea nivelului de trai si cresterea dobanzilor au inceput sa se faca si ele resimtite in cursul anului, dar nu suficient de puternic incat sa stirbeasca rezultatele foarte bune.
„In ceea ce priveste segmentul cladirilor de birouri, anul care s-a incheiat a fost unul relativ dinamic, marcat atat de o cerere in crestere, cat si de noi intrari pe piata locala, precum centrele de servicii ale Ford si Booking. Iar aceste rezultate bune au venit in pofida interesului in crestere pentru munca in regim hibrid. Dar, poate o tendinta mai importanta pentru zona de birouri, si nu numai, o reprezinta atentia sporita acordata angajamentelor de mediu, sociale si de guvernanta, asa-numitele criterii ESG, si in special celor legate de zona de mediu. Costurile de operare in crestere i-au determinat si pe dezvoltatori, si pe chiriasi sa fie mult mai constienti in privinta importantei cladirilor eficiente energetic, fapt ce va avea efecte permanente de acum incolo”, precizeaza Laurentiu Lazar.
O alta tema pozitiva a anului care s-a incheiat si pe care raportul Colliers o mentioneaza este revenirea rapida a pietei de retail, in contextul in care vanzarile, traficul in centrele comerciale, dar si chiriile au revenit si chiar au depasit valorile pre-pandemie. Totusi, odata cu lunile de toamna, entuziasmul a mai scazut in zona de retail, avand in vedere veniturile consumatorilor aflate sub presiune.
Cresterea costurilor de constructie si inflatia ridicata reprezinta o tema prezenta pe toate pietele imobiliare din regiune in 2022, avand in vedere presiunile atat pentru costuri de dezvoltare, cat si pentru chirii. In aceste conditii, cei mai multi dintre dezvoltatorii proiectelor imobiliare comerciale care nu aveau un grad adecvat de pre-inchiriere, indiferent ca vorbim de cladiri de birouri sau de hale de depozitare, au intrat in stand-by cu continuarea investitiilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter