RO EN
The cart is empty

C&W Echinox: Traficul la metrou s-a dublat in martie, dupa ridicarea restrictiilor

Numarul calatorilor cu metroul a crescut in primele trei luni ale anului cu 53% fata de perioada similara a anului trecut, luna martie consemnand un record al ultimilor doi ani odata cu ridicarea restrictiilor impuse pe fondul pandemiei, fapt care indica si reluarea treptata a activitatii in cladirile de birouri din Bucuresti, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox pe baza datelor furnizate de Metrorex.
Cresterea numarului de calatori a inceput din luna februarie, cand erau inca in vigoare restrictiile, fiind inregistrat un trafic de peste 9 milioane de persoane, fata de aproximativ 5,4 milioane de persoane in ianuarie 2022 si 5,7 milioane de calatori in februarie 2021. Numarul calatorilor cu metroul a fost in medie de 6 milioane/luna incepand cu martie 2020, cand a fost instituita starea de urgenta, iar cei mai multi angajati din cladirile de birouri au inceput sa lucreze de acasa, fata de o medie de peste 14 milioane inainte de pandemie.
In luna martie, in care au fost eliminate complet restrictiile COVID-19, traficul de calatori cu metroul a continuat sa creasca, ajungand la peste 12 milioane de persoane, dublu fata de aceeasi luna a anului trecut.
Astfel, in primele trei luni ale anului, aproape 26,5 milioane de persoane au utilizat metroul, fata de 17,3 milioane in trimestrul 1 din 2021, ceea ce reprezinta o medie de 227.800 de calatori/zi vs 192.300 de calatori/zi.
Pe magistralele 1 si 3 cumulat a fost consemnata o crestere de 95% a traficului in martie 2022 fata de aceeasi luna a anului trecut, iar pentru magistrala 2 (Berceni-Pipera), cresterea este de peste 91%. Cele trei magistrale fac legatura cu principalele hub-uri de birouri din Bucuresti, respectiv Floreasca-Barbu Vacarescu, Piata Victoriei, zona Politehnica-Grozavesti, care gazduiesc impreuna peste 150.000 de oameni (jumatate din totalul angajatilor din cladirile de birouri moderne din Bucuresti), cresterea traficului fiind o consecinta si a reintoarcerii treptate a acestora la birou.
Madalina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox: „Este evidenta cresterea activitatii din cladirile de birouri de la inceputul anului, iar din discutiile pe care le avem atat cu chiriasii, cat si cu proprietarii, angajatii se vor intoarce intr-un procent din ce in ce mai mare in birouri, chiar daca in sistem hybrid. Acest lucru este dovedit si prin evolutia traficului de la metrou, mijloc de transport foarte utilizat de angajatii din cladirile de birouri. Exista in continuare un numar mare de angajati care prefera sa lucreze de acasa, insa credem ca pana la sfarsitul anului ponderea celor care vin la birou se va majora semnificativ si estimam un grad efectiv de ocupare al cladirilor de birouri de 60% fata de 20% la sfarsitul anului trecut.”
Piata de birouri din Bucuresti a continuat sa creasca din punct de vedere a cererii de spatii noi, astfel ca suprafata tranzactionata in primul trimestru a crescut cu 69% comparativ cu aceeasi perioada din 2021 si cu 54% fata de primele trei luni din 2020, cumuland 80.800 metri patrati.
De remarcat evolutia cererii nete (excluzand contractele de reinnoire), care a avut o cota consistenta de piata, respectiv 72%, semnificativ mai mare decat media ultimilor doi ani, de 56%.
Companiile din domeniul IT&C au fost cei mai activi jucatori, contractand 47% din suprafata inchiriata in primul trimestru, in timp ce proiectele din zona de Centru au atras cea mai mare parte din tranzactii cu 30%. Evolutia din primul trimestru arata un potential clar ca piata ar putea depasi in acest an un volum de tranzactionare de 300.000 metri patrati pentru prima data dupa 2019.
In ceea ce priveste activitatea de constructie, in primul trimestru au fost livrate trei proiecte de birouri in Bucuresti, constand in extensia Sema Parc cu cladirile London si Oslo (31.000 metri patrati inchiriabili), prima faza a @Expo (21.000 metri patrati) si Tandem (21.000 metri patrati), oferta noua totala fiind astfel de 73.000 metri patrati.
Stocul de spatii moderne de birouri era de 3,27 milioane de metri patrati la finalul lunii martie, iar rata de neocupare a crescut usor la 15,3% de la 13,5% la finalul lunii martie 2021.
Cresterea ratei de neocupare este explicata in mare parte de diferenta mare intre spatiile disponibile din cladirile de clasa A (12,9%) si cele de clasa B (23,6%).
In prezent sunt in constructie proiecte totalizand aproape 160.000 metri patrati, suprafata limitata mai ales de problemele birocratice de la nivelul Bucurestiului, foarte putine investitii primind autorizatie de construire in ultimele 12 luni.
One Cotroceni Park II, U-Center II, AFI Tech Park II sau Equilibrium II sunt printre proiectele a caror livrare este preconizata pana la finalul anului 2023.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter